Leer lekker en duurzaam koken bij Start2Cook Healthy
Botel Ophoven organiseert een reeks workshops die gezond, duurzaam én lekker eten combineren.
Via de jaarlijkse campagne Dagen Zonder Vlees ontdekten al veel Vlamingen dat maaltijden zonder vlees heel lekker en voedzaam kunnen zijn. Ook Netwerk Bewust Verbruiken maakte een groep aan op de Dagen Zonder Vlees-website. Omdat de meesten onder ons sowieso al vegetariër zijn, gaan we dit jaar een extra uitdaging aan. Een maand lang zullen we proberen ook andere ingrediënten van dierlijke oorsprong te schrappen. Dus geen kaas, melk, boter of eieren.
Steeds meer mensen kiezen voor vegetarische voeding uit gezondheidsredenen, om hun ecologische impact te verkleinen en/of dierenleed te stoppen. Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat de nadelen van de vleesteelt in grote mate ook voor de productie van zuivel gelden. Zowel voor die biefstuk als dat stuk kaas is er een koe nodig. Een koe die ruimte en voeding vraagt en vervolgens vanalles achterlaat. Voor de productie van veevoeder wordt Amazonewoud ontbost en de productie van zuivel vraagt massa's water: 1000 liter water per liter melk en 5000 liter water per kg kaas. Een koe uit de reguliere melkindustrie wordt elk jaar zwanger gemaakt zodat ze extra melk zou geven. De meeste van haar kalveren verdwijnen vervolgens naar... de vleesindustrie. Op de website Melk Moet Niet van Eva vzw vind je meer achtergrondinformatie.
We hebben alvast veel zin om nieuwe receptjes uit te proberen. Zoveel zin dat we ergens tijdens de veertig dagen een workshop Veganistisch Koken zullen volgen in het Veggiehuis van EVA vzw. We reserveren gratis plaatsen voor 5 deelnemers uit de Dagen Zonder Vlees-groep van Netwerk Bewust Verbruiken. Wil jij graag één van hen zijn? Sluit je aan bij onze groep en stuur vervolgens een mail met je gegevens naar leen@bewustverbruiken.be. Wij laten tijdig weten of je erbij bent. Zo word je lid van de groep:
Lees ook '40 dagen vegan, de nabeschouwing'
Lees ook 'Dit ontdekten we tijdens de workshop veganistisch koken'