Duurzame kooktips van Femma-medewerkers

Duurzame kooktips van Femma-medewerkers

Femma
geschreven door Femmalaatst aangepast op 02/09/2016
‘Duurzaam koken’, bewust consumeren, in de keuken het milieu eren… Niet iedereen ligt er wakker van. Maar de medewerkers van Femma duidelijk wel! Ze verzamelden enkele laagdrempelige, uit het leven gegrepen, originele én creatieve tips.

Veggie is cool

  • Als beginner met 1 veggiedag per week ontdekte Tom meer en meer geneugten van het vegetarisch eten. Nu is de helft van zijn weekmenu vegetarisch en het is nog lekker ook! Tip: leg de lat laag, begin eens met je boterham want elke supermarkt heeft tegenwoordig een uitgebreid aanbod lekker vegetarisch broodbeleg.
  • Eva noemt zichzelf een ‘flexitariër’. Ze eet zo weinig mogelijk vlees en vis en als ze dat toch doet, kiest ze voor de bio- en/of diervriendelijke variant: in de Colruyt, bij Delhaize of bij slagerij Veeakker.

Vrees verspilling

  • ‘De wok is hét kookinstrument bij uitstek om met kliekjes aan de slag te gaan’, tipt Annick ons. En ze vult aan met een ideetje dat de gezelligheid bevordert: ‘maak op het einde van de week een hapjesbuffet’. Doe alle overschotjes in mooie schaaltjes, vul aan met olijven, tomaatjes, reepjes komkommer of een trosje druiven. Heerlijk met dikke gesneden zelfgebakken brood of stokbrood!
  • Tom vreest ook verspilling: ‘pompoen en wortel schil ik niet meer; de steel van de broccoli hou ik bij tot ik de volgende keer groentesoep maak en van eieren die dreigen slecht te worden, maak ik iets van gebak dat ik invries voor later.’
  • Eva verwerkt haar restjes groenten in een groententaart. ‘Zorg dus dat je altijd een kruimeldeeg in huis hebt!’

Lekker lokaal

  • Mien is lid van Voedselteams. Zij heeft wekelijks een pakket lokaal geteelde seizoensgebonden biologische groenten, fruit en kaas. ‘Als dat niet scoren is!’ Om niet enkel appelen en peren te eten in sommige seizoenen neemt ze er ook wel eens een pakket ‘zuiders fruit’ bij. Bananen eet Mien altijd in de fairtrade versie. Haar zoete zonde? Avocado’s, zoete aardappelen en papaya kan ze niet laten liggen, maar vlees heeft ze dan weer helemaal geweerd uit het menu.
  • Kries heeft de Zuidmarkt bij haar in de buurt (Brussel). Daar koopt ze al haar groenten en fruit. Zij koopt daar zonder aarzelen ook exemplaren die een beetje ‘krom’ zijn want die smaken net zo lekker. ‘Ik hoop dat supermarkten meer werk maken van experimenten met zogenaamde kromme’ producten’ zegt Kries.
  • Chris koopt hele kistjes tomaten in de zomer. Ze kookt ze en haalt ze door een ouderwetse passe-vitte. ‘Vele grote en kleine porties tomatenpuree in de diepvries komen in de winter goed van pas voor soepen, sauzen enzovoort.’

Verminder verpakking

  • Weer of geen weer, Els en haar partner trekken iedere week, gewapend met twee lekker ouderwetse trolleys naar de markt. ‘Die trolleys steken bij vertrek al halfvol’ vertelt Els. Met lege plastiek dozen (bijvoorbeeld ijskreemdozen van 2l). Die dozen gebruiken ze om de meest kwetsbare groenten en fruit van de groenteboer in op te slaan. ‘Ik probeer er ook aan te weerstaan om de schoonste groentjes eruit te kiezen’ zegt Els. ‘De ‘glorious bastards’ mogen er dan wel grillig uitzien, vaak hebben ze de meeste smaak.’

Het volledige artikel met alle tips verscheen eerder op de blog van de eigentijdse en eigenzinnige vrouwenorganisatie Femma.

TEKST: Liesje Berteloot