Fotowedstrijd: breng onze bossen in beeld

Fotowedstrijd: breng onze bossen in beeld

PEFC Belgium
geschreven door PEFC Belgiumlaatst aangepast op 25/04/2017
PEFC-organisaties uit 25 landen wereldwijd slaan de handen in elkaar en organiseren een grote fotowedstrijd. Hiermee willen ze bosbeheer promoten en een sensibiliseringsactie opzetten voor een verantwoord aankoopgedrag. Elk land beloont de deelnemers met enkele prijzen en de beste foto’s dingen mee naar de ‘2017 PEFC Photographer of the Year Award’ op internationaal niveau.
(c) Ludovic Martin

Natuurpracht, wie is daar niet gevoelig voor? Boshyacinten die het bos in een paarse gloed laten baden, knoppen die ontluiken, een eekhoorntje dat zich verschuilt in een boom, dat rode stipje dat een paddenstoel blijkt te zijn,... We kunnen onze groene longen niet genoeg in de kijker plaatsen, want hoe meer we ervan gaan houden, hoe meer we ze zullen respecteren.

Duurzaam bosbeheer promoten

Het doel van PEFC is om de bossen wereldwijd duurzaam te beheren. Momenteel is nog maar 11% van de totale bosoppervlakte wereldwijd gecertificeerd. Certificatie is de enige manier om duurzaam bosbeheer te garanderen. PEFC wil met deze fotowedstrijd duurzaam bosbeheer promoten.

Breng onze bossen in beeld, toon PEFC wat ze voor jou betekenen en hoe jij ze beleeft. Maak kans op fantastische prijzen!

Breng onze bossen in beeld

De opdracht voor zowel amateur- als professionele fotografen is duidelijk: breng onze bossen in beeld en toon ons wat ze voor jou betekenen en hoe jij ze beleeft. Het thema is dus zeer ruim en kan zowel boslandschappen, bomen, dieren, bloemen, mensen... omvatten, maar zeker ook producten die afkomstig zijn uit bossen, zoals architecturale pareltjes in hout of papieren kunstwerken.

Verloop van de wedstrijd

De wedstrijd wordt in België afgetrapt op 22 april 2017 (Internationale Dag van de Aarde) en loopt tot 5 juni 2017 (Internationale Dag van het Milieu). De Belgische winnaars worden ten laatste op 16 juni bekendgemaakt. Onze jury is samengesteld uit experten van over het hele land, waaronder Philippe Moës (natuurfotograaf  - met al enkele boeken op zijn naam – en boswachter in dienst van het Département Nature & Forêts van de Waalse overheid) en Gerd Herren (natuurdocumentairemaker en consultant op vlak van bosbeheer).

Speciale website

Speciaal voor de wedstrijd werd een microsite uitgewerkt: www.pefc.photo. Enkel foto’s binnengestuurd via deze website, gelden als deelname. Gebruik van Facebook en Instagram, via #myforestbelgium wordt aangemoedigd, enkel en alleen om meer mensen te laten meegenieten van de foto’s.

Schitterende prijzen en een tentoonstelling in Tour en Taxis

De Belgische deelnemers maken kans op volgende prijzen:

  1. Een sprookjesweekend: 2 nachten in een boomhotel voor 2 personen + ontbijt 
  2. PEFC-gelabelde pepermolen en zoutvat van Peugeot voor verantwoord keukenplezier
  3. Eén boek naar keuze over natuurfotografie: Praktijkboek Natuurfotografie (Ronald Wilfred Jansen) of het boek ‘Au nom du Cerf’ (Philippe Moës en Gérard Jadoul)

We selecteren in totaal 20 van de ingezonden foto’s. Die zullen van 21 juni tot 14 juli 2017 tentoongesteld worden in het magnifieke decor van Tour & Taxis in Brussel! 

2017 PEFC Photographer of the Year Award

De drie beste foto’s van onze nationale wedstrijd dingen automatisch mee naar de ‘2017 PEFC Photographer of the Year Award’ op internationaal niveau.

  • De winnaar wordt beloond met een reis naar Helsinki (Finland) om de 2017 PEFC Forest Certification Week bij te wonen of kan kiezen voor en cheque ter waarde van  3000 CHF (+/- 2800 €).
  • De top-12 foto’s zullen bovendien in november tentoongesteld worden tijdens de ‘2017 PEFC Forest Certification Week’ in het Scandic Park hotel in Helsinki (Finland). Mogelijks zal deze tentoonstelling een roadtrip maken over de hele wereld in 2017/2018. 
  • De top-12 foto’s zullen verschijnen in de fotokalender ‘Experience Forests, Experience PEFC’ 2018.