Geboortekaartje en doopsuiker

Geboortekaartje en doopsuiker

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/01/2018
Joepie, de baby is geboren! Tijd om geboortekaartjes te versturen en doopsuikerzakjes te maken. Op deze pagina vind je duurzame alternatieven voor doopsuiker en de bijhorende doopsuikercadeautjes. Je krijgt ook tips voor milieuvriendelijke geboortekaartjes.
my fair baby doopsuiker geboortekaartje
Illustratie: Katerina Voitko - www.runak.eu

 

 

Ecologische geboortekaartjes

Steeds meer drukkerijen bieden kaarten uit gerecycleerd karton en/of papier met een FSC-label aan. Vraag ernaar bij je drukker. Ecoplan geeft een overzicht van drukkerijen die ook in de rest van hun werking (inkten, productieproces, transport...) extra aandacht aan ecologie besteden. Erg leuk zijn kaartjes gedrukt op papier waarin bloemzaadjes verwerkt zijn. Wanneer je ze plant in de tuin, groeien er na verloop van tijd bloemen uit. Je kan dergelijk karton onder andere bestellen bij Groeipapier. Let op: dit papier is niet geschikt voor digitaal drukwerk. Door de warmte die digitale machines opwekken, kunnen  de bloemzaadjes kapot gaan. Zeefdruk is wel geschikt, net als traditionele offset. Ook het Nederlandse Muswerk ontwerpt geboortekaartjes met bloemzaadjes. Wil je iemand feliciteren met de geboorte van zijn/haar kind, dan vind je fairtrade kaartjes bij Oxfam Solidariteitsfonds of Fairtrade Wenskaarten. Kudzu verdeelt plantbare wenskaarten waarin bloemzaadjes verwerkt zitten.

Laat plastic badeendjes of bellenblazers voor wat ze zijn en kies een milieuvriendelijker doopsuikercadeautjes. Een gepersonaliseerd zakje biologische bloemzaadjes bijvoorbeeld, of een pot zelfgemaakte confituur.

Alternatieven voor doopsuiker

Er zijn vandaag nog geen fairtrade suikerbonen op de markt. Tot we zover zijn, kan je andere lekkere alternatieven geven aan de bezoekers. Bijvoorbeeld: fairtrade koffieboontjes met een laagje melk- of fondantchocolade. Bij Coffeebreak kan je ze in grote hoeveelheden aankopen. Een andere zoete lekkernij zijn chocoladerepen van Oxfam Wereldwinkels, met daarrond een wikkel met de naam van het kind. Natur’Inov heeft een erg uitgebreid en lekker assortiment van chocolade. Hun assortiment bestaat uit verpakkingen van 200 gram, maar je kan hen zeker eens vragen of ze ook in bulk verkopen. Ook Belvas en Cavalier bieden een heel Fairtrade assortiment pralines, truffels en chocolade aan. Wie het graag gezond houdt, kan een mengeling van nootjes en blokjes gedroogd fruit geven, theezakjes en appels met daaraan een gepersonaliseerd label van de baby, of potjes zelfgemaakte confituur, appelmoes, rabarberpuree... Altijd een succes zijjn biologische sapjes in kleine flesjes met een eigen ontworpen etiket. Ook Oxfam verkoopt flesjes appelsap.

Alternatieven voor doopsuikercadeautjes

Vermijd plastic cadeautjes die meestal toch snel in de vuilbak belanden. Laat badeendjes of bellenblazers voor wat ze zijn en kies een milieuvriendelijker initiatief. Een gepersonaliseerd zakje biologische bloemzaadjes kan je bestellen bij Biosano. Geef een zonnebloem of een ander plantenstekje cadeau, of vul stoffen zakjes met lavendel uit de tuin. Maak zelf zaadbommen, die je bezoekers in de tuin kunnen gooien. Een leuk alternatief zijn deze plantbare hartjes. Fairytale verkoopt Levensbomen met mandjes en poppetjes uit Kenia, vogeltjes uit India, gelukspoppetjes uit Peru en dromenvangers uit Ecuador.  De opbrengst ervan gaat naar projecten voor kinderen in het Zuiden. Je kan de boom en mandjes onder andere kopen bij Oxfam Wereldwinkels. Andere mogelijkheden zijn tweedehands Lego-ventjes, Fisher Price-mannetjes, dinosaurussen... of een (zelfgemaakte) geboortekaars uit bijenwas.

Ideeën voor milieuvriendelijke doopsuikerverpakking

Kies zakjes of doosjes uit een duurzame papier/kartonsoort of geef een nieuw leven aan materialen die je al in huis had. Je kan zelf zakjes stikken met resten stof, of duurzame stof kopen via een van deze verkooppunten. Vul tweedehands glaasjes of leuke kopjes die je vond in de Kringwinkel, of gebruik kleine terracotta bloempotjes of gerecycleerde bokalen. Suikerdraakje verkoopt doosjes en zakjes uit  vilt en handgeschept papier, waarvan alle leveranciers zijn aangesloten bij de Fair Trade Group Nepal.

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle