Het Grote Repareeronderzoek. Textielhersteller Lieve aan het woord

Het Grote Repareeronderzoek. Textielhersteller Lieve aan het woord

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/01/2020
We hebben alternatieven nodig voor onze wegwerpcultuur met z'n zware milieulast en klimaatimpact. Meer spullen repareren is een van de oplossingen. Sinds november 2018 ondervragen we gebruikers, reparateurs en producenten over de drempels en hefbomen voor repareren. Af en toe delen we bijzondere getuigenissen, zoals die van Lieve.

We praten met Lieve, textielhersteller van Repair Café Leuven

Lieve begon een 4-tal jaar geleden als vrijwilliger in het Repair Café van Leuven. Dat vindt telkens op een andere locatie plaats en dat is één van de redenen waarom Lieve het zo graag doet: “Je leert verschillende plekken kennen: een plek waar studenten werken, een school, een rustoord, het wijkgezondheidscentrum De Ridderbuurt, kunstenhuis OPEK... Je ontmoet ook heel verschillende mensen. In dat rustoord bijvoorbeeld konden tachtigers die vroeger veel genaaid hebben en nog een naaimachine staan hebben, mee repareren. Dat vind ik heel fijn”.

Samen met de ploeg vrijwilligers probeert Lieve ook mensen te helpen: mensen die het niet kunnen betalen om iets nieuws te kopen, kleding tweedehands kopen en daar iets aan willen veranderen of mensen die aan een bepaald kledingstuk gehecht zijn.

De herstellers-spirit

Het naaien heeft Lieve van huis uit meegekregen. Ze legt uit dat het met een bepaalde ingesteldheid te maken heeft: “we zien iets en we gaan dat niet direct kopen. We gaan eerst kijken of we dat zelf kunnen maken. Ik vind het leuk om dat uit te zoeken.”

Het is belangrijk dat er zo’n fijne sfeer heerst in de ploeg van Repair Café Leuven. Ik vind het heel inspirerend om er deel van uit te maken

Lieve repareert kleding en ander textiel maar krijgt ook rugzakken, sandalen, portemonnees en handtassen onder haar machine. Zelfs met ondergoed en BH’s komen mensen af. "Alleen een model helemaal veranderen, dat doe ik niet.”

Ze geeft ook graag een nieuwe bestemming aan materiaal dat andere mensen weggooien. Trots toont ze een schitterende tas gemaakt uit afgedankte rijstzakken. “Daar een workshop over geven, dat zou ik ook nog graag doen”, vertelt ze enthousiast.

“Het is ook belangrijk dat er zo’n fijne sfeer heerst in de ploeg van Repair Café Leuven”, geeft Lieve nog mee. “Trekker Magda is heel actief rond bewust consumeren. Ik vind het heel inspirerend om er deel van uit te maken.”

Tips voor gebruikers

Kijk uit wat je koopt: 

  • Koop kwalitatieve basics, geen t-shirts van elasthaan die na 10 keer wassen beginnen te slobberen
  • Wees kritisch. Mensen zijn veeleisend en toch moeten producten goedkoop zijn, maar voor kwaliteit betaal je

Onderzoek het kledingstuk dat je wil kopen:

  • Zitten knopen goed vast?
  • Is de stof stevig?
  • Bevat een wintertrui echte wol? Die maakt een trui namelijk steviger 
  • Is de zoom lang genoeg? Goedkopere jurkjes zijn vaak te zuinig gesneden, met een smalle zoom en naden die snel scheuren. Zulke kleren zijn heel moeilijk te herstellen

Onderhoud je textiel goed:

  • Was niet te vaak en niet te heet
  • Gebruik weinig waspoeder
  • Gebruik geen wasspelden

 

Het Grote Repareeronderzoek is de roepnaam van 'Repairable', dat is een project van Netwerk Bewust Verbruiken in samenwerking met Vlaanderen Circulair - lees hier meer!

Foto: - / Tekening: Inge Bogaerts