Kledij met zorg aangepast

Kledij met zorg aangepast

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/01/2021
Mensen met specifieke zorgbehoeften kunnen hun vertrouwde kleren plots niet meer dragen. Of toch: als die kleren speciaal voor hen worden aangepast.

We houden ervan om voorbeelden te delen van creatieve doeners die kleding hergebruiken, herstellen, aanpassen. De startende onderneming Attractive2Wear doet dat ook, maar dan voor een welomlijnde doelgroep: mensen met zorgbehoeften.

Respect voor persoonlijkheid

Wanneer iemand zorgbehoevend wordt en niet langer zelf zijn/haar kleren kan aandoen en uitdoen, zal een mantelzorger of zorgwerker daarbij helpen. Dat is niet altijd makkelijk. Soms is het trekken en sleuren aan mouwen, sluitingen... Sommige vertrouwde kledingstukken gaan aan de kant wegens niet praktisch.

Jo De Clercq en Heidi Van Campenhout, allebei kinesitherapeuten actief in de ouderenzorg, hebben daar veel ervaring mee. Zij dachten na over zorgspecifieke kledijaanpassingen. Daarmee kunnen zwaar zorgbehoevende mensen worden aan- en uitgekleed zonder trekken en sleuren. Dat is ook fijner voor zorgverleners.

Vanuit hun respect voor de waardigheid van mensen, die ondanks hun zorgbehoeften graag hun eigen kleren en persoonlijke stijl behouden, en vanuit hun respect voor duurzaamheid, zetten Jo en Heidi hergebruik centraal. Hun project Attractive2Wear (van bv ComfortCare) voorziet slimme aanpassingen aan bestaande kleding.

Bewust omgaan met materialen

Attractive2Wear is zo een mooi voorbeeld van bewust omgaan met kleding. De onderneming werd in 2019 door de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard gelabeld als "radicale vernieuwer" en kan ondertussen al veel mooie, discrete aanpassingen voorleggen aan kleding en schoenen.

Interesse? Volg Attractive2Wear op Facebook of neem contact via de site www.attractive2wear.com

 

A2W interview Film InnovAge from Green Bananas on Vimeo.