Loes lanceert duurzaam sportmerk Pure By Luce

Loes lanceert duurzaam sportmerk Pure By Luce

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 04/07/2017
De 23-jarige Loes Vandekerckhove lanceert haar duurzame sportcollectie Pure By Luce. De volledige productie gebeurt in Europa: "Mijn garen worden in Italië geproduceerd, het weven tot stof gebeurt ook in Italië, en de confectie gebeurt in Portugal."
© Pure By Luce

Loes Vandekerckhove startte als traineeship bij een groot modebedrijf en merkte al snel op dat dit haar ding niet was: "Ik besloot een idee uit te werken dat al sinds een uitwisseling als student in Mexico in mijn hoofd zat: een eigen duurzame activewear lijn, geïnspireerd op reizen. Duurzame mode is al sinds lange tijd mijn passie. Ik sport heel graag en de uitwisseling naar Mexico had een grote indruk nagelaten op mij."

Het opstarten van een eigen lijn was heel uitdagend voor Loes. Met een achtergrond in de economie en geen ervaring in de mode, richtte ze Pure By Luce op. "Duurzame mode is mijn grote passie dus was ik gemotiveerd om al doende te leren. Ik heb veel beginnersfouten gemaakt, maar ik heb in het voorbije anderhalf jaar veel geleerd. Het moeilijkste was het vinden van de juiste technische én duurzame stof en het vinden van een confectiefabriek waarbij ik me goed voel. Heel veel bedrijven kijken raar op als je vraagt naar ethische certificaties en steeds wil langskomen om het bedrijf te bekijken. Gelukkig heb ik uiteindelijk wel een partner gevonden die dit ook belangrijk vindt."

Mijn garen worden in Italië geproduceerd, het weven tot stof gebeurt ook in Italië, en de confectie gebeurt in Portugal

Lokale productie

Volgens Loes bestaan er wel wat duurzame sportkledingmerken, maar deze bevinden zich vooral in Australië en de VS. "In Europa zijn duurzame sportkledingmerken nog een echte niche, en vaak ook niet mijn stijl". De volledige productie van Pure By Luce is lokaal. "Mijn garen noemt Econyl en wordt in Italië geproduceerd, het weven tot stof gebeurt ook in Italië, en de confectie gebeurt in Portugal."

Volgens Loes kunnen meer merken overstappen naar een duurzame en lokale productie. "Het is natuurlijk gemakkelijker om als startend label een volledig duurzame productie from scratch op te zetten. Grote, meer established merken, kunnen niet in 1-2-3 hun volledige productieketen veranderen. Dat gaat voor hen beetje bij beetje, of ze zetten zijprojectjes op waarmee ze zaken uittesten. Sowieso wordt de prijs van een lokaal geproduceerd product dan wel duurder."

Koop duurzaam

"De perceptie van de consument ten opzichte van duurzame kleding is al een beetje aan het verbeteren, maar weinig mensen vinden duurzaamheid een prioriteit. Het is 'nice to have', maar enkel als ook stijl, kwaliteit en prijs aan de verwachtingen voldoen. Hier kan dus wel nog wat verbeteren." Loes is al een aantal jaar bezig met duurzame kledij, maar vindt het zelf ook nog moeilijk. "Via rankabrand.nl kan je de duurzaamheid van verschillende merken opzoeken, maar je hebt ook duurzame winkels zoals Supergoods, Harvest Club, Host, Mieke,..."

De productie van Pure By Luce komt eind juli toe, momenteel kan er nog gepre-ordered worden via de webshop www.purebyluce.com.

© Pure By Luce
© Pure By Luce