Filmfestival DocuLatino: 'Tracing the ICT supply chain'

Filmfestival DocuLatino: 'Tracing the ICT supply chain'

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/11/2019
Hoe gaat het eraan toe in de mijnen en productieateliers die grondstoffen en onderdelen leveren voor jouw laptop, smartphone en tablet computer? Waar gaan afgedankte toestellen heen? In dit filmfestival kom je het allemaal te weten. Als entree betaal je een vrije bijdrage ofwel een oude GSM.

Voor het 11de jaar op rij organiseert Catapa het filmfestival DocuLatino met welgekozen documentaires die tonen welk pad jouw laptop, smartphone en tablet volgen, van de delving van de grondstoffen tot de dumping van de afgedankte toestellen.

Je kunt de DocuLatino films zien in Gent (Studio Skoop), Antwerpen (Filmhuis Klappei), Brussel (Pianofabriek) en Leuven (Pangaea) in de periode 6 > 28 november 2019 - bekijk de kalender van vertoningen op de Catapa-website. Als entree betaal je een vrije bijdrage ofwel een oude GSM.

Op het programma: 

Minga: Stemmen van Weerstand (Damien Charles en Pauline Dutron - België - 2019 - 76 min.)

Extractivisme in Latijns-Amerika

Van Patagonië tot de bergen van Mexico komen gemeenschappen in opstand. Ze klagen de vernietiging van hun grondgebieden en van hun levens aan. De oorzaken van de vernietiging zijn divers: mijnbouwprojecten, petroleumboringen, de uitbreiding van industriële monoculturen of toeristische projecten. Vertouwend op en gedreven door hun cultureel erfgoed, organiseren ze zich om de slachting te stoppen en om inspirerende oplossingen te creëren.

Death by Design (Sue Williams - VS - 2016 - 73 min.)

De assemblage van elektronica

De mens raakt steeds meer vergroeid met elektronica. We kunnen niet meer zonder. Er komen constant nieuwe apparaten op de markt die meer en beter beloven. Maar er is een keerzijde waar de meeste gebruikers geen weet van hebben. In deze documentaire legt filmmaker Sue Williams bloot hoe zelfs de kleinste toestellen een dodelijke kost hebben voor het milieu onze gezondheid, van geheime fabrieken in China tot de high tech van Silicon Valley.

The E-waste Tragedy (Cosima Dannoritzer - Spanje/Frankrijk - 2014 - 86 min.)

Waar komt je afgedankte laptop terecht?

Een vaak vergeten onderdeel van de toeleveringsketen is elektronisch afval. Deze documentaire vertelt ons meer over het Europese recyclagesysteem, geplaagd door gebrekkige controles en corruptie; over e-waste die massaal de oceaan over gaat; Chinese dorpen die overspoeld worden door elektronisch afval; Afrika als afvalbak van afgedankte elektronica... Wat is de dagelijkse realiteit van de mensen die werken en leven op die giftige afvalhopen? 

 

Het filmfestival DocuLatino van Catapa sluit aan bij de Europese Make ICT fair campagne, die ijvert voor een eerlijke en transparante aanleveringsketen van ICT producten. Deze editie verbreedt de focus en kijkt naar de problemen op globale schaal.