Op naar een Green Deal Huren en Delen - Lieven D'hont

Op naar een Green Deal Huren en Delen - Lieven D'hont

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van Lieven D'hont, ondernemer in de deeleconomie.

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

HOEVEEL IS GENOEG?

We vroegen het ook aan Lieven D’hont. Hij is de bezieler van Peerby in België, een platform voor het gedeeld gebruik van spullen onder particulieren. Hij trekt ook Freefloat, dat omkadering en een handig beheerplatform biedt aan ondernemers die hun producten naar de deelmarkt willen brengen. Samen met De Transformisten werkt Lieven daarnaast aan de uitbreiding van het deelsysteem voor kinderfietsen Op Wielekes

Als ondernemer in de deeleconomie zet Lieven dus zowel burgers als bedrijven aan tot het gedeeld gebruik van producten. Met stijgend succes: "meer en meer organisaties en bedrijven zetten in op gedeeld gebruik van producten". Het is zijn antwoord voor de economie van de toekomst: een economie van genoeg. 

Op zijn website vertelt Lieven meer over de trends in de deeleconomie: “de deeleconomie zit in de lift, dat merk je aan de interesse van de grote spelers”.

 

Op naar een Green Deal Huren en Lenen

Peerby België (ook gekend als WijDelen vzw) staat klaar om een stap verder gaan en te werken aan een grootschalig co-creatie project: de ‘Green Deal: Huren en Lenen’.

Samen met verhuurbedrijven, (digitale) deelplatformen, producenten, kennisinstellingen, overheden, middenveldorganisaties en burgerinitiatieven wil Peerby België inzetten op het vergroten en verduurzamen van de huur- en leenmarkt. Het samenwerkingsverband kan concreet bijdragen aan de omgevings- en klimaatdoelstellingen van de Vlaamse en federale overheid;  efficiënter omgaan met producten (minder producten in omloop brengen, inzetten op maximaal gebruik van kwaliteitsvolle producten) zorgt onmiskenbaar voor het verminderen van onze vervuiling en onze C02 uitstoot.

Wie interesse heeft, kan op 1 april deelnemen aan een webinar over de Green Deal Huren en lenen - hier lees je daar meer over.

 

Lieven D'hont
Ook gepost in: Genoeg