Inspirerende verhalen op het Repair & Share Fest

Inspirerende verhalen op het Repair & Share Fest

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/05/2020
Ondernemers, start-ups, organisaties, individuen,... steeds meer mensen zijn bezig met repareren, maken en delen. Ontdek ze allemaal op het Repair & Share Fest, op 18 november in Gent.
© Yves Coussement

De Inspiratiemarkt op het Repair & Share Fest toont je tal van deel-, maak- en repareerinitiatieven. Lees hieronder de verhalen van enkele deelnemers:

Jonge designers tonen handgemaakte spullen

Fan van upcyling en handgemaakte spullen? Tijdens het Repair & Share Fest op 18 november tonen doeners en designers van eigen bodem hun coolste creaties. Slechts één adres voor handgemaakte mode, kunstzinnige prints, verfijnd gerecyKleer en andere ecologische hebbedingen: de gelegenheidsmarkt Marchandies in het Gentse Nest.

Lees hier het volledige artikel

10 populaire items die buren aan elkaar uitlenen 

Een luchtmatras, een boormachine en krukken... het zijn drie van de populairste items die buren aan elkaar uitlenen via het online platform Peerby. Welke items nog populair zijn lees je hier, of ontdek je bij de Peerby-stand op het Repair & Share Fest.

Lees hier het volledige artikel.

Het Repair & Share Fest is hét feest van maken, repareren en delen. 

Maak kennis met de helden van Collectactif

Toen Mohammed in 2013 samen met enkele vrienden CollectActif in het leven riep, had hij misschien niet verwacht dat ze recepten voor burgerschap gingen uitdenken. Elke zondag verzamelden ze meer dan 1 ton voedseloverschotten op de markt van Abbatoirs in Anderlecht. Ze maakten voedselpakketten voor mensen in moeilijke situaties, kookten voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark en zullen op het Repair & Share fest jullie smaakpapillen verwennen.

Lees hier het volledige artikel.

Dankzij de uitleendienst voor werkmateriaal besparen buurtbewoners geld én ruimte

Plan je verbouwingen of kleine werken in de tuin en heb je daarvoor specifieke apparatuur nodig? In Sint-Amandsberg bij Gent kunnen buurtbewoners daarvoor sinds kort terecht bij een (gratis) uitleendienst. Tijdens het Share & Repair Fest kom je alles te weten over dit super initiatief.

Lees hier het volledige artikel.

Deze hackers zou je willen knuffelen

Niet alle hackers zijn computercriminelen. Integendeel. Wetenschapper Anthony Liekens vertelt tijdens het Repair & Share Fest over hoe hackers hun technische kennis met elkaar delen om nieuwe technologie te creëren en oude apparaten te repareren.

Lees hier het volledige artikel.

Zo organiseer je kinderopvang met beurtrolsysteem

Veel ouders zitten elke schoolvakantie met de handen in het haar om geschikte buitenschoolse kinderopvang te vinden. Cokido ondersteunt gezinnen die de opvang via een beurtrolsysteem zelf willen organiseren. Bij de kinderopvang van het Repair & Share Fest kan je zien hoe dit concept in de praktijk werkt.

Lees hier het volledige artikel.

Karlien huurt duurzame babykleren via een kledingabonnement

Karlien is mama van Oona (1,5 jaar) en Titus (3,5 jaar). Sinds een jaar huurt ze iedere maand vijf kledingstukken via de kledingbib Happy Kiddo. “Mijn dochter beschikt op elk moment over duurzame kleren in de juiste maat. Ik ben fan!” Ontdek Happy Kiddo tijdens het Repair & Share Fest.

Lees hier het volledige artikel.

Solidare-it: een zoekertjessite voor burenhulp

In de stad kunnen buren elkaar altijd helpen. Over de middag even een boodschap doen voor wie slecht te been is. Een sofa de trap op helpen dragen. Of de hond van de zieke buurman uitlaten. Via Solidare-it! kunnen buren hulp vragen en aanbieden. Ontdek dit gloednieuwe online platform tijdens het Repair & Share Fest.

Lees hier het volledige artikel.

Zelf je spullen herstellen? Internet toont hoe het moet

Is het scherm van je smartphone stuk? Gaven je kerstlichtjes de geest? Het online platform iFixit geeft stap-voor-stap instructies om kapotte voorwerpen zelf te repareren. Maak tijdens het Repair & Share Fest kennis met enkele Belgische iFixit-medewerkers.

Lees hier het volledige artikel.

Dit artikel toont hoe je een alternatieve munt opstart

Het 'Handboek gemeenschapsmunten voor lokale besturen en organisaties' vertelt wat er allemaal komt kijken bij de opstart van een alternatieve munt in je gemeente of organisatie. Kom dit interessante naslagwerk inbladeren tijdens het Repair & Share Fest, op 18 november in Gent. Of download hieronder een gratis exemplaar.

Lees hier het volledige artikel.

3 inspirerende deelinitiatieven uit de lagere school

Delen en ruilen op school? Dat kan op ontzettend veel manieren. Denk aan een boekenruilbeurs, carnavalskostuums maken van oude kleren, samen groenten kweken in de moestuin en daar lekkere soep van maken... Het project Ik Deel vertelt je tijdens het Repair & Share Fest wat er allemaal mogelijk is en hoe je dat best aanpakt.

Lees hier het volledige artikel.

Ontdek ze allemaal op het Repair & Share Fest

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Wat staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud.

  • Datum: Zaterdag 18 november 2017
  • Locatie: NEST (oude stadsbib Gent), Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent
  • Gratis inkom
  • Facebook-event

* Ontdek het volledige programma hier *

 

 

- Het Repair & Share Fest wordt georganiseerd door Netwerk bewust Verbruiken, in samenwerking met Gents MilieuFront en Stad Gent (Dienst Verbinden en Ontmoeten) en met de steun van Gent Klimaatstad -

 

Ook gepost in: Repareren