"Natuurlijk ouderschap als duurzame keuze"

"Natuurlijk ouderschap als duurzame keuze"

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/10/2014
"Nog voordat ik zwanger werd van mijn eerste kind, was ik al overtuigd dat ik mijn baby in een draagdoek zou dragen," vertelt Eva Demuynck. "Het leek me de logica zelve: kindje lekker knus gezellig dichtbij, genieten van elkaar. Een pak handiger ook dan een kinderwagen op een bus te proberen duwen."
my fair baby draagdoek natuurlijk ouderschap

Ik besloot me grondig voor te bereiden op de borstvoeding . Ik had immers al vaker gehoord dat borstvoedingsproblemen vooral ontstaan door foute adviezen.

Draagdoek in plaats van kinderwagen

"Ik schafte me twee ergonomische draagdoeken aan (een knoopdoek en een ringsling) en ging een autostoel uit de kringloopwinkel halen, voor de zeldzame autoritjes. De kinderwagen weigerde ik met plezier; er was toch geen plaats in ons kleine huisje. En die buggy? Die konden we ook wel uit de Kringwinkel halen als het op zekere dag nodig zou blijken. Achteraf bleek die dag nooit aan te breken. Ik kon allebei mijn kinderen altijd prima op mijn rug dragen met een goede geweven knoopdoek, in combinatie met een stevige boodschappentrolley voor boodschappen en ander gerief."
Tip: Leren (rug)dragen is prima mogelijk met filmpjes van op youtube of door te rade te gaan bij een draagconsulente in je buurt. De website www.doekentheek.be staat vol draagdoek-informatie en handige links.

Borstvoeding

"Ik besloot me grondig voor te bereiden op de borstvoeding. Ik had immers al vaker gehoord dat borstvoedingsproblemen vooral ontstaan door foute adviezen. Namelijk dat je op de klok zou moeten kijken, dat er een minimumtijd tussen twee voedingen zou moeten zitten, dat ook de tijd per borst beperkt hoort te worden, enz... Mijn dochter werd tien jaar geleden geboren en na een halfuurtje wou ze ook aan de borst drinken. Dat ging reuzevlotjes. Eerdere doembeelden over wanhopig rond de keukentafel ijsberende nieuwbakken ouders met schruwelende huilbaby over de arm of schouder bleken voor ons gelukkig niet te kloppen: troosten, in slaap helpen, afleiden,... ging (bijna) helemaal vanzelf met het aanbieden van een borst, vaak met de baby op de heup in een handige draagdoek."
Tip: Ik haalde veel info uit het Handboek Borstvoeding van La Leche League en via www.borstvoeding.com.

Kind mee op de kamer

"Hoewel ik de kinderkamer schilderde, een retrowiegje schuurde en een tweedehandsbox op de kop tikte, begon ik naar het einde van mijn zwangerschap toe steeds vaker te denken dat ik het toch wel héél raar zou vinden om mijn kindje dat negen maanden onder mijn hart zou geleefd hebben, plots ergens weg van mij te leggen. Uiteindelijk bleek ook dat ik niet de minste behoefte had om haar weg te leggen. Dus sliep ze overdag op mijn schoot, in mijn armen, over een stel benen, op haar papa, in de doek, vlak naast ons in de zetel op een borstvoedingskussen en 's nachts knusjes in mijn armen. Tot grote ontsteltenis van ouders, schoonouders, buren, vrienden, collega's en de mensen van Kind&Gezin. "Je gaat haar verwennen!" of "Jullie gaan op haar rollen!". Hoewel wat ik deed gewoon goed voelde en goed bij ons paste, ging ik toch op zoek naar meer gefundeerde argumenten voor mijn ouderschapsstijl. Ik ging op zoek op het net, zocht boeken en yahoogroepen, sprak af met gelijkgestemden. Via Natuurlijk Ouderschap leerde ik dat al dat voeden goed was voor mijn productie en mijn baby. Dat ik haar daarmee geen 'verkeerde gewoonte' aanleerde als ik haar lekker aan mijn borst in slaap liet dommelen en ze daar gezellig tegenaan bleef liggen tot ze wakker werd. Het samenslapen zorgde ervoor dat ik 's nachts meestal maar een half oog hoefde open te doen om mijn kind te voeden, en welgeteld drie seconden na het aanleggen weer rustig in slaap viel. Op die manier was het nachtvoeden heel makkelijk vol te houden."
Tip: Ik vond de Richtlijnen voor veilig samen slapen en begreep uit alles wat ik erover opzocht dat samenslapen (co-sleeping) géén 'Wiegendood' veroorzaakt, maar het juist kan voorkomen (mits je het veilig en bewust doet dus). www.mamaditi.be is een forum/netwerk/gemeenschap van ouders die natuurlijk opvoeden.

Nooit groeimelk gegeven

"Aangezien de WHO adviseert dat mensenkinderen minstens twee jaar melkproducten (liefst mensenmelk) nodig hebben om zich normaal te kunnen ontwikkelen, heb ik dochter en zoon nooit kunstvoeding of groeimelk of koemelk moeten geven. Dat bespaarde me heel veel euro's aan pakjes kunstvoeding en melk, en aan gezondheidskosten. Moedermelk bevat namelijk levende antistoffen om je kind tegen ziekteverwekkers te beschermen. Op die manier konden we haar ecologische voetafdruk enorm beperken. Een ander voordeel aan lang voeden is dat moeders doorgaans later opnieuw beginnen te menstrueren na de bevalling."
Tip: De ecologische impact van het niet geven van borstvoeding op onze wereld staat heel mooi in dit artikel beschreven.

Door natuurlijk ouderschap toe te passen spaarden wij uit: 

  • massa's en massa's melkproducten, flesjes, (fop)spenen
  • aparte kinderkamer
  • de vele speeltjes en mobiles om je baby blij te houden terwijl hij weg van je ligt, box en wippertje
  • wiegje, bedje en toebehoren 
  • kinderwagen en buggy + toebehoren 
  • een hele hoop dokterbezoeken en medicatie
  • ... en kregen we in de plaats: twee veilig gehechte en gelukkige, gezonde kinderen!