Geef de voorkeur aan natuurlijke en chemicalievrije verzorgingsproducten. Zo krijgt je baby veel minder kans op huidallergieën en komt hij minder in contact met hormoonverstorende stoffen.
Zo min mogelijk (chemische) zepen
Eigenlijk zijn de meeste verzorgingsproducten overbodig. De huid heeft immers van nature een zelfreinigende functie. Het beste en meest duurzame advies is: zo min mogelijk wassen. Voor pasgeboren baby’s volstaat vaak een beetje plantaardige olie in het badwater. Iedere dag een badje is bovendien niet nodig. Wil je toch graag een verzorgingsproduct gebruiken, hou er dan rekening mee dat (chemische) zepen de beschermende laag van je baby kunnen aantasten, waardoor die huid droog en/of geïrriteerd kan raken. Bovendien zijn kinderen gevoeliger voor risico's van chemische stoffen in veel van deze producten, aangezien hun lichaam (immuunsysteem, zenuwstelsel) nog in ontwikkeling is. Er bestaan gelukkig verschillende biologische en chemicalievrije merken, zoals Weleda, Sophie de Giraf, Attittude of Lavera. Labelinfo maakte een overzicht van keurmerken bij cosmetica. Die kunnen je helpen bij het kiezen van veilige producten. De Nederlandse website Een Veilig Nest maakte een erg interessante publicatie over chemicaliën in babyverzorgingsproducten en de gevolgen ervan voor kleine kinderen.
Tips voor blije billetjes
Billen hoeven niet na elke verschoon- of wasbeurt ingezalfd te worden. Zijn de billetjes van je baby geïrriteerd of droog, dan kan je ze insmeren met wolvet, kokosolie of ecologische billencrème. Allemaal natuurlijke producten die de huid beschermen maar geen onnodige chemicaliën met zich meebrengen. Vochtige babydoekjes uit de winkel zijn misschien handig, maar elke keer je zo'n chemisch doekje gebruikt, brengt het de huid van je kind mogelijk in aanraking met allergenen (die kunnen allergieën en huidirritaties veroorzaken), parabenen (hormoonverstorende stoffen) en Fenoxyethanol (dit kan allergieën veroorzaken en een negatief effect hebben op het immuunsysteem, de hormoonspiegel en de lever van de baby). Per dag gebruik je veel vochtige doekjes. Als die telkens weggegooid worden, zorgt dit voor een enorme berg afval. Bovendien zijn de meeste wegwerpbillendoekjes doorgaans niet of moeilijk afbreekbaar. De chemische stoffen in deze doekjes komen tijdens de afvalfase terug in ons milieu terecht. Er bestaan wegwerpdoekjes die vrij zijn van deze chemische stoffen, bijvoorbeeld van de merken Cadum, Jacksonreece en Natracare. Maar het blijft natuurlijk afval. Meer weten? Het Radio 2-programma De Inspecteur weidde een item aan dit thema. Gebruik liefst geen talkpoeder. Dat verstikt de huid en klontert samen in de huidplooien, een ideale broeiplaats voor bacteriën. Bovendien kan talkpoeder schade aanrichten aan de luchtwegen.
Herbruikbare en zelfgemaakte babydoekjes
Een goed alternatief zijn herbruikbare doekjes, zoals van Cheeky Wipes of Imse Vimse... Deze herbruikbare doekjes bieden natuurlijke, eco-vriendelijke oplossingen voor chemische, wegwerpdoekjes. Ze zijn niet alleen goed voor de babybilletjes, maar ook voor het milieu en voor je portefeuille. Het concept bestaat uit een doosje met daarineen bodempje water, een paar druppels speciale olie en een stapeltje propere stoffen doekjes. Heb je een doekje gebruikt en is het vuil, dan berg je het op in een ander doosje waarin ook water en olie zit. Nadien kan je de doekjes wassen en hergebruiken. Je kan ook zelf doekjes maken van stukjes oude handdoeken en ze weken in water met een drupje geschikte olie of lotion. Maar ook een washandje en warm water doen nog steeds goed hun werk.
Crèmes en lotions beperken
Veel zogenaamd beschermende crèmes bevatten minerale oliën, gemaakt van de residuen van gedestilleerde olie. Ze laten een vette laag achter, die de babyhuid afsluit en ze niet meer kan ademen. Gebruik daarom enkel crèmes op basis van plantaardige oliën en enkel wanneer het echt nodig is, zoals bij koud weer. Je kan de baby ook masseren met een geschikte biologische olie.
Beauty-tips voor mama
Tijdens de zwangerschap kunnen schadelijke stoffen van moeder op kind worden overgedragen, net wanneer de baby zijn immuunsysteem vormt. Daarom is het aangeraden om als moeder zoveel mogelijk natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken in die periode. Verf je haren best niet tijdens de zwangerschap. De aanwezigheid van chemicaliën in de verf kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het ongeboren kind. Eens de baby er is, pas je ook beter op met het gebruik van parfums. Pasgeborenen en kleine kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor de stoffen waarvan parfum van gemaakt, zoals allergenen en ftalaten. De Nederlandse website Een Veilig Nest maakte een uitgebreide brochure over duurzame verzorging voor moeders (in spe)