Leven in Freiburg: blogster Isabel bezocht de 'stad van de toekomst'

Leven in Freiburg: blogster Isabel bezocht de 'stad van de toekomst'

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
In 2012 trok blogster Isabel Van Bergen op uitnodiging van het radioprogramma Peeters & Pichal naar Freiburg. De Duitse stad is hét model van de duurzame en leefbare stad. In een interview met NBV vertelt ze welke ecologische maatregelen haar charmeerden, en wat we in onze steden anders zouden kunnen aanpakken.
freiburg vauban
Beeld van de ecowijk Vauban in Freiburg

 

Wat is het meest bijgebleven van je bezoek aan Freiburg?

"Vooral de duurzame wijk Vauban; ongelooflijk wat men daar gecreëerd heeft. Alle huizen zien er anders uit, maar ze zijn wel allemaal duurzaam gebouwd en/of gebaseerd op co-housing. Wij Belgen zijn het gewoon om groot te wonen, maar deze wijk toont aan dat het ook kleiner kan zonder aan comfort in te boeten. Door samen spullen aan te kopen, bijvoorbeeld, en ze in een gemeenschappelijke ruimte onder te brengen. Ik zag ook geen kleine tuintjes die aan alle kanten ommuurd zijn, maar grotere tuinen waar oudere mensen ervan genieten om de kleintjes te zien samenspelen. En er is véél groen."

Wij Belgen zijn het gewoon om groot te wonen, maar de Vauban-wijk in Freiburg toont aan dat het ook kleiner kan zonder aan comfort in te boeten. Door samen spullen aan te kopen, bijvoorbeeld, en ze in een gemeenschappelijke ruimte onder te brengen.

Waar zie je de voornaamste verschillen tussen Freiburg en een doorsnee stad?

"Het ecologische is in Freiburg vanuit de bevolking zelf gegroeid, maar vandaag staan ook de politiek en de bedrijfswereld volledig achter het Green City-concept. Daardoor kunnen verwezenlijkingen op een veel grotere schaal gebeuren. Voor de bedrijfswereld loont het de moeite om te investeren in groene economie, want eens die op punt staat, wordt ze ook effectief toegepast. De stad heeft zelfs een bedrijf aangeduid voor de verdere commercialisering en verspreiding van haar ervaringen naar andere steden en organisaties."

Welke maatregelen zou men ook bij ons gemakkelijk kunnen toepassen?

"Stadskernen veel meer autovrij maken. Het was zo aangenaam om in het centrum rond te wandelen waar enkel fietsen en trams je pad kruisten. Je auto parkeren kan aan de rand van de stad. In Freiburg zie je overal zonnepanelen, en dat is absoluut geen probleem voor het net. Je verkoopt de stroom op het net wanneer je die binnenhaalt en koopt die vervolgens voordeliger terug op het moment dat je stroom nodig hebt. Er is geen nood aan subsidies, want het systeem betaalt zichzelf voor een stuk. De inwoners keken wel raar toen ik vertelde dat ons elektriciteitsnet de stroom op piekdagen niet aankan. Alle huizen die gebouwd of verbouwd worden, moeten aan de passiefhuisstandaard voldoen. Bij ons is dat momenteel vaak nog duurder, maar wanneer iedereen met ecologische en superisolerende materialen bouwt, zakt de prijs ook."

Zag je dingen die op het eerste gezicht niet zo praktisch leken?

"Wij vroegen ons af hoe de winkels in het centrum bevoorraad werden. Toen bleek dat op sommige momenten van de dag de auto toch even voor de bevoorrading kan zorgen. In de loop van de dag wordt die taak overgenomen door onder meer bakfietsen. De mensen die we erover aanspraken, leken het echt goed te vinden. Meer nog, ze vonden dat het concept mocht uitgebreid worden naar andere steden, deelstaten en landen. Ook de co-housingprojecten toonden veel voordelen. Als je alle gemeenschappelijke spullen waarover je mee kan beschikken meetelt, bezit je eigenlijk veel meer. Je moet niet meer in je eentje investeren in een grasmachine, heggeschaar of wasmachine: die koop je gemeenschappelijk aan per huis of per straat. Zo houd je extra geld over voor een extraatje als een sauna. Co-housing impliceert ook niet dat je je privé opgeeft. Sommige mensen schermden hun kleine privétuintje meer af, anderen lieten die overgaan in de straat of de gemeenschappelijke tuin."

Zouden Vlaamse steden openstaan voor het Freiburg-model?

"Ik ontmoet veel mensen die echt openstaan voor een duurzamere manier van leven. De media vertellen ons dat we steeds meer co-housen, meer autodelen, dat de fiets weer 'in' is en dat we ecologischer bouwen. Allemaal bewegingen die er bottom-up gekomen zijn. Burgers hebben zelf het initiatief genomen om hun leven duurzamer te maken. Nu alleen hopen dat de politiek en de bedrijfswereld volop zullen volgen. Dat lokale overheden, nu de gemeenteraadsverkiezingen er aankomen, over de partijgrenzen heen totaalvisies ontwikkelen rond verduurzaming en energiebesparing. En dat ze op het eerste zicht onpopulaire maatregelen durven nemen."

Lees Isabels blog My Green Way of Life
Herbeluister de Freiburg-reportages van Peeters & Pichal
Website van Freiburg Green City