Hoe gezond is ecologische voeding?

Hoe gezond is ecologische voeding?

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 18/10/2016
Wie eet met aandacht voor het milieu, doet dat meestal ook met de bedoeling om gezond te eten. Gezond verstand vertelt ons immers dat ecologisch eten impact heeft op de gezondheid. Maar wat weten we met zekerheid over die relatie tussen gezonde en ecologische voeding?

Velt organiseert de studiedag 'Hoe gezond is ecologische voeding?'. Drie deskundigen maken een balans op van wat gezond en ecologisch is, en getuigen vertellen over hoe zij gezonde en ecologische voeding in hun werk en leven aan bod laten komen. Lees hier het programma van de studiedag:

 • Introductie '10 stappen naar ecologische voeding' - Nadia Tahon, Velt vzw
 • ​Algemene gezondheidsaanbevelingen – Ir. Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten, Voedingscentrum Nederland
 • Een arts getuigt: De WGO becijferde dat 40% van de beschavingsziekten te wijten is aan ongezonde voeding. Hoe kan een arts of voedingsdeskundige gezonde voeding promoten in zijn of haar consultaties brengen?
 • Pesticideresidu’s op voeding - Prof. Dr. ir. Pieter Spanoghe, hoofd van het labo Fytofarmacie, vakgroep Gewasbescherming van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de UGent:
  Welke voedingsmiddelen bevatten de meeste pesticideresidu’s? Wat gebeurt er tijdens de bereiding in de keuken met deze residu’s? Wat is de impact van residu’s op onze gezondheid? En hoe staat de wetgever tegenover residu’s? Prof. Dr. Ir. Pieter Spanoghe geeft een stand van zaken.
 • Gezonde ecolunch met ‘Lara kookt voor u’. 
  Op het menu staat een buffet met brood, diverse salades en broodbeleg geïnspireerd op ‘De ecosmos’, de nieuwe Velt-publicatie. Beleg je broodje in stijl.
 • Bewerkte voeding - Prof. Dr. ir. Frederic LEROY, Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie, vakgroep Bio-ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel: 
  Een drukke loopbaan maakt dat we vaak weinig tijd hebben om zelf te koken. Dan is een kant-en-klare hap een makkelijke oplossing. Maar hoe gezond is dat en wat wordt er gebruikt om dergelijke voeding op smaak te brengen, langer te laten bewaren, kleur te geven? 
 • Kortfilm 'Hoe duur is biologische voeding?' met toelichting van Leentje Speybroeck, Velt vzw
 • Improvisatietheater Improfiel. De acteurs van Improfiel bestijgen het podium zonder rol of tekst, maar boordevol inspiratie uit onze studiedag.

Wanneer en waar?

 • Zaal 'De Schelp' in het Vlaams Parlement (Leuvenseweg 86, 1000 Brussel)
 • Zaterdag 19 november 2016 van 9.30 tot 15.15 uur

Inschrijven kan via www.velt.nu/studiedag.