International Repair Day

International Repair Day

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/10/2017
De eerste International Repair Day zet repareren weer op de kaart. Op zaterdag 21 oktober roepen reparateurs en organisaties wereldwijd op om repareren opnieuw mainstream te maken. “We stellen de wegwerpcultuur in vraag en willen aantonen dat er ook andere opties zijn dan kapotte spullen weggooien”, zegt Inez van Netwerk Bewust Verbruiken.
© Yves Coussement

1e Internationale Repareerdag

Elke derde zaterdag van oktober is voortaan Internationale Repareerdag. Reparatie door professionele reparateurs, vrijwilligers in een Repair Café of individuen, zou een evidentie moeten zijn volgens de organisaties die achter het initiatief staan. “Het is vreemd dat we onze dagdagelijkse spullen zo snel weggooien en vervangen door een nieuw exemplaar. Als we spullen langer kunnen gebruiken, moet er minder geproduceerd worden en dat is milieuvriendelijker. De technische kennis van reparateurs en ambachtslui mag niet verloren gaan. Deze sector weer gaan waarderen, biedt bovendien veel kansen voor mensen die nu in de arbeidsmarkt uit de boot vallen”, zegt Inez van Netwerk Bewust Verbruiken.

Op International Repair Day roepen reparateurs en organisaties wereldwijd op om repareren opnieuw mainstream te maken

Repareren in plaats van weggooien

Repareren is vaak duurder dan een nieuw toestel aan te kopen. Daarom smijten veel mensen het kapot product weg en belandt het op de groeiende afvalberg. Tegen deze reflex ingaan, vergt een mentaliteitsverandering. Om de afvalberg te verkleinen, mensen weer samen te brengen en repareerskills te delen, slaan Netwerk Bewust Verbruiken (Vl.) en Repair Together (Wall.) al jaren de handen in elkaar, onder andere door Repair Cafés in België onder de aandacht te brengen. In een Repair Café komen mensen uit een buurt samen om kapotte spullen te laten herstellen door vrijwillige reparateurs. Op de Internationale Repareerdag kan je terecht in het Repair Café in onder andere Oostende, Brugge, Brussel, Duffel, Eeklo, Geel, Machelen, Riemst en Lochristi.

Repair Café XXL op Repair & Share Fest

Op zaterdag 18 november organiseren Netwerk Bewust Verbruiken, Gents MilieuFront en Stad Gent het Repair & Share Fest in Gent. Die dag staat in het teken van repareren, maken en delen. Op dit feest ontdek je tal van initiatieven, organisaties en start-ups die delen, repareren en maken op een originele manier in de markt zetten. Maak kennis met meer dan 50 organisaties, bezoek het XXL Repair Café, doe mee aan de Repair Battle, volg een workshop en luister naar interessante reparateurs, makers en delers.