Duurzame voeding bij kinderdagverblijven: tips & tricks

Duurzame voeding bij kinderdagverblijven: tips & tricks

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/01/2017
Genoeg en gezond eten in de toekomst, voor iedereen, overal ter wereld. Dat begint vandaag op ons bord. Daarom zet Vredeseilanden in op duurzame voeding in crèches. Van 2013 tot 2016 begeleidde de organisatie vier kinderdagverblijven rond hoe ze hun voedingsaanbod konden verduurzamen. De bevindingen uit deze trajecten lees je hier.

Vredeseilanden begeleidde vier kinderdagverblijven een jaar lang om maaltijden aan te bieden die beter overeenstemmen met de criteria van duurzame voeding en de aanbevelingen van het nationaal voedings- en gezondheidsplan (NVGP). De resultaten en lessen uit dit begeleidingstraject worden momenteel nationaal verspreid. De vier crèches waren Little Kings and Queens uit Gent, Twinkel uit Antwerpen, Ukkepuk uit Kessel-Lo en Minimax uit Gingelom

Charter

Vredeseilanden verzamelde 10 mogelijke engagementen die bovenstaande en andere kinderdagverblijven kunnen aangaan om hun voedingsaanbod te verduurzamen:

  1. Wij zijn bekommerd om het welzijn van onze baby’s en peuters, en geven voorkeur aan gezonde gerechten die voedzaam zijn en geen teveel aan calorieën bevatten.
  2. Wij verminderen de aankoop van vlees en rood vlees wordt zoveel mogelijk vervangen door gevogelte of wit vlees.
  3. Wij bieden een variëteit aan groenten en fruit aan, waarbij zoveel mogelijk lokaal geteelde groenten en fruit van het seizoen worden gebruikt.
  4. Wij voorzien op regelmatige basis een evenwichtig vegetarisch aanbod, met op ten minste één dag per week speciale aandacht voor de vegetarische schotels.
  5. Wij kopen zoveel mogelijk producten aan, afkomstig uit duurzame landbouw.
  6. Wij streven duurzame eerlijke handelsrelaties na, gebaseerd op een correcte prijs voor alle schakels binnen de voedselketen van producent tot consument.
  7. Wij kiezen voor duurzame vis.
  8. Wij gaan verspilling tegen en beperken het voedselafval en het gebruik van wegwerpproducten.
  9. Wij voorzien kwaliteitsvol kraantjeswater.
  10. Wij voorzien een duidelijke en correcte communicatie naar personeel en ouders van baby’s en peuters over de genomen initiatieven.

Brochure 'Duurzame voeding voor baby's en peuters' en begeleidende video

Duurzame voeding, is dat duur? Wie maakt dat? Wat hebben de seizoenen ermee te maken? Waarom moeten we minder vlees eten? En wat is dat eigenlijk, duurzaam eten? In de brochure Duurzame voeding voor baby's en peuters geeft Vredeseilanden kinderdagverblijven handvatten om zelf aan de slag te gaan. In deel 1 wordt uitgelegd waarom kiezen voor duurzame voeding zo belangrijk is. Het hoofdstuk ‘Aan de slag’ geeft praktische tips en ideeën. Daarna volgen een aantal gerechten en recepten op maat van van kinderdagverblijven. Er wordt gekeken naar hun voedingswaarde en hoe het duurzamer kan. Een korte samenvatting van de brochure kan je zien in de twee minuten durende video Onze spruiten groeien als kolen – over seizoensgroenten en ander lekkers. Die werd gefilmd in kinderdagverblijf Ukkepuk in Kessel-Lo.

Meer weten?

Krijg je graag extra informatie of wil je enkele brochures bestellen? Contatceer annelies.houpline@vredeseilanden.be en/of surf naar www.duurzamecatering.be

Lees op www.myfairbaby.be meer tips, tricks en getuigenissen rond duurzaamheid en baby's

 

Ook gepost in: Voeding