Nieuwe Babytheek in Lennik, de eerste in Vlaams Brabant

Nieuwe Babytheek in Lennik, de eerste in Vlaams Brabant

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/06/2020
Met Babytheek Gent zal de Babytheek binnenkort ook in Oost-Vlaanderen op de kaart staan.

​Jonge ouders kopen en krijgen vaak veel babyspullen. Een flink deel van dat materiaal is maar een korte tijd nodig. Daarna verhuist het naar de zolder of het berghok en uiteindelijk naar de rommelmarkt of de afvalberg. Tegelijk hebben ouders met een beperkt budget het moeilijk om kwalitatieve spullen te verzamelen voor hun baby. De Babytheek biedt de oplossing. Het is een laagdrempelige uitleendienst van kwalitatieve babyspullen.
 

Babytheek Lennik opent 27 juni

Op zaterdag 27 juni 2020 om 9 uur opent Babytheek Lennik, de eerste Vlaams-Brabantse Babytheek. Het initiatief voor die uitleendienst voor babymateriaal kwam van de Gemeente Lennik en Netwerk Bewust Verbruiken. De Provincie Vlaams-Brabant ondersteunt. Het project maakt kwalitatief babymateriaal toegankelijk voor een breed publiek. Starten met een nieuwe Babytheek is een feest. De betrokken partners hadden de pers en de Lennikse bevolking dan ook graag uitgenodigd om talrijk mee te vieren. Vanwege de corona-maatregelen opent de Babytheek met minder toeters en bellen. De nodige voorzorgen worden getroffen zodat iedereen vanaf zaterdag veilig een kijkje kan nemen. Het enthousiasme van de partners kan corona alvast niet temperen.

We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’

"De babytheek heeft voor jonge ouders een belangrijke sociale functie, ze zorgt ervoor dat ze alle nodige materiaal kunnen ontlenen voor hun kindje en tegelijk is het een leuk trefpunt waar ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere mama’s en papa’s", zegt Irina De Knop, burgemeester van Lennik. "Met de babytheek toont de gemeente aan dat duurzaamheid niet louter een slogan is. We willen er ook concreet mee aan de slag in het dagelijkse leven van de Lennikenaar", vult schepen Hendrik Schoukens aan. De Provincie Vlaams-Brabant gaf de gemeente Lennik een duwtje in de rug met een subsidie in het kader van onze duurzame klimaatprojecten. "De klimaatverandering aanpakken betekent dat we ook onze consumptiepatronen moeten durven herbekijken. Hergebruik is dan ook vaak een zeer goede oplossing om onze afvalberg structureel te verkleinen", zegt gedeputeerde Bart Nevens van de provincie Vlaams-Brabant daarover.

"We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek heeft tegelijk een sociale functie, het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge ouders", zegt Eva van Velzen, de trekker van het Babytheek-project bij Netwerk Bewust Verbruiken.
 

Hoe een Babytheek precies werkt? 

Dat lees je op www.babytheek.be
 

Nog meer Babytheken 

2 jaar geleden pionierden Netwerk Bewust Verbruiken en Gemeenschapscentrum Elzenhof met Babytheek Elzenhof in Brussel-Elsene. In 2019-2020 openden nog 6 Babytheken verspreid over Vlaanderen: Aartselaar, Geel, Mechelen, Oostende, Kortrijk en Poperinge. En het netwerk groeit verder ... 

Stap voor stap wordt onze droom waarheid

Op donderdag 2 juli 2020 zou Babytheek Gent openen (net zoals Babytheek Lennik met vertraging vanwege corona) als eerste Babytheek van Oost-Vlaanderen!

In het najaar van 2020 (of voorjaar 2021) zouden er alvast in Asse, Aarschot, Leuven, Herenthout, Pelt en Moerbeke-Lokeren nieuwe Babytheken komen. En er zijn nog heel wat meer steden en gemeenten die het concept genegen zijn. Stap voor stap wordt onze droom waarheid: overal solidaire deel- en leenpunten voor babyspullen!