Gedeelde mobiliteit: een overzicht

Gedeelde mobiliteit: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/01/2020
De laatste jaren zijn autodelen en fietsdelen aan een opmars bezig. De diensten zijn perfect te combineren met openbaar vervoer, en daardoor een belangrijke schakel voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Hieronder vind je een overzicht van alle deelsystemen voor auto's, fietsen, autoritten en parkeerplaatsen in België.

 

Autodelen

Particulier autodelen

Je zult merken dat het aanbod aan autodeelsystemen en -initiatieven enorm is gegroeid. De initiatieven hebben elk hun eigen deelformule, prijs, gebruikswijze ... Een belangrijk verschil is: deel je een privéwagen of gebruik je een wagen van de autodeelaanbieder? Meer stof tot vergelijken biedt de Autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen met onder meer een handige vergelijkingsbrochure. Hier geven we je al een ruw overzicht. 

Men spreekt van particulier autodelen als de deelauto eigendom is van en wordt beheerd door particuliere personen. Individuen nemen het initiatief om een autodeelgroep op te starten en sluiten onderling contracten af. Particulier autodelen wordt gedefinieerd als een groep huishoudens die op systematische basis een gemeenschappelijke auto gebruiken. Het gaat dus niet om mensen die af en toe eens een auto lenen van iemand, maar om een vast systeem dat een alternatief biedt voor individueel autobezit. Als groep kan je ook beslissen om samen een auto aan te kopen.

CozyCar
Op deze website wordt het autodelen en verschillende formules toegelicht. Bij autodelen maken meerdere personen om beurten gebruik van één of meerdere (gezamenlijke) wagens. Het principe is: jij gebruikt een auto wanneer jij hem nodig hebt, wanneer de wagen stilstaat kan iemand anders hem gebruiken. Het gebruik van een auto wordt losgekoppeld van het bezit ervan. Cozycar ondersteunt al meer dan 500 autodeelgroepen over heel België.
www.cozycar.be

Dégage!
Dégage! krijgt een aparte vermelding omdat dit een voorbeeld is van een grote en goed draaiende groep autodelers. Dégage! vzw is een particulier autodeelsysteem. Het is opgestart in Gent en heeft daar nog altijd het meest leden, maar telt ondertussen 220 deelwagens en 2100 leden in heel Vlaanderen. En die groep blijft groeien! 
www.degage.be

Tapazz - Peer to peer autodelen
Tapazz is een softwareplatform voor particulier autodelen. Zij laten u toe uw wagen te delen met andere mensen van uw keuze wanneer u er zelf geen gebruik van wenst te maken. U zet uw eigen prijs per uur en per kilometer en bepaalt zelf aan wie wel en wie niet. Zo kunnen er met minder reeds bestaande wagens meer mensen bediend worden.  Ride here. Ride now.
www.tapazz.com

Caramigo
Autodeelsysteem om je auto te verhuren of te huren van anderen. Je betaalt enkel voor de dagen wanneer je hem ook effectief wil gebruiken.
www.caramigo.be

AdelE (Autodelen Edegem)
De Edegemse vzw Pegode die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, kocht onlangs twee lichte bestelwagens aan en stak die in een autodeelsysteem. Het unieke aan dit project is dat de auto's aangepast zijn met een lift, dus geschikt voor rolwagenvervoer en gedeeld worden met buurtbewoners, geïnteresseerden, ...
AdelE/Pegode

Scooty
Deelsysteem met elektrische scooters in het centrum van Brussel. De scooters zijn uitgerust met helm en alle andere toebehoren. Gebruikers hebben enkel een smartphone nodig om de dienst te gebruiken. Via de app kunnen ze zien welke scooters beschikbaar zijn, reserveren en starten.
www.scooty.brussels

 

Georganiseerd autodelen

Battmobiel
Battmobiel is een aanbieder van 100% elektrische deelwagens voor particulieren en bedrijven. Het systeem is al actief in Gent, Aalst en Deinze, binnenkort vast ook op andere plaatsen. De Battmobiel wagens worden als het ware geleased op buurtniveau. Gebruikers engageren zich om de wagen x aantal keer per maand te gebruiken gedurende 3 tot 5 jaar. Dat lange termijn engagement maakt het goedkoper dan een eigen wagen. Hoe meer je deelt, hoe goedkoper je rit wordt. De focus ligt op mensen die de wagen structureel en op regelmatige basis nodig hebben. 
www.battmobiel.be

Cambio
Cambio is een autodeelsysteem waarbij een derde partij voor de wagens, het onderhoud en de verzekering zorgt. Je betaalt naast een klein maandelijks abonnement enkel als je de auto gebruikt. Cambio heeft een wagenpark van ongeveer 500 wagens in heel België en meer dan 15.000 gebruikers. Je bent dus zeker dat u een wagen vindt waar en wanneer u deze nodig hebt.
www.cambio.be

Partago
Partago biedt flexibele toegang tot elektrische wagens aan. Als erkende coöperatie in oprichting, kan iedereen die Partago wil gebruiken, coöperant worden. Partago is actief per wijk, en wil een alternatief voor een privé-wagen zijn: er zijn geen vaste standplaatsen, geen einduur, en één transparant tarief per minuut. 
www.partago.eu

Bolides
Autodeelsysteem voor luxewagens. Bolides maakt gebruikt van een pay-per-use formule in plaats van een permanent abonnement. De wagens zelf open en start je door middel van je smartphone.
www.bolides.be

 

Ritten delen

Om je anders, goedkoper of ecologischer te verplaatsen of gewoon om niet alleen te moeten rijden. Als chauffeur kan je een groot deel van je onkosten recupereren door je beschikbare plaatsen aan te bieden. Op die manier is  ritten delen een plezante en vrij goedkope manier om in heel België en daarbuiten geraken.

Taxistop
Taxistop biedt een mooi overzicht van allerlei deel-initaitieven. In 1975 werd het Centrum voor Positieve Aanwending opgericht. Deze vzw, beter bekend bij het brede publiek als Taxistop, is sindsdien actief onder het motto "meer met minder" (in eerste instantie in Vlaanderen, later in gans België). Het doel van Taxistop is projecten te realiseren die ervoor zorgen dat bestaande goederen en middelen beter worden gebruikt.
www.taxistop.be

Eurostop
Via Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend liften naar elke uithoek van Europa. Als chauffeur kan je een flink deel van je reiskosten recupereren door je lege plaatsen bij Taxistop aan te bieden. Voor de lifter is de liftcentrale een leuke en vooral goedkope manier om overal in Europa te geraken.
www.eurostop.be

Carpool
Carpoolplaza centraliseert alle zoekertjes van kandidaat carpoolers voor hun woon-werkverkeer. Met dit systeem vind je snel en gemakkelijk reisgenoten. De website is vooral op België gericht is en is zowel voor particulieren alsook voor bedrijven beschikbaar.
www.carpool.be

Eventpool
Eventpool is een website specifiek voor festivalgangers of bezoekers van events. Share the fun, share your ride. Er bestaat ook een versie voor je smart-phone.
www.eventpool.be

Karzoo
Karzoo is een Europees carpool-portaal.
www.karzoo.be

Airportstop
Airportstop is dan weer gericht op vervoer van en naar de luchthaven.
Airportstop

Blablacar
Tegen vergoeding meerijden met iemand dit nog een vrije plaats heeft, of zelf een plaatsje aanbieden. Beschikbaar in bijna heel Europa, en ook in Brazilie, Mexico, India...
www.nl.blablacar.be

VAP
VAP (Vriendelijk Anders Pendelen) heeft de bedoeling om kleinere afstanden samen af te leggen. Bv buren die samen naar het station rijden.
www.vap-vap.be

Schoolpool
Schoolpool.be is een (piloot)project van het Waalse Gewest om carpoolen naar school te promoten i.s.m. Taxistop. Momenteel nog niet beschikbaar in Vlaanderen, maar hier wordt wel aan gewerkt.
www.schoolpool.be

Wie Rijdt Mee (Facebook)
Wie Rijdt Mee is een openbare facebookgroep voor iedereen die ritten wil delen.
www.facebook.com/groups/466079463433099/

Toogethr
App die bestuurders en passagiers met elkaar in contact brengt. De kosten van de rit worden gedeeld.
www.toogethr.com

MMC
De Minder Mobielen Centrale koppelt vrijwillige chauffeurs aan mensen met mobiliteitsproblemen. Het gaat hier vaak om oudere mensen, mensen met een handicap, of mensen met een laag inkomen die geen wagen bezitten en zich geen taxi kunnen veroorloven. Tegen een kleine vergoeding rijdt een vrijwilliger hen naar de supermarkt, de dokter of een familielid.
www.mindermobielencentrale.be/

 

 

Fietsdelen

Het systeem van fietsdelen stelt fietsen ter beschikking, al dan niet gratis. Deze dienst biedt de mogelijkheid tot lokale verplaatsingen, vooral in stedelijke omgeving. Deze dienst zorgt er dan ook voor dat er 3 mogelijkse hindernissen bij fietsgebruik worden weggehaald: het stallen thuis, diefstal en het onderhoud van uw eigen fiets.

Op Wielekes
Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het fietsdeelsysteem Op Wielekes van Netwerk Bewust Verbruiken biedt een oplossing. Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 2 en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate hun kinderen groter worden, gebruiken ze wat ze op dat moment nodig hebben. Momenteel is er depot in Ledeberg (Gent) en Merelbeke, en zijn verschillende gemeenten en organisaties in opstart.
www.opwielekes.be

BakfietsDelen Rabot
Ook burgers kunnen zich organiseren om samen fietsen te delen. In de wijk Rabot in Gent kan het, zij delen samen een bakfiets. Iedereen is welkom om aan te sluiten. Bewoners van de wijk Rabot startten in de lente van 2011 met een uniek project: "Bakfietsdelen Rabot". Een bakfiets is een milieuvriendelijk transportmiddel en bespaart op dure benzine, ideaal voor in de stad dus. Maar vele bewoners van onze wijk wonen in kleine rijwoningen of appartementen waardoor ze de plaats niet hebben om een bakfiets thuis te plaatsen. In de mobiliteitswerkgroep van Transitie Initiatief Rabot staken enkele mensen de koppen bij elkaar en besloten om samen met andere buurtbewoners een bakfiets te delen.
www.bakfietsdelenrabot.be

Buurtfietskar
De buurtfietskar is een wijkproject van de Toekomststraat in Gent. Bedoeling is om mensen te stimuleren om voor boodschappen de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Kan dat niet voor grote boodschappen? Toch wel, dankzij de handige fietskar. Het gebruik van de kar is kosteloos, we vragen alleen een fietsverzekering met rechtsbijstand (bijvoorbeeld via lidmaatschap van de fietsersbond). Elke gebruiker krijgt een login om de fietskar te reserveren.
buurtfietskar.wordpress.com

Villo
Villo is een fiestdeeldienst in Brussel. De ongeveer 450 fietsen zijn verdeeld over gemakkelijk bereikbare stallingen en stellen u in staat korte trajecten per fiets af te leggen.
www.villo.be

Velo
Velo is een gelijkaardig initiatief in Antwerpen.
www.velo-antwerpen.be

Fietspunten
Fietspunten hebben als doelstelling om het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer te promoten. Ze bieden een hun diensten aan in vele stations in Vlaanderen en Brussel: bewaakte stalling, verhuur van tweewielers en kleine herstellingen.
www.fietsenwerk.be

Blue Bike
Deelfietssysteem in 41 Belgische stations. Als abonnee kan je in deze stations een fiets huren.
www.blue-bike.be

Spinlister
Spinlister past het principe van AirBnB toe op op fietsen. Je kan je eigen fiets ter beschikking stellen en verhuren. Of zelf op zoek gaan naar een fiets in een andere stad. Toch wil men geen concurrent worden van professionele fietsverhuurder of fietsdeelprojecten in de grotere steden, maar een aanvulling en een alternatief voor echte fietsfanaten op zoek naar meerwaarde.
www.spinlister.com

 

Fietsherstel

Fietskeukens en fietsateliers zijn plaatsen waar je je fiets zelf kan herstellen, leren herstellen en hulp kan krijgen bij herstel.

Fietskeuken Gent
De Fietskeuken Gent of ‘bike kitchen’ is een openbare uitlaatklep van het kloppend fietshart in Gent. In de eerste plaats is het een plek om fietscultuur te promoten in haar breedste zin. In de ‘DIY’ (Do It Yourself)-workshop of RepareerBAaR kunnen fietsliefhebbers vrijblijvend sleutelen en knutselen. Fietsen maken of kapot maken, ombouwen tot de gekste creaties, alles kan. De fietskeuken is een ontmoetingsplaats om passies te delen, creatief te wezen, iets te drinken… met de fiets als rode draad door de Brugse Poort en de stad Gent.
www.fietskeuken.org

ProVélo Brussel
ProVélo stelt zich de komende jaren tot doel om (potentiële) fietsers te ondersteunen, mensen (opnieuw) te leren fietsen, een positief beeld van de fiets te verspreiden en het beleid te ondersteunen.  Een lekke band ? Een defecte rem, versnellingsapparaat of dynamo ? Onze technische ploeg helpt u verder voor kleine herstellingen in ons atelier.
www.provelo.org

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

velo antwerpen
Velo deelfiets in Antwerpen. Bron foto: Flickr CC Oriol Salvador
Ook gepost in: Mobiliteit Genoeg