Kom je mee nadenken over Buurtijd op 3 februari?

Kom je mee nadenken over Buurtijd op 3 februari?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/01/2022
Buurthuis Posthof in Berchem (Antwerpen) stimuleert mensen uit de buurt om elkaar te helpen, met hun tijd of met hun spullen.

Buren helpen met tijd

Onder de noemer 'Buurtijd' experimenteert buurtcentrum Posthof in Berchem met een lokale gemeenschapsmunt: de 'Buur' (afgekort tot β). Wanneer mensen uit de buurt een beroep doen op elkaar, kunnen ze elkaars inspanning waarderen met een Buur.

Buren helpen met spullen (én tijd)

Buurtcentrum Posthof heeft ook een gereedschapsbibliotheek: 'GeriefBieb'. Daar kun je degelijk werkmateriaal en tuingereedschap ontlenen. Vind je daar niet wat je zoekt? Dan helpen medewerkers van Posthof je zoeken naar het juiste gereedschap bij buurtbewoners die hun spullen delen via het platform Peerby.be. Als gebruiker betaal je een kleine vergoeding. Dat kan in euro maar evengoed in de lokale munt 'Buur'.

Uniek is de koppeling tussen GeriefBieb en Buurtijd. Wie gereedschap nodig heeft voor een klus, kan misschien ook advies gebruiken of hulp om materialen te vervoeren. Die hulpvragen kun je stellen via Buurtijd. In het project 'Superdelers' onderzochten Muntuit, Peerby, Buurtijd, TalentO en De Transformisten de waarde van zo'n geïntegreerd deelsysteem. Daar lees je meer over op deze webpagina.

Hoe kan het ruilsysteem Buurtijd nog beter draaien? 

Bij het buurthuis Posthof komen regelmatig vragen binnen van mensen die hulp nodig hebben bij een klus. Soms is het moeilijk inschatten wat er precies moet gebeuren. Posthof vindt ook niet altijd een geschikte kandidaat die tijd heeft om te helpen. Hoe kan dat verbeteren? 

Daarom nodigt Posthof je uit voor: 

Wat? Een open brainstorm  

Wanneer? Op donderdag 3 februari 2022 om 19u30 

Waar? In Posthof, Patriottenstraat 62, 2600 Berchem 

Voor wie? Voor ieder die interesse heeft om mee te denken, zonder verdere verplichtingen 

Wil je meedoen? Of heb je suggesties? Laat het even weten aan Wim en Inge via info@buurtijd.be