Hoe lang werk jij voor 67 cent? Een cacaoproducent in West-Afrika een hele dag. De meerderheid van de cacaoproducenten leeft er onder de grens van extreme armoede. De vele duurzaamheidsinitiatieven en programma’s in de cacaosector slagen er niet in om een leefbaar inkomen voor producenten te garanderen.
Iedereen heeft het recht op een rechtvaardig loon voor zijn werk stelt Fairtrade Belgium. Een leefbaar inkomen is een universeel mensenrecht. Dit is een inkomen waarmee een gezin minstens zijn basisbehoeften kan bekostigen, zoals voldoende voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, kleding, medische zorg, scholing, transport en een kleine financiële buffer.
Iedereen heeft volgens Fairtrade Belgium recht op een leefbaar inkomen. Maak mee het verschil en kies voor eerlijke handel
Waarom halen cacaoproducenten in West-Afrika nog geen leefbaar inkomen, zelfs de Fairtrade gecertificeerde boeren niet?
Fairtrade Belgium: "Daar zijn heel wat verschillende redenen voor, waaronder een gebrek aan productiviteit, te kleine parcelen, de klimaatsveranderingen, etc. Maar één van de voornaamste redenen is dat het aanbod Fairtrade gecertifceerde cacao hoger is dan de vraag, waardoor de impact voor de producent vermindert. Gemiddeld verkopen deze Fairtrade boeren nog geen 50% van hun productie onder Fairtrade voorwaarden. De rest moet verkocht worden onder de termen, en tegen de prijzen van de conventionele wereldmarkt. Daarnaast stond de prijs van cacao in 2016-2017 op een historisch laag punt, wat een extra last voor de producenten betekende."
Wat betekent leven zonder een leefbaar inkomen?
Fairtrade Belgium: "Een beperkt, onstabiel en onvoorspelbaar inkomen maakt het onmogelijk om vooruit te denken en te plannen. Er is nauwelijks of geen toegang tot drinkwater, sanitaire voorzieningen en scholen. Elektriciteit is er al zeker niet. En dan hebben we het nog niet over de arbeidsomstandigheden zelf. Het valt dus niet te verwonderen dat de jongeren in de betrokken regio’s liever hun geluk elders beproeven."
Voor Fairtrade is het veiligstellen van een leefbaar inkomen voor producenten de hoogste prioriteit, vooral in West-Afrika.
Fairtrade Belgium: "Maar dat lukt niet zonder de producenten een stem te geven, de vraag te verhogen én ook niet zonder de prijs te herbekijken. Fairtrade startte dan ook een breed consultatieproces – samen met de cacaoproducenten uit de regio – voor de herziening van de cacaostandaarden en -prijzen, zodat die de boeren zouden ondersteunen om te evolueren richting een leefbaar inkomen. Een verhoogde Fairtrade prijs zal in de komende maanden aangekondigd worden."
Wat doet Fairtrade?
Fairtrade Belgium: "Fairtrade stimuleert een geïntegreerde aanpak om tot een leefbaar inkomen te komen. Een hogere prijs voor de cacaobonen is hiervoor een eerste vereiste. Een tweede is om producenten een stem te geven: duurzaamheidsinitiatieven moeten in de eerste plaats tot stand komen met én door hen. Dat is wat Fairtrade uniek maakt: it’s trade, not aid. Dankzij een betere prijs en eerlijke handelspraktijken kunnen producenten zélf de touwtjes in handen nemen. Dat wordt allemaal gegarandeerd door de Fairtrade Standaarden, het geheel van voorwaarden die producenten, plantages en bedrijven moeten naleven in de hele productieketen. De Standaarden omvatten zowel economische, ecologische als sociale criteria."
Wat kan de consument doen?
Fairtrade Belgium: "De missie van Fairtrade is duidelijk: we streven naar een wereld waarin alle producenten een leefbaar inkomen hebben, en waar ze zelf kunnen beslissen over hun toekomst. De vraag moet naar omhoog, de minimumprijs voor cacao moet worden herbekeken en producenten moeten méér worden betrokken."
"Maar Fairtrade alleen zal alles niet kunnen veranderen. Daarom roept Fairtrade Belgium de hele sector op om duurzame verandering te brengen in de keten: grote chocolademerken, verwerkers, de grote distributie, politici, en jou, de consument en burger. Want Belgen houden van Fairtrade chocolade: het volume Fairtrade chocoladeproducten groeide in 2017 met 45%. Maar als je het vergelijkt met conventionele chocolade, blijft het marktaandeel liggen om en bij de 1%. Wat de impact van Fairtrade natuurlijk beperkt. Het goeie nieuws? Daar kan je zelf iets aan doen:"
- Koop enkel Fairtrade chocolade in de winkel! Je vindt 'm overal - zoek dus steeds naar het Fairtrade label op de chocoladeverpakkingen.
- Volg ons op sociale media en deel onze berichten: hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe meer mensen mee kunnen helpen er iets aan te doen.
- Praat erover met je vrienden, familie, collega’s, ... Of geef hen eens Fairtrade chocolade cadeau!
- Changing trade, changing lives: www.fairtradebelgium.be -