Fair Fashion Fest in Gent

Fair Fashion Fest in Gent

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/04/2022
Van 22 t/m 24 april staat Gent weer in teken van ethische en duurzame mode. Met workshops, modeshows, expo's, muziek, challenges, talks, enz. De Transformisten en Repair&Share tekenen present!

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 april 2022 staat Gent weer in teken van ethische en duurzame mode dankzij Fair Fashion Fest. 

Op vrijdag 22 april is er het kleurrijke openingsconcert van Dobet Gnahoré in De Centrale; op zaterdag en zondag heeft het festival een bomvol programma in het Industriemuseum en De Centrale met workshops, modeshows, expo's, muziek, challenges, talks, demonstraties, een Repair Café... 

Programma zaterdag - onze tips

 • Fair Fashion Markt: de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers (doorlopend 13:00-18:00 Industriemuseum / De Centrale) 
 • Expo Music & Fashion: fashion statements van muzikanten als Sioen, Farnoosh... door fotograaf Shalan Alhamwy (doorlopend 13:00-18:00 De Centrale) 
 • Fair Fashion Talk: Afrikaans textiel, de oorsprong en de plaats die het heeft in de Belgische mode met dekoloniaal deskundige en Pan-Afrikanist Nyanchama Okemwa, Lucie Kaisala van Tamu Fashion en Francesca Kitoko van Kameni Fashion (13:00-14:30 De Centrale) 
 • Clothing Swap: ruil jouw miskoop of het kledingstuk waar je niet langer in past (14.00-17.00 Industriemuseum; kleding binnenbrengen kan ook in de dagen voor het festival - lees meer info
 • Workshop - kids: 'Tinkeren' met restjes textiel. Spelen met materialen en diverse technieken, geen handleiding nodig (inloopworkshop 14:00-18:00 Industriemuseum) 
 • Workshop: 'Visible Mending'. Geef je kleding een upgrade met creatieve herstellingen (inloopworkshop 14:00-18:00 Industriemuseum)
 • Workshop: 'Hoe doorprik je Greenwashing?' Wat klopt er van campagnes van grote modemerken die beweren duurzaam, lokaal, bio... te produceren? Schone Kleren Campagne en WSM maken je wegwijs (14:30 en 16:30 De Centrale)
 • Fair Fashion talk: 'What your shoes are doing to the world'. De Britse schrijfster-journaliste Tansy Hoskins (The Guardian, Al Jazeera) is een van de referenties rond arbeidsrechten en de politiek van de mode-industrie (16:45-18:00 De Centrale, in het Engels)
 • Small talk: 'How to know if a brand is ethical?' Journalist-antropoloog Tena van Thinking Threads vertelt hoe zij het onderscheid maakt tussen merken die écht ethisch zijn, en de rest (17.00-18.00 Industriemuseum) 

Maar er zijn nog heel wat meer workshops, talks, challenges, een foto booth, modeshows, expo's, eten & drinken... - Check het hele programma van zaterdag of download het programmaschema voor zaterdag 23 april

Programma zondag - onze tips

Zondag vind je De Transformisten en de collega's van Repair&Share op het programma. Maar dat zijn niet de enige highlights :-)

 • Fair Fashion Market: de grootste verzameling eerlijke modemerken en duurzame ondernemers (doorlopend 13:00-18:00 Industriemuseum / De Centrale)
 • Expo: 'Kassa Kassa'. De geschiedenis van consumptie en distributie (doorlopend Industriemuseum)
 • Fair Fashion talk: Fixing Fashion. Duurzame modejournalist Sarah Vandoorne zoekt in dit panelgesprek niet enkel naar verbeteringen op vlak van ecologische duurzaamheid, maar ook op sociaal vlak. Ze praat met Lennert Goessens van vzw Verzamelwoede en Think Twice, Alicia Minnaard van ngo One Army en Caroline Van Peteghem van De Transformisten (13:00-14:30 De Centrale)
 • Repair Café: Is je lievelingsjurk gescheurd? Zit er een gat in je mooiste trui? Heeft de rits van je broek het begeven? Tijdens het Repair Café staan vrijwillige herstellers van Gents MilieuFront i.s.m. Repair&Share voor je klaar om jouw kleren een langer leven te bezorgen (14:00-17:00 De Centrale)
 • Workshop - kids: 'Tinkeren' met restjes textiel. Spelen met materialen en diverse technieken, geen handleiding nodig (inloopworkshop 14:00-18:00 Industriemuseum)
 • Workshop: 'Visible Mending'. Geef je kleding een upgrade met creatieve herstellingen (inloopworkshop 14:00-18:00 Industriemuseum)
 • Clothing Swap: ruil jouw miskoop of het kledingstuk waar je niet langer in past (14.00-17.00 Industriemuseum; kleding binnenbrengen kan ook in de dagen voor het festival - lees meer info)
 • Fair Fashion talk: de realiteit van de mode-industrie. Weekend Knack-journalist Lotte Philipsen wil vat krijgen op de (duurzame) modeindustrie en gaat daarover in gesprek met Sara Ceustermans van Schone Kleren Campagne, Tessa Borrenberghs van Borrenberghs Studio en Caroline Cecile Baeten van Dressr (14:45-16:30 De Centrale)
 • Small talk: 'Kleur bekennen'. Het kleuren van textiel is het meest vervuilende proces in de textielindustrie. In 2021 bezochten journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy elf ondernemers die elk op hun eigen manier pionier zijn op het vlak van duurzame textielverf(technieken), zie ook expo 'kleur bekennen' (16:00-17:00 Industriemuseum)
 • Workshop: 'Mindful Fashion' door Bie Noé van B.Right. Waarom vormt stijl de sleutel tot een slimme kleerkast? Hoe vind je jouw stijl? Wat betekenen duurzame keuzes voor jou? Na deze interactieve lezing ben je geïnspireerd om anders in je kleerkast te duiken (16:00-17:30 De Centrale, vooraf inschrijven is aangeraden)
 • Modeshow: 'Walking the talk'. Jongeren tonen hun favoriete ethical and sustainable fashion (16:30 De Centrale)
 • Small talk: Een kleerkast die bij je past. Ontwerper en ondernemer Soraya Wancour van Studio AMA toont de weg naar een garderobe die past bij jou én de planeet (17:00-18:00 Industriemuseum)

Maar er zijn nog heel wat meer workshops, talks, challenges, een foto booth, modeshows, expo's, eten & drinken... - Check het hele programma van zondag of download het programmaschema voor zondag 24 april