Jeans kan ook duurzaam zijn!

Jeans kan ook duurzaam zijn!

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/10/2017
Steeds vaker hoor je spreken over een duurzame jeans, maar hoe zit dat nu precies in elkaar? Wat is een duurzame jeans? Hoe verwerkt men katoen tot een jeans? Gastblogster Annelies Cassiers heeft het voor jullie opgezocht en uitgeschreven!

1 jeans = 7 000 liter water

De belangrijkste grondstof om een jeans te maken is katoen. Katoen is een natuurlijke stof en kan vrij gemakkelijk grootschalig worden verbouwd, vandaar zijn populariteit. Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10 000 liter water nodig! Dat is algauw 2 500 liter voor een shirt en 7 000 liter voor een jeans. Een van de redenen hiervoor is dat een groot deel van het katoen wordt geteeld buiten optimale klimaatzones. Het klimaat is eigenlijk te droog waardoor irrigatie de enige oplossing is. Men onttrekt heel veel water aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves, daardoor ontstaan er watertekorten voor de lokale bevolking. Een schrikwekkend voorbeeld hiervan is het verhaal van het Aralmeer in Oezbekistan: een zoetwatermeer aan het begin van de 20ste eeuw is nu veranderd in een zoutmijn.

Neen, je hoeft niet acuut te stoppen met jeans-shoppen want het kan ook anders. Er zijn ook duurzame alternatieven voor jeans mét respect voor milieu en mens

1 jeans = 325 gr pesticiden

Voor het telen van katoen gebruikt men enorm veel pesticiden. De katoenteelt neemt 25% van het mondiale insecticidengebruik voor zijn rekening terwijl katoenplanten maar een 1/33 van alle gewassen uitmaken! Al deze schadelijke pesticiden putten de bodem uit. Om de productie op peil te houden gebruikt men kunstmeststoffen.

Het direct contact tussen pesticiden en katoenarbeiders zorgt voor gezondheidsproblemen (huid- en ademhalingsaandoeningen). Zij verrichten dit werk ook in heel schrijnende arbeidsomstandigheden. Er hangt dus ook een sociaal prijskaartje aan een jeans… Helaas stopt de ecologische impact niet bij de teelt van katoen: ook tijdens de productie van de katoenvezel tot denim komen heel wat schadelijke producten kijken.

Om het katoen in kleding te verwerken wordt het gebleekt met het ons bekende chloor. Tijdens het verven, wassen en kreukvrij maken worden milieuschadelijke producten gebruikt, zoals metaalhoudende kleurstoffen, formaldehyde (een bestanddeel uit kunsthars), ammoniak, solventen, zuren, enz.

1 jeans = 23 000 vervoerskilometers

Voor de jeans in onze winkelrekken belanden, moeten ze eerst nog een grote afstand afleggen. Het merendeel van onze kleren wordt in Azië gemaakt. Al snel zal de kilometerteller van 1 jeans op 23 000 kilometer staan! De CO2-uitstoot van katoen is 10 kg CO2 per kg katoen. Hier kan je een filmpje bekijken over de afgelegde weg van een jeansbroek tot in de winkelrekken: The journey of a pair of jeans.

Het kan ook anders met een duurzame jeans!

Neen, je hoeft niet acuut te stoppen met jeans-shoppen want het kan ook anders. Er zijn ook duurzame alternatieven voor jeans mét respect voor milieu en mens.

  • Een fair trade gelabelde jeans verzekert je dat de katoenboeren een eerlijke prijs kregen voor hun katoen. Een fair trade label betekent ook dat de IAO-richtlijnen (richtlijnen met betrekking tot gezondheid- en arbeidsomstandigheden) werden gerespecteerd tijdens het hele productieproces.
  • Daarnaast bestaan ook jeans van bio-katoen, hennep en bamboe. In grote winkelketens kan je reeds jeans terugvinden van bio-katoen. Hennep, bio-katoen en bamboe worden geteeld zonder schadelijke pesticiden en kunstmeststoffen. Daarnaast hebben hennep en bamboe hebben erg weinig water nodig.
  • Op de website van Rank a brand kan je terugvinden welke merken van jeansbroeken hoog scoren op bepaalde duurzaamheidscriteria (zoals kinderarbeid, eerlijke lonen, verbod op zandstralen, het gebruik van biologisch katoen, het bannen van giftige stoffen en het beperken van Co2 emissies).

 

 

Tekst: Annelies Cassiers