Motief Atelier stoffeert meubels met natuurlijke materialen

Motief Atelier stoffeert meubels met natuurlijke materialen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/02/2018
De oude stadsbibliotheek van Gent bruist nog tot mei 2018 van de lokale initiatieven. Op de 4e verdieping, de vroegere non-fictie afdeling, kom je terecht in het Werkhuis: een open atelier vol makers, creatievelingen, kleine ondernemingen, handarbeiders/handwerkers,… Lokale ambacht op één plek bijeengebracht. Aan één van de werktafels vind je Sarah en Nathalie van Motief Atelier, meubelstoffeerders met natuurlijke materialen.
Motief Atelier aan het werk in hun atelier: het Werkhuis in NEST (Gent).

Motief Atelier herstoffeert meubels met natuurlijke materialen. Het verhaal achter hun producten moet even mooi zijn als de producten zelf. “We willen materialen recupereren, lokale en natuurlijke stoffen gebruiken én mooie dingen maken. We halen het stoffige uit het stofferen en tonen aan dat herstofferen niet oubollig is”, zegt Sarah de Schepper.

“We liepen beiden al een tijdje met het idee om een eigen zaak op te starten. Aan de bar van Le Botaniste stelde ik mijn idee voor aan Sarah. Ik wou een eigen onderneming starten die meubels herstoffeert met natuurlijke materialen. Sarah was meteen geïnteresseerd. We hebben een traject gevolgd bij Unizo om een eigen businessplan op te stellen. Na veel praten en twijfelen, was het zover. Anderhalf jaar later was Motief Atelier geboren”, zegt Nathalie Van Hulle.

We willen materialen recupereren, lokale en natuurlijke stoffen gebruiken én mooie dingen maken

“Ik wilde niet geleefd worden”

Op hun website schrijven ze dat de wereld te mooi is om er onbezonnen mee om te springen. Ze zegden beiden hun job op en waagden een sprong in het diepe. “Het was een gigantische stap om mijn job op te zeggen. Ik had een interessante job als ingenieur, maar ik voelde dat ik niets aan het doen was op vlak van persoonlijke ontwikkeling. Ik wou niet enkel 9 uur per dag achter mijn bureau zitten. Dat ik een hond zou kunnen meenemen naar een eigen zaak, was ook belangrijk voor mij (lacht)”, zeg Sarah.

Nathalie was 15 jaar architecte. “Ik wilde niet langer geleefd worden en wou het proces zelf in de hand hebben. Architectuur is vaak een lang en traag proces. Nu is het resultaat van ons werk direct zichtbaar. Ik heb een opleiding tot meubelstoffeerder gevolgd en was heel erg gefascineerd door natuurlijke stoffen.” De uitdaging om een eigen bedrijf uit de grond te stampen, sprak beide dames aan. “De verschillende aspecten van de job maken het heel boeiend: van financiën, handenarbeid, boekhouden, verkoop en marketing tot onderzoek”, zegt Sarah.

Korte keten voor stoffen

Nathalie en Sarah zijn beiden opgegroeid op een boerderij. “In de voedselketen is er steeds meer opgang voor de korte keten: lokale voeding van bij de boer recht op je bord. Wij willen dit ook mogelijk maken voor stoffen. We kiezen daarom voor stoffen die zo lokaal mogelijk zijn om de meubels mee te stofferen. We willen weten van bij welke boer het vlas komt, waar de stof wordt gesponnen en gewoven,… Geen gemakkelijke zoektocht”, vertelt Sarah.

Natuurlijke stoffen zijn zeker al meer ingeburgerd, maar hoofdzakelijk in de kledingsector. In interieur is deze omwenteling nog niet echt aan de orde volgens Nathalie: “Onlangs bezochten we een interieurtextielbeurs. Daar werden 600 mensen uit de sector bevraagd over duurzaamheid. Het resultaat? Minder dan 15% is zich een beetje bewust van duurzame interieurtextiel. Dit was van geen enkele van de 600 professionals de core business. Anderzijds bleek uit de studie wel dat er vanuit de klant een duidelijke vraag is naar duurzame materialen. Op die vraag willen wij een antwoord bieden.”

Ik zie een zetel van ons, een weefster naast ons die de stoffen weeft, een textielontwerper die de stoffen bedrukt,… Het lokale helemaal geïntegreerd in één werkplek

Natuurlijke materialen gaan langer mee

“In de les meubelstoffering leer je 2 technieken. Bij de oude techniek leer je stofferen met natuurlijke materialen zoals crin , paardehaar of jute. De nieuwe techniek maakt gebruik van mousse, een synthetisch (niet-natuurlijk) product dat gemaakt is op basis van olie. Het gaat veel sneller om te stofferen met mousse, maar het is veel milieuvervuilender en gaat minder lang mee. Als je een stoel van 100 jaar oud demonteert, dan is die nog van goede kwaliteit. Dat is niet meer geval met de nieuwe meubels die gestoffeerd zijn met goedkope mousse. De keuze voor natuurlijke materialen was dus snel gemaakt”, zegt Nathalie.

Zoals elke startende onderneming die wil inzetten op duurzaamheid, komt ook Motief Atelier in aanraking met uitdagingen: “Wij gaan de boeren of de wevers van de stoffen bezoeken. Daarnaast baseren we ons op labels; zoals het Belgian Linen Trademark. Maar labels zijn nooit 100% duurzaam. Er zijn altijd nog tussenstappen die over het hoofd worden gezien. Het is bijna onmogelijk om momenteel het volledige traject van de stof in kaart te brengen”, zegt Nathalie.

“Vaak denken mensen ook dat het een dure zaak is. Maar de stoffen zijn eigenlijk goedkoper, omdat wij ze rechtstreeks afnemen bij de wever. De meerkost zit in de handenarbeid”, vertelt Nathalie. Ook het bedrukken van de stoffen brengt uitdagingen met zich mee volgens Sarah: “We zien vaak prachtige prints en stoffen, maar die zijn helaas altijd synthetisch. Daarom zijn we nu op zoek naar textielontwerpers die prints kunnen zeefdrukken op natuurlijke stoffen.”

Spring eens binnen bij Motief Atelier

Binnenkort eindigt NEST en moeten de dames op zoek naar een nieuwe locatie.  “Als ik me een foto van ons binnen 5 jaar moet inbeelden, dan zie ik ons nog steeds in een grote open werkruimte waar allemaal makers samenwerken. Ik zie een zetel van ons, een weefster naast ons die de stoffen weeft, een textielontwerper die de stoffen bedrukt,… Het lokale helemaal geïntegreerd in één werkplek", droomt Nathalie.

Geïnteresseerd om een meubelstuk te laten herstofferen met natuurlijke materialen? Neem contact op met Motief Atelier (hello@motiefatelier.be) of spring nog tot mei 2018 binnen op de 4e verdieping van NEST.

(Tekst: Sofie Vanblaere)

Motief Atelier aan het werk in hun atelier: het Werkhuis in NEST (Gent).