6 december: infosessie energiezuinig ventileren
Dialoog organiseert op 6 december in alle provincies een infosessie energiezuinig ventileren: van 10 tot 12 uur in Westerlo, Gent en Heusden-Zolder en van 14 tot 16 uur in Kortrijk en Kessel-Lo.
Het is gezellig druk op deze zaterdagochtend bij Move to Happiness in de Statiestraat in Nijlen. Enkele dames staan op de loopband, in de benedenverdieping zitten wat mannen aan de krachttoestellen en een meisje doet was lunges in een kleiner hoekje van de zaak. Zoals het er in elke fitnesszaak aan toe gaat dus. Alleen is er een klein verschil: de bezoekers werken hier niet alleen aan hun conditie, maar wekken energie op terwijl ze op hun fitnesstoestel aan het sporten zijn. Alle kracht- en cardiotoestellen worden hier aangedreven door menselijke kracht. Een ecologisch concept dat de jonge eigenaars Valérie Fornoville (24) en Kenneth Van Daele (30) als een van de eersten in België in een fitnesszaak introduceerden. “Je voelt aan alles dat het klimaat aan het veranderen is”, vertelt Valérie. “We hebben duurzaamheid altijd al belangrijk gevonden. Toen we besloten om samen een fitnessclub op te starten, leek het ons dan ook niet meer dan logisch dat we aandacht besteedden aan onze ecologische voetafdruk. Zeker omdat we een nieuwbouw hebben neergezet en dus van nul konden starten. Omdat er heel veel fitnessclubs op de markt zijn, vonden we dat we er een beetje mochten uitspringen.”
Als je traag sport, wek je genoeg energie op voor een lampje. Wanneer je harder je best doet, kun je een smartphone of een ventilator doen werken
Valérie en Kenneth namen een architectenbureau onder de arm dat hen kon bijstaan bij de realisatie van hun ecologische droom. Twee jaar geleden was het dan zover: een oud gebouw aan het station van Nijlen werd gesloopt en in de plaats kwam een frisse nieuwbouw met een fitness op twee verdiepingen en appartementen erboven. “Onze zoektocht naar ecologische vernieuwingen is gestart bij Technogym, de leverancier van de sporttoestellen”, vertelt Valérie. “Die had toestellen op de markt gebracht waarmee sporters hun prestaties kunnen omzetten in elektriciteit. Die groene lijn hebben we ook doorgetrokken naar de rest van de zaak. De nieuwbouw is goed geïsoleerd, er staat een warmtepomp, we gebruiken ledverlichting en een zonneboiler zorgt voor warm water. Maar ook voor de meubels zochten we naar ecologische materialen. Zo zijn de kasten en de tafels gemaakt uit gerecycleerd hout en de zetels uit pet-flessen. De warmte die de klanten produceren wordt gerecupereerd in de vloerverwarming. En op termijn willen we nog zonnepanelen installeren op het dak.”
Om de toestellen ook effectief elektriciteit te laten opwekken waren er wel wat technische aanpassingen nodig. “Er zijn nog fitnessclubs met deze toestellen, maar niet elke zaak kan ze aansluiten aan zijn elektriciteitsnet. Daar zijn specifieke aanpassingen voor nodig vanaf het begin van de bouw”, legt Kenneth uit. “De voorbereidingen hebben wel wat tijd in beslag genomen maar eens dat achter de rug was, ging alles heel vlot.”
Hoeveel energie er door de sporters wordt opgewekt, wordt bijgehouden in hun computersysteem. Intussen staat de teller op zo’n 1140 kWh elektriciteit. Samen hebben de sporters ruim 500 kilogram CO² bespaard met zo’n 41.800 trainingen en 14.000 uren sport. “Daarmee zijn niet alle energiekosten van de club gedekt, maar we verbruiken ongeveer een derde van wat een soortgelijke club met dezelfde openingsuren aan energie verbruikt”, zegt Kenneth. “Het waren zwaardere investeringen bij de start omdat de materialen duurder waren, maar op langere termijn zullen we zeker geld uitsparen. Het doel is om uiteindelijk volledig energieneutraal te draaien.”
De sporters zelf kunnen op de toestellen ook zien hoeveel energie ze opwekken en hoeveel CO² ze met een bepaalde oefening uitsparen. “Met een loopband wek je bijvoorbeeld veel meer op dan met een fiets. Op het scherm, waarop ook allerlei apps staan zoals Skype, Facebook en Twitter, zie je welk toestel je van elektriciteit zou kunnen voorzien. Als je traag sport, wek je energie op voor een lampje. Wanneer je harder je best doet, kun je een smartphone of een ventilator doen werken.”
Om iedereen te stimuleren om nog meer te komen sporten, hebben de zaakvoerders een klassement opgezet. “Aan de hand van moves, een soort score die we geven aan onze klanten op basis van wat ze hier doen, krijgen ze daar een plek in. Die rangschikking tonen we op een scherm in de club. Dat werkt motiverend”, lacht Kenneth.
Tin: “Ik ben zelf al jaren bezig om mijn ecologische voetafdruk te verlagen. Dat ik dat tijdens het fitnessen kan verderzetten vind ik een grote meerwaarde”
Naast het ecologische aspect wil Valérie ook de persoonlijke service in de verf zetten, een van hun stokpaardjes. “We begeleiden iedereen individueel naar zijn of haar specifieke doel. Daarom is de club een tijd geleden van naam veranderd. Vroeger heetten we Eco Gym, nu Move to Happiness, omdat iedereen zijn eigen weg naar geluk heeft. We vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar wilden ook de nadruk leggen op het bredere spectrum van wat we aanbieden.”
Een van de dames die vandaag in de zaak aan het sporten is, is Tin Nicasi die hier vanaf de start in 2015 komt sporten en geregeld in de top drie van het klassement opduikt. “Samen met mijn man en kinderen hebben we een abonnement. Ik kom hier eigenlijk dagelijks. We zijn niet zo’n tv-kijkers en komen liever hier bewegen.” Voor Tin was het absoluut een meerwaarde dat de club zo veel aandacht besteedt aan duurzaamheid. “Ik ben zelf al jaren bezig om mijn ecologische voetafdruk te verlagen: zo eet ik vegetarisch, rijden we met een elektrische wagen, ons huis is heel duurzaam ingericht en ik neem zo vaak mogelijk de fiets. Het is dan ook een surplus te weten dat je hier je eigen energie kunt opwekken.”
Lara Geerts komt hier ook elke week eens langs, voornamelijk om haar conditie te verbeteren. “Ik sta er weinig bij stil dat ik met het sporten zelf energie opwek maar het is natuurlijk een fijne gedachte. Het is misschien niet veel, maar het is wel een kleine stap om mijn bijdrage aan het milieu te leveren.”
Ook het team houdt ervan om in zo’n duurzame omgeving te kunnen werken. Clubmanager en diëtiste Annelies Verbeeck: “Ecologie is hoe langer hoe belangrijker in ons leven en het is fijn om hier te kunnen werken. Wanneer we nieuwe klanten krijgen, leg ik hen altijd uit dat ze door te sporten zelf energie opwekken. De meesten zijn daar heel verbaasd over, zeker omdat we een van de weinigen in België zijn die dit aanbieden. Sommigen steken daardoor nog een extra tandje bij. Het is bovendien ook handig: die ene keer dat we een stroompanne hadden, konden onze sporters gewoon voortdoen. Een enorm voordeel!”
Meer weten of zelf zweten? movetohappiness.com
-Dit artikel verscheen in het magazine Vrouwen Met Vaart van de KVLV-
Tekst: Sandra Gasten