Zelf babyolie maken

Zelf babyolie maken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/01/2018
De talloze babyverzorgingsproducten uit de winkelrekken kunnen perfect vervangen worden door één natuurlijk basisproduct: plantaardige olie. Je kan deze olie kant-en-klaar kopen of zelf maken. In dit artikel lees je hoe je eraan begint.
babyolie DIY My Fair Baby
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Olie is heel efficiënt om vuile babybillen mee schoon te krijgen en het beschermt ze bovendien tegen uitslag. Verder helpt olie tegen een droog huidje, kan het in bad en als massagemiddel gebruikt worden. Ook haarklitten verwijderen gaat makkelijker met een scheutje olie, al dan niet in het badwater. Mits een goede basisolie kan je er perfect je eigen herbruikbare of volledig afbreekbare billendoekjes mee maken.

Benodigdheden om zelf olie te maken

Het belangrijkste ingrediënt is een basisolie. Deze fungeert als een 'drager'. Daarin kan je eventueel enkele druppels etherische olie oplossen of calendulabloesems laten trekken. In het laatste geval heb je na enkele weken een calendula-olie.

  • Mogelijke basisoliën: Amandelolie (neutrale olie, geschikt voor alle huidtypen) * Jojobaolie (neutrale olie, zeer geschikt door zijn lange houdbaarheid) * Olijfolie (vette olie die langzaam intrekt en verzachtend werkt. Olijfolie heeft wel een sterke geur die kan overheersen) * Druivepitolie (trekt snel in en neutraal van geur, zeer goedkoop).
  • Mogelijke etherische oliën: Hiermee bedoelen we oliën die bij baby's gebruikt mogen worden: Lavendel, lavandin, sandelhout, roomse kamille, geranium, petitgrain van sinaas (gemaakt van de takjes en blaadjes van de sinaasappelboom), roos. NIET de citrusvruchten, want die kunnen de huid irriteren bij kleintjes en maken zongevoelig.

 

Calendula-olie maken stap voor stap

Calendula is Goudsbloem. Het is ideaal voor babybillen, ook bij geïrriteerde/schrale huid, wondjes of luierdermatitis

  • Potje vullen: Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) confituurpotje of iets dergelijks. Vul dit voor ¾ met verse goudsbloemen of gedroogde bloemen. Vul nu zoveel basisolie toe, dat de kruiden net onder staan. Doe het deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.
  • Potje schudden: Schud de pot dagelijks even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is de olie klaar.
  • Verpotten: Neem dan een schone pot (liefst van donker glas, of bijvoorbeeld een lege verpakking van een ge­bruikte baby-olie) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met kruiden- of bloemengeur overblijft.

 

Hiervoor kan je de olie gebruiken

  • Luierwissel: Je kan een klein scheutje olie gieten over een washandje + wat handwarm water (eventueel thermos gebruiken om water en energie te besparen) om baby's billen mee af te kuisen. Dit washandje kan je dan in een afsluitbare emmer  gooien (eventueel bij de herbruikbare vuile luiers), om mee te wassen bij de volgende wasbeurt.
  • Badje/massage: Een scheutje olie in het bad of een lekker badje na een massage met deze olie is heerlijk en zacht voor zowel jouw handen, baby's huidje als de natuur.
  • Wasbare billendoekjes: Neem een afsluitbare doos. Leg er een stapeltje (tetra)washandjes of lapjes stof in. Giet hierover water + wat olie en je hebt een voorraadje zelfgemaakte billendoekjes. De vuile kan je dan in een afsluitbare emmer  gooien (eventueel bij de herbruikbare vuile luiers) om mee te wassen bij de volgende wasbeurt. En op verplaatsing? Gebruik een afsluitbaar zakje voor de schone voorgeweekte/geoliede wasbare billendoekjes en een afsluitbaar zakje voor de gebruikte billendoekjes.
  • Afbreekbare billendoekjes: Neem een afsluitbare doos, liefst ééntje waarin een wc-rol (uit gerecycleerd papier) past. Verwijder het kartonnen binnenrolletje uit de rol, en giet de babyolie over het wc-papier tot alles doordrenkt is. Je kan nu langs de binnenkant van het rolletje wc-papiertjes trekken. Houdbaarheid: enkele weken in een goed afsluitbare doos.