Nieuwe coördinator voor Netwerk Bewust verbruiken

Nieuwe coördinator voor Netwerk Bewust verbruiken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/02/2014
Na 14 jaar trouwe dienst neemt Tineke Van Engeland, mede-oprichtster van Netwerk Bewust Verbruiken, afscheid als coördinatrice. Ze geeft de fakkel door aan collega Barbara Janssens. In dit dubbelinterview kijken de meiden terug op hun jaren samen bij NBV, en blikken ze vooruit op wat nog komen zal.
Nieuwe coördinator Barbara Janssens (links) neemt de fakkel over van Tineke Van Engeland (rechts)

Tineke, met jouw vertrek verliezen we dé pionier van Netwerk Bewust Verbruiken. Hoe zag NBV er 14 jaar geleden uit?

Tineke: "Toen ik in 1998 afstudeerde, las ik in de krant dat OIVO (het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) het nieuwe initiatief Netwerk Bewust Verbruiken zou opstarten. Ik vond het zo tof dat ik meteen spontaan solliciteerde. Enkele weken later solliciteerde ik opnieuw bij het OIVO, ditmaal voor een openstaande vacature, en mocht ik beginnen in de functie. In 2000 vond OIVO dat Netwerk Bewust Verbruiken moest verzelfstandigen. Vanaf toen trok ik als vrijwilliger vijf jaar lang aan de kar, samen met enkele gemotiveerde bestuurders en ex-OIVO-collega's. Af en toe kregen we subsidies en konden we tijdelijk een medewerker aanwerven."

We schenken vandaag meer aandacht aan consuminderen en consumanderen over alle productgroepen heen, in plaats van productgerichte thema's zoals bloemen

Wanneer werd je officieel coördinator?

Tineke: "In 2005 haalden we een structurele subsidie binnen als sociaal-culturele beweging. Dat betekende dat we minstens vijf jaar lang een vast bedrag zouden krijgen. Daardoor kon ik mezelf en nog een collega aanwerven. Van niets hadden we plots veel geld, wat ons de mogelijkheid gaf om heel veel te doen."

Een van die eerste vaste krachten was jij, Barbara.

Barbara: "Ik werd in 2006 aangenomen voor een halftijdse functie, die ik combineerde met een bijberoep op een biologisch tuinbouwbedrijf. Het was mijn taak om een campagne uit te werken rond de sociale en ecologische gevolgen van de bloementeelt. De Blije Bloemen-campagne zou uiteindelijk vijf jaar duren. ln de loop der jaren kreeg ik er heel wat projecten en campagnes bij, van onderzoeken rond duurzame voeding tot kleding, vormingen en educatie. Ik kreeg in tussentijd ook twee kindjes."

Aan welke campagne koester je goede herinneringen?

Tineke: "De meest zichtbare campagne uit onze beginjaren was alleszins Keuken, Koken, Kiezen. We lieten een oude lijnbus ombouwen tot een Duurzame Keukenbus. Ze had een echte keuken met duurzame snufjes, een zonnepaneel op het dak, een ingebouwde koele kast en een knappe zithoek in FSC-hout. Mijn collega Sarah en ik hadden zelf geen rijbewijs om ermee te rijden, maar vonden toch enkele chauffeurs die er vrijwillig het land mee wilden doorkruisen. Die mannen vonden dat oprecht tof! De bus was graag gezien op events, maar vroeg erg veel logistieke opvolging. Voor de projecten erna pakten we het lichter aan. Eerst met een aanhangwagen voor de Blije Bloemen-campagne, en ondertussen nemen we hooguit een banner mee."

Het duurzaamheidsverhaal is de afgelopen jaren ontzettend geëvolueerd. Welke invloed heeft dat op de werking van NBV?

Barbara: "Toen we in 2009 ons nieuwe beleidsplan schreven, maakten we de keuze om meer transversale thema's te benaderen. We schenken meer aandacht aan consuminderen en consumanderen over alle productgroepen heen, in plaats van productgerichte thema's zoals bloemen. Dat vind ik nog steeds een zeer goede beslissing. Ikzelf ben sinds een tijd verantwoordelijk voor onze consuminderwerking en verdiep me in het thema collaborative consumption, of consudelen."
Tineke: "De laatste jaren zetten we steeds meer in op online interactiviteit. Deze nieuwe community-site zou je mijn laatste wapenfeit kunnen noemen."

Wat hoop je zoal te bereiken als coördinator, Barbara? Waar wil je op inzetten?

Barbara: "De ultieme droom is dat we onszelf overbodig maken, en dat iedereen in Vlaanderen zo duurzaam mogelijk consumeert. Op iets kortere termijn zou ik een uitdagend beleidsplan willen uitwerken, met duidelijke doelstellingen en creatieve projecten. Als coördinator vind ik het belangrijk om me open op te stellen, maar tegelijkertijd ook duidelijke keuzes te durven maken. Het zal een evenwichtsoefening worden tussen focussen en breed blijven werken."

Wat ga je overnemen van je voorganger?

Barbara: "Tineke heeft me veel geleerd. De manier om maximaal in te zetten op de talenten van de medewerkers én ook kritisch naar zichzelf te kijken, vind ik bewonderenswaardig. Daardoor hebben we nu zo'n sterk en op elkaar ingespeeld team. Ik hoop het talententraject zeker verder te zetten, zodat we nog een heel eind verder kunnen met deze groep van gedreven mensen. Tineke heeft Netwerk Bewust Verbruiken ook altijd op een zeer professionele manier geleid, met veel gedrevenheid en visie. Ik zal mijn best doen om haar ‘kindje’ zo goed mogelijk te verzorgen."

Welke plannen liggen bij jou in het verschiet, Tineke?

Tineke: "De komende maanden neem ik tijd voor mezelf, mijn gezin (we hebben twee dochters: baby Hege en peuter Feie), ons huis en het smeden van nieuwe toekomstplannen. Ik ben er nog niet uit wat ik professioneel wil en zal doen. Misschien iets met zakelijk management, organisatieadvies of internet. Ik wil er rustig over nadenken en zal wel zien wat komt bovendrijven. Het is spannend, maar ik heb er erg veel zin in. Ik zal alleszins warme herinneringen overhouden aan de sfeer op kantoor. Er wordt hier wat afgelachen."

Tineke, bedankt voor alle jaren. Barbara, heel veel succes!