Burgers zetten hernieuwbare energie op de kaart

Pajopower is een lokale burgercoöperatie die hernieuwbare energie en energie-efficiëntie promoot. “We brengen gelijkgestemden samen om concreet iets te doen aan de klimaatopwarming. Met onze actie 'Adopteer je straatlamp' overtuigden we bijvoorbeeld bewoners van Halle om te investeren in LED-straatverlichting”, stelt voorzitter Patrick.
Actie 'Adopteer je Straatlamp' © Pajopower

Pajopower is een coöperatie die wil bijdragen tot een duurzame ontwikkeling van het Pajottenland en de Zennevallei. De coöperatie zet energie-efficiëntie en hernieuwbare energie op de kaart. “Ongeveer 10 jaar geleden zijn enkele mensen gestart met een vzw. In 2014 werden we een coöperatie met 12 oprichters. Eén voor één lokale mensen die zich vrijwillig inzetten om iets concreets te doen voor het klimaat”, stelt Patrick.

Elk burgerinitiatief toont heel wat gelijkenissen. Het is ongelofelijk om te zien met hoeveel enthousiasme zoveel mensen zich inzetten voor de goede zaak

‘Adopteer je straatlamp’

‘Adopteer je straatlamp’ is één van de projecten van Pajopower. In 4 invalswegen van de stad Halle hebben ze de straatverlichting omgezet naar  LED-verlichting. “We overtuigden bewoners om mee te investeren in LED-straatverlichting. Hierdoor is het energieverbruik in de stad drastisch gedaald. Ondertussen starten we gelijkaardige projecten op in buurgemeenten en vertellen we ons verhaal in heel Vlaanderen.” Door bewoners te betrekken, zorgt Pajopower ervoor dat ook individuen minder energie verbruiken. “Dat is een stap in de goede richting. Want elke kWh (kilowattuur) die niet verbruikt wordt, moet ook niet geproduceerd worden. Dat komt uiteraard de klimaatopwarming ten goede”, zegt Patrick trots.

De evolutie van een burgerinitiatief

“Op drie jaar tijd zijn we op alle vlakken gegroeid”, zegt Patrick. Pajopower heeft grote stappen gezet en maakt zich beetje bij beetje klaar voor nieuwe en grotere uitdagingen. “We worden gesteund door onze vennoten die in aantal blijven toenemen. We leerden elkaar als groep bestuurders beter kennen, en er zijn nieuwe mensen bijgekomen die allemaal met hun eigen skills Pajopower beter maken. Ik had niet durven dromen dat we op amper drie jaar tijd zover zouden geraken.” Pajopower wordt volledig gerund door vrijwilligers. “Er zijn geen middelen om een betaalde kracht aan te nemen. Dat heeft ook z’n positieve kanten. Omdat we allemaal nog een andere job uitoefenen, hebben we een breed netwerk dat we kunnen aanspreken. Uiteraard is de combinatie van een job en vrijwilligerswerk niet altijd een evidentie.”

Pajopower is een coöperatie, dat is een vereniging van natuurlijke en/of rechtspersonen die de gemeenschappelijke behoeften van de leden wil bevredigen. Iedereen kan vennoot worden van Pajopower. Eén aandeel kost 250 euro en je kan er maximum 20 aankopen. "We gaan dus niet voor het grote kapitaal. We willen vooral veel vennoten, want een grote achterban is belangrijker dan veel geld", zegt Patrick.

Zelf een burgerinitiatief opstarten

Patrick raadt anderen aan om zelf hun idee om te zetten in actie: “In een lokaal burgerinitiatief kan je gelijkgestemden samenbrengen en de krachten bundelen. Dankzij Rescoop (de Europese Federatie van Landelijke Koepels en Energiecoöperaties) konden we heel wat steun en know-how verzamelen. Door je idee te delen, kan je steun en tips krijgen van bestaande initiatieven. Je hoeft niet altijd zelf het warm water uit te vinden.”

Een burgerinitiatief heeft ook heel wat uitdagingen volgens Patrick, met deze tips zet hij je graag op weg als je zelf aan de slag wil gaan:

  1. Vind voldoende mensen die zich willen engageren. Vervolgens moet je de boot goed aansturen met voldoende ruimte voor de vrijwilligers;
  2. Blijf de opzet van je project bewaken. Focus houden is niet altijd een evidentie;
  3. Een vlotte werkingsstructuur op poten zetten vraagt energie en tijd;
  4. Vraag statuten en andere documenten bij bestaande initiatieven;
  5. ICT is een grote uitdaging, gelukkig sta je er niet alleen voor want andere coöperaties hebben de lijdensweg al afgelegd.

De Burgerschool helpt je op weg

Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu organiseerden in het voorjaar van 2017 De Burgerschool. 23 klimaatpioniers uit Vlaams-Brabant werden gedurende 4 avonden begeleid in het versterken van hun klimaatproject. Ook Pajopower was één van de deelnemers. “Ik heb uit de Burgerschool o.a. geleerd hoe belangrijk netwerken is en kan zijn. Zelfs al zijn het allemaal verschillende initiatieven, elk burgerinitiatief toont heel wat gelijkenissen. Het is ongelofelijk om te zien met hoeveel enthousiasme zoveel mensen zich willen inzetten voor de goede zaak. Met z’n allen bereiken we een mooi resultaat, dat kan niet op ons eentje. Het is vaak zoeken, vallen en opstaan, maar het geeft een heel goed gevoel om mensen te zien openbloeien en hun skills te kunnen gebruiken voor de goede zaak.”

In het voorjaar van 2018 organiseren Netwerk Bewust Verbruiken Bond Beter Leefmilieu een 2e editie van de Burgerschool. Ben jij een burger met een klimaatproject in Vlaams-Brabant en zoek je een extra boost? Stel je hier kandidaat voor de 2e editie van de Burgerschool.

 

 

-De Burgerschool is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Vlaams-Brabant-