Economische modellen rond sharing: een overzicht

Economische modellen rond sharing: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/08/2018
Crowdfunding, crowdsourcing, de deeleconomie, co-creatie... steeds meer ondernemers combineren de 'oude' en 'nieuwe' economie tot een duurzaam model. Hieronder vind je een overzicht van economische modellen rond sharing.

 

Crowdfunding

Crowdfunding (letterlijk vertaald “groeps-financiering”)  is een manier om projecten te financieren door beroep te doen op kleine investeringen van een groot aantal personen (vrienden, familie of het internet). Naast het financiële aspect, is crowdfunding ook een manier om een gemeenschap te betrekken bij het uitwerken van een project. Het test ook de leefbaarheid van die gemeenschap en bouwt de samenwerking verder uit.

Socrowd
Netwerk Rentevrij startte met socrowd, een initiatief dat renteloze leningen en sociale projecten samenbrengt. Socrowd geeft financiële zuurstof aan duurzame initiatieven in de sociale, culturele en zorgsector door het aantrekken van privé-kapitaal te begeleiden. Voor elke euro dat de organisatie kan verzamelen, wordt 3 euro ter beschikking gesteld onder de vorm van een renteloze lening van Netwerk Rentevrij.
www.socrowd.be

Growfunding
Growfunding is een crowdfundingplatform voor de financiering van lokale projecten in Brussel. Ze werken via via donatie en beloning.
www.growfunding.be

Crowdfunding.gent
De stad Gent kan jouw non-profit project co-financieren!De Stad Gent stelt daarvoor jaarlijks 55.000 euro ter beschikking. Een jury met experten van binnen en buiten de stadsorganisatie zal projecten selecteren en die voor 25%, 50% of (uitzonderlijk) 75% co-financieren, tot maximaal 5.000 euro. Die centen worden uitbetaald na het succesvol crowdfunden van het restbedrag
crowdfunding.gent/nl/

Angel
Dit crowdfundingplatform heeft als doel een professionele ondersteuning aan te bieden aan innovatieve starters uit verschillende sectoren. De financiering via crowdfunding kan via aandelen of beloning (reward-based) gebeuren.
www.angel.me

Appsfunder
Crowdfundingsplatform voor mobiele toepassingen, actief sinds 2012. Ontwikkelaars die een app willen bouwen en op zoek zijn naar financiële ondersteuning, kunnen hun project posten op de site van Appsfunder en een budget vooropstellen. Geïnteresseerden kunnen het project steunen met zicht op een deelname aan de eventuele opbrengsten. Dit platform is wereldwijd actief.
www.appsfunder.com

Bolero Crowdfunding
is een crowdfundingplatform van KBC en dat nadrukkelijk mikt op financiële participaties (aandelen en/of obligaties) in ondernemingen. KBC gaat hiervoor zijn bestaande online beursplatform gebruiken. Ondernemers zullen via dit platform tot € 300 000 kunnen ophalen voor hun project. Daarnaast kunnen ondernemingen met grotere financieringsbehoeften ook bij bolerocrowdfunding terecht om via private plaatsingen tot 5 miljoen euro te verkrijgen.
https://bolero-crowdfunding.be/

Crofun
Alle projecten, die op de Belgische site staan vermeld, komen ook op de Europese site.  Crofun gaat heel breed: alle types van crowdfunding, van donaties tot leningen en deelname in het kapitaal, komen aan bod en ook alle sectoren komen in aanmerking.
www.crofun.be

Finicrowd
Finicrowd richt zich niet enkel naar innovatieve en technologische start-ups maar ook klassieke kmo’s en non-profitorganisaties komen in aanmerking. Dit platform biedt crowdfunding volgens 3 financieringstypes aan: via lening, beloning of donatie.
www.finicrowd.be

Hello Crowd
Crowdfundingplatform van Hello Bank! (mobiele dochter van BNP Paribas Fortis) dat gestart is in oktober 2015. Het is een reward- en donation based platform en werkt hiervoor samen met het crowdfundingplatform Ulule. Volgende sectoren komen in aanmerking: film & video, mode, muziek, goede doelen, technologie, games, kunst & fotografie, sport, crafst & food, strips.
www.hellocrowd.be

Look and fin
Is vanaf juni 2012 operationeel en richt zich naar groeiende kmo’s. De financiering van de projecten gebeurt uitsluitend d.m.v. van leningen.
www.lookandfin.com

My Micro Invest
Richt zich naar start-ups, uit om het even welke sector. Uniek aan dit platform is dat het geld zoekt zowel bij het grote publiek als bij private investeerders.
www.MyMicroInvest.com

Kickstarter
De voorloper en het referentiepunt wat betreft crowdfunding. Het platform financiert onafhankelijke films, muziek, journalistiek werk, projecten rond zonne-energie of voeding. Elke investeerder geniet van exclusieve rechten à rato van de gestorte som. Elke bedenker heeft onbeperkte tijd om de nodige fondsen te verzamelen om het project op poten te zetten.
www.kickstarter.com

Kisskissbankbank 
Dit breed platform laat toe fondsen te verzamelen voor alle soorten projecten : artistieke , sportieve, journalistieke, educatieve of sociale. Het is een echte kweekhaard voor goede ideeën.  De kracht van Kisskissbankbank is de mogelijkheid voor de investeerder om achter de schermen van het project mee te kunnen kijken.      
www.kisskissbankbank.com

Ulule
Ulule nodigt de bedenker uit zijn concept te beschrijven met videofragmenten en foto’s om de internetbezoeker te overtuigen hem te helpen zijn droom optimaal te kunnen realiseren. Het project krijgt dan 90 dagen om de nodige fondsen bij mekaar te rapen. De investeerders worden niet gedebiteerd als de doelstelling niet bereikt is. De projectverantwoordelijke van zijn kant draagt geen enkele verplichting in geval van mislukking. Het platform Ulule houdt er sterk aan de investeerders te belonen met tegenprestaties of geschenken eerder dan met geld.
www.ulule.com

Babeldoor
Artiesten, muzikanten, schrijvers, creatievelingen, ondernemers, uitvinders, onderzoekers, regisseurs, bouwgezellen, avontureiers, reizigers …  ze gaan allemaal de weddenschap aan om in minder dan 100 dagen hun project te concretiseren.  Ze wedijveren met mekaar om de investeerders aantrekkelijke voorstellen te doen.
www.babeldoor.com

Octopousse
Ondersteun de projecten waar je hart sneller van gaat kloppen. Je financiert een project met minimaal 1 euro, je verspreidt het idee of neemt deel aan de realisatie ervan. Je wordt alleen gedebiteerd indien het project de vereiste som binnenhaalt binnen de gestelde termijn van 60 dagen. In ruil voor je geldelijke steun, krijg je een originele tegenprestatie van de projectuitvoerder.
http://octopousse.com/

Touscoprod
De belangrijkste  participatieve site voor film en audiovisuele producties. De bedoeling is de verdeling en promotie van films te verbeteren.  De bedenkers omlijnen een duidelijk doel voor hun project en proberen een budget te verzamelen gedurende een welomschreven periode  ( 1 tot 6 maanden). Via dit systeem van financiële steun investeren in het project . Dat gebeurt volledig  on-line. De investeerders worden slechts gedebiteerd als de uitvoerders hun doelen bereikt hebben.  Als tegenprestatie worden ze uitgenodigd tijdens het draaien, ontvangen ze goodies of ontmoeten de leden van de crew. Alle denkbare tegenprestaties zijn mogelijk.
www.touscoprod.com

FilmAngel
Na SonicAngels is er nu ook FilmaAngel. Dit platform houdt zich bezig met de alternatieve financiering van de filmindustrie ( films, TV en videos).
www.filmangel.tv

Publslush
Een platform om het uitgeven van publicaties te financieren ( zonder exclusiviteit). Voor elk boek dat zij online verkopen gaat er een boek naar kinderen met beperkte mogelijkheden. Zij strijden ook tegen analfabetisme door boeken aan te bieden aan kinderen in moeilijk situaties.
www.pubslush.com

World Of Crowdfunding
Crowdfundingplatform voor ideeën waardoor de menigte bewogen en warm gemaakt kan worden, zowel op vlak van business, sport, cultuur, educatie, goede doelen… De financiering van de projecten gebeurt d.m.v. donaties en beloningen.
www.worldofcrowdfunding.com

Belgische Crowdfunding Federatie
De B.C.F. (Belgische Crowdfunding Federatie) is de overkoepelende federatie voor crowdfundingplatformen in België.De Federatie werd opgericht op vraag van de federale overheid om een klankbord te creëren voor alle crowdfundingplatformen die actief zijn in België.
www.bcf-vzw.be

 

Alternatieve vormen van geld

Sommigen omschrijven deze betaalvormen als “post-industriële” betaalmiddelen. Deze nieuwe betaalmiddelen meten de betaal-capaciteit die in netwerken kan circuleren.

Complementaire munt
Muntuit is een informatieplatform voor de complementaire munten in het Nederlandse taalgebied. De organisatie volgt, informeert en begeleidt alle vernieuwingen in het domein van de alternatieve financiëring. Er bestaan al complementaire betaalmiddelen in België (Torekes in Gent, Eco Iris in Brussel) en er zijn er verschillende in de maak. Contacteer Muntuit om op de hoogte te blijven of om zelf een initiatief op poten te zetten.
www.muntuit.be

Een complementaire munt wordt gezien als antwoord op de financiële crisis en de globalisering. Door in euro te betalen bij een multinational, steun je de wereldeconomie. In de praktijk blijkt dat dit vooral wil zeggen dat de 1% nog wat rijker wordt, en de rest van de wereld hier geen baat bij heeft. Lokale munten vormen een alternatief voor dit perverse systeem. Je kan met deze munt niet bij multinationals kopen, je steunt dus sowieso een lokale handelaar. Maar het beste van dit idee volgt hierna pas: ook deze handelaar kan zijn winst in deze munteenheid enkel lokaal besteden. De economische meerwaarde die door handel gecreëerd wordt, blijft dus voor altijd lokaal. Op die manier zijn het dus niet de grote multinationals die met de winst gaan lopen.

Een voorbeeld: je bent een vertaler die de lokale handel wil steunen. Je koopt een brood bij de kleine zelfstandige bakker bij jou om de hoek (en dus niet in de supermarkt). Je betaalt in euro. De bakker gebruikt deze euro's om bloem en gist te kopen bij een multinational. Het resultaat is dat je zelf wel een lokale handelaar gesteund hebt, maar 1 handeling verder sijpelen jouw euro's alweer weg naar een belastingsparadijs. Met een complementaire munt vermijd je dit scenario. Je betaalt je brood met een alternatieve eenheid. De bakker kan deze winst zelf ook enkel lokaal gebruiken en gebruikt deze om thee te drinken in het café om de hoek. De cafébaas heeft een vertaling nodig voor zijn website en contacteert jou hiervoor. 

Met de lokale munt steun je je buren, kleine zelfstandigen en eerlijke economie. Je creëert lokale economische meerwaarde, waardoor er in jouw buurt meer jobs en meer welvaart is. Je draagt niet bij aan de torenhoge bonussen om de CEO's van multinationals te financieren. Het heeft geen enkele zin om de munt bij te houden of te sparen: je kan dus niet rentenieren, beleggen of speculeren. De munt heeft enkel waarde als je hem uitgeeft dus je wordt gestimuleerd om de handel te laten draaien. Bovendien zorgt een dergelijke munt ook voor meer gemeenschapsvorming. Boodschappen doen wordt een sociale, persoonlijke aangelegenheid, in plaats van een anonieme bedoening. Ten slotte is lokale handel meestal ook duurzamer en eerlijker. 

Voorbeelden van alternatieve munten zijn onder andere:
www.torekes.be (Gent - Rabot)
www.e-portemonnee.be (Limburg)
www.pluimen.gent  (Gent - Ledeberg)

RES
Aanvankelijk was het een netwerk van meer dan 4000 handelaars, die goederen en diensten uitwisselden door een alternatief voor de euro te gebruiken. Vandaag stelt RES zich op als een realistisch complementair betaalmiddel dat de lokale economie ondersteunt binnen de mondiale economie.
www.res.be

LETS
LETS (Local Exchange and Trading System is een netwerk waarbinnen mensen diensten en goederen kunnen uitwisselen, zonder daarbij officieel geld te gebruiken. Elk LETS-lid biedt diensten aan en vraagt er ook, naar gelang zijn verlangens, competenties of noden. De eenheid waarin de ruil gemeten wordt, is meestal de tijd (1 uur pianospelen = 1 uur loodgieterij). Vaak wordt er een complementaire munt gebruikt. Het systeem zorgt er bovendien voor dat men zijn buren beter leert kennen en zijn passies en competenties kan delen.
www.letsvlaanderen.be

Metacurrency
Een project rond vrije betaalmiddelen. Het project bestaat eruit om een globale infrastructuur op poten te zetten waarbinnen miljoenen betaalmiddelen kunnen uitgegeven worden en circuleren. Dit gebeurt in een peer-to-peer architectuur.
www.metacurrency.org

Bitcoin
Dit is een digitaal experimenteel platform gebaseerd op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk. Geen enkele centrale autoriteit geeft ‘bitcoins’ uit of beheert de transacties. Al deze taken worden uitgevoerd door het netwerk op een collectieve manier.
www.bitcoin.org

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

bitcoin
De alternatieve munt bitcoin. Bron foto: Flickr CC BTC Keychain