Internationale Repareerweek komt terug in oktober

Internationale Repareerweek komt terug in oktober

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/10/2018
Van 13 tot 21 oktober 2018 vindt de Internationale Repair Week plaats. De hele week staat het repareren van kapotte spullen in de spotlight. Reparatie door professionele reparateurs, vrijwilligers in een Repair Café of individuen, zou een evidentie moeten zijn volgens de organisaties die achter het initiatief staan.
Repair Café XXL tijdens het Repair & Share Fest 2017 in Gent. Foto: © Dennis Licht

De allereerste International Repair Day in 2017 was een groot succes. Op verschillende plaatsen in de wereld werd er aandacht geschonken aan het repareren van kapotte spullen. Ook dit jaar komt er dus een nieuwe editie: van 13 tot 21 oktober is het International Repair Week. En ook in België willen we deze dag niet zomaar voorbij laten gaan.

Reparatie zou een evidentie moeten zijn, zeggen de initiatiefnemers van de Internationale Repareerweek

Repareren in plaats van weggooien 

Repareren is vaak duurder dan een nieuw toestel aan te kopen. Daarom smijten veel mensen het kapot product weg en belandt het op de groeiende afvalberg. Tegen deze reflex ingaan, vergt een mentaliteitsverandering. Om de afvalberg te verkleinen, mensen weer samen te brengen en repareerskills te delen, slaan Netwerk Bewust Verbruiken (Vl.) en Repair Together (Wall.) al jaren de handen in elkaar, onder andere door Repair Cafés in België onder de aandacht te brengen. In een Repair Café komen mensen uit een buurt samen om kapotte spullen te laten herstellen door vrijwillige reparateurs. 

Tijdens de International Repair Week roepen reparateurs en organisaties wereldwijd op om repareren opnieuw mainstream te maken. Het initiatief komt van de Open Repair Alliance. Met de Internationale Repair Week, elke derde zaterdag van oktober, willen ze het belang van repareren benadrukken. Dit jaar is het centrale thema ‘recht op repareren’. Volgens de organisatoren heeft de consument recht op informatie en mogelijkheden tot reparatie wanneer deze een nieuw product aankoopt.

Doe mee met de internationale repareerweek

Heb je zelf nog kapotte spullen liggen thuis? Breng ze dan zeker naar een Repair Café in jouw buurt.

Ben je zelf actief in een Repair Café? Dan is deze week het ideale moment om jouw Repair Café in het daglicht te zetten! Vanuit Netwerk Bewust Verbruiken willen we graag de Repair Café’s extra in de kijker zetten tijdens de week van 13 - 21 oktober. Hierbij kan uw Repair Café niet ontbreken. Heeft u leuke beelden, quotes, anekdotes van uw Repair Café die u graag wilt delen? Wij zetten ze op de site www.bewustverbruiken.be zodat uw Repair Café en Repair Cafés in het algemeen extra belicht worden. Vermeld ook even bij welk Repair Café u actief bent, met de meest recente contactgegevens, zodat we het zeker juist vermelden op de site. Stuur uw afbeeldingen, quotes, anekdotes, verhalen gerust naar stage@bewustverbruiken.be. Hartelijk dank!

 

Lees meer: