Inspirerende burgerinitiatieven uit Oost-Vlaanderen

Inspirerende burgerinitiatieven uit Oost-Vlaanderen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 20/03/2018
Burgers nemen het heft in handen. Ze verenigen zich in burgerinitiatieven en komen met originele oplossingen voor de huidige klimaatproblemen. Netwerk Bewust Verbruiken zet 17 Oost-Vlaamse burgerinitiatieven met een klimaatproject in de kijker. Ben je zelf geïnteresseerd om iets op te starten? Laat je inspireren door deze burgers:

Veel burgers dromen niet enkel van een betere toekomst, ze willen er ook deel van uitmaken. Daarom verenigen ze zich steeds vaker in burgerinitiatieven om hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op te duwen, op weg naar het goede leven (Tine Hens, Het Klein Verzet). Die ideeën kunnen uiteenlopende vormen aannemen, van een Repair Café tot een webshop, van coaching tot een deelsysteem.

Inspirerende burgerinitiatieven uit Oost-Vlaanderen 

Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu begeleiden 17 burgerinitiatieven in de Burgerschool. Burgers met een klimaatidee of klimaatproject worden gedurende 4 sessies begeleid om hun project naar een hoger niveau te tillen. Bekijk hier welke burgeriniatieven er in 2018 meedoen aan de Burgerschool, of laat je inspireren om zelf iets op te starten:

  1. Mei Plasticvrij
    Samen minder plastic verbruiken in mei 2018, dat is het doel van Mei Plasticvrij. Met deze bewustwordingscampagne willen de initiatiefnemers de impact van ons gebruik van plastic op het milieu in de kijker zetten. Het opzet is simpel: één maand het gebruik van plastic verpakkingen verminderen. En dat met zoveel mogelijk mensen (burgers, organisaties en groepen).
  2. Dé-Kache-Pot
    Dé-Kache-Pot is een depot voor verwaarloosde en overbodige kamerplanten. Het depot is opgericht door Sofie Vosk en Saar De Buysere, een kunstencollectief uit Ledeberg. Je kan een plant doneren of adopteren. Hiermee willen ze huiskamerplanten zoveel mogelijk verspreiden via stekjes (in plaats van via onecologische import).

Burgers nemen het heft in handen. Ze verenigen zich in burgerinitiatieven en komen met originele oplossingen voor de huidige klimaatproblemen.

  1. OZON
    OZON is een ecologisch festival georganiseerd door de Chiro van Gontrode. Vorig jaar organiseerden ze een eerste succesvolle editie. Chiro Gontrode richt zich vooral op sensibilisering en het aanreiken van duurzame alternatieven, gecombineerd met een fantastische dag vol muziek, drinken, eten en sfeer. Ze focussen zich op buurtbewoners en andere jeugdbewegingen, die normaal niet veel (of te weinig) aan het milieu denken, en proberen hen op een interactieve manier bewust te maken van hun keuzes en de gevolgen.
  2. Partytheek
    Een deelinitiatief volgens het bibliotheeksysteem voor tafeldecoratie, feestversiering en kookmateriaal.
  3. Zomer Zonder Vliegen
    Zomer Zonder Vliegen is een campagne die een groter bewustzijn wil creëren over de impact van vliegreizen. Ook voor dichtere bestemmingen kiezen we vaak voor het vliegtuig omdat dit meestal de makkelijkste, goedkoopste en snelste optie is. Zomer Zonder Vliegen wil die vanzelfsprekendheid van reizen per vliegtuig in vraag stellen en daagt je via hun website uit de alternatieven te herontdekken.
  4. Het Werkhuis
    Het Werkhuis is de makersplek van NEST in de oude bibliotheek van Gent. Hier bieden ze ruimte en machines aan, brengen makers samen, stimuleren samenwerkingen en delen know-how. Er is een afgesloten en volledig geëquipeerd houtatelier, een schildersatelier, industriële naaimachine, overlock, brei- en borduurmachine… Het Werkhuis wil de consument opnieuw tonen hoe spullen worden gemaakt en met welke materialen.
  5. Natuurschool De Ritsheuvel
    Veerle van Natuurschool de Ritsheuvel wil kinderen leren om duurzaam om te gaan met de natuur. Ze wil via verschillende projecten kinderen sensibiliseren om respect voor dieren, planten en mensen te tonen.
  6. Algaefarm
    De initiatiefnemers kweken Spirulina (een micro-alg) als alternatief voedingsmiddel in “functional food” (=voeding waar je gezonder van blijft of wordt). Ze willen dat doen op een zo eoclogisch mogelijke manier, vooral door te werken met reststromen als voeding voor de algen en door het energieverbruik te beperken.
  7. Lets Save Food
    Lets Save Food is een buurtwerking voor het ophalen van onverkochte voeding van winkels. Ze willen deze voeding beschikbaar stellen voor en door buren, met aandacht voor circulaire economie en eventueel ook lokale munten ter ondersteuning. 
  8. Plant
    Plant is dé ecologische stadstuinwinkel. Ze willen duurzaam groen voor de stadstuin, moestuin, volkstuin, geveltuin, balkon,... onder de aandacht brengen via verschillende leveranciers. Wat hebben ze in de aanbieding? Planten en (wilde, eetbare) bloemen, zaden en plantgoed, pootgoed, potgrond, lokale snijbloemen, kruiden en verlaten kamerplanten,... En een selectie duurzaam en lokaal artisanaat en tuinmateriaal.
  9. Energieambassadeursproject
    Het energieambassadeursproject heeft een energiewijzer gemaakt om jouw CO2-besparing in kaart te brengen. Deze energiewijzer willen ze nu zo optimaal kunnen verspreiden. Daarenboven begeleiden ze energiegroepen richting energiebesparing.
  10. Her)waarderen van onkruiden
    Wat als je onkruid zou kunnen gebruiken in de keuken, in je badkamer, bij het poetsen, als je last hebt van een of andere kwaal, in je tuin als meststof of ongedierteverdelger? We brengen de mensen terug in de natuur en leren hen deze waardevolle planten (her)kennen en de waarde ervan ontdekken en te gebruiken in het dagelijkse leven.
  11. Het Betere Bushokje
    Dit project wil het gebruik van de openbare ruimte en het openbaar vervoer aantrekkelijk en inspirerend maken. MiSSiEopPoST, een spontane samenwerkingsbeweging van enkele inwoners van de gemeente Sint-Gillis-Waas, wil een dossier opmaken om een samenwerking met de gemeente én met De Lijn uit te bouwen. Wij zouden willen voorstellen om alle bushalten in onze gemeente te verfraaien door er een kleine groenten- en bloemenaanplanting te voorzien.
  12. Een strobalen Veldschuur voor het Voedselbos
    Het Voedselbos is een ontmoetingsplaats voor Permacultuur in de praktijk. Ze geven cursussen en vormingen en doen activiteiten om mensen te laten kennis maken met permacultuur sinds 2010.
  13. Huyswinkel
    Lieven wil met het project Huyswinkel een keten van buurtwinkels opzetten. 
  14. Leven in én met de natuur in gemeenschap in de Vlaamse Ardennen
    Samen betaalbaar wonen in de Vlaamse Ardennen.
  15. PLUK
    (Meer info volgt)
  16. Wooncoach
    (Meer info volgt)
  17. Zwerfgoed
    (Meer info volgt)

BURGERS AAN ZET IN DE BURGERSCHOOL

Klimaatpioniers hebben vaak nood aan ondersteuning die hen in staat stelt om hun dromen te realiseren: hoe ontwerpen ze hun dienst, hoe bepalen ze hun doelgroep, hoe kunnen ze die bereiken met aantrekkelijke communicatie, hoe kunnen ze hun activiteit financieel in stand houden, met wie leggen ze partnerschappen en hoe werken ze samen met hun leefomgeving (community)? Op deze (en nog meer) vragen levert de Burgerschool een antwoord, zodat de klimaatinitiatieven effectief worden gerealiseerd. De Burgerschool is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. 

 

-De Burgerschool is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen-