Een feestje bij jouw thuis zonder inspanningen? Het kan!

Een feestje bij jouw thuis zonder inspanningen? Het kan!

Stéphanie Borgers
geschreven door Stéphanie Borgerslaatst aangepast op 10/10/2016


Een gezellige zomeravond doorbrengen met vrienden bij jouw thuis kent geen prijs. Maar geef toe: kijk je niet een beetje op tegen de urenlange voorbereidingen? Tegen de veel to do's tijdens het feest en de grote schoonmaak achteraf? Zet je feestneus op en leun straks al achterover, want met deze tips zet je het meest moeiteloze partijtje op poten.
Simplify-feestje zonder inspanningen
Gebruik je tafel als bord, en laat je gasten hun eigen hapjes samenstellen.

Doop je "Eenvoud” als het thema van het partijtje, dan verandert alles. Dan mag je feest nog zo spaarzaam en primitief zijn, je gasten zullen nog enthousiaster reageren omdat ze krijgen wat je hen beloofd had.

Een feestje bij je thuis organiseren is niet bepaald een klus die je dagelijkse leven vereenvoudigt. Laten we eerlijk zijn: de inspanningen lopen vaak niet gelijk met de momenten waarop je zelf helemaal kan ontspannen. Maar wat als het anders kon? Wat als je je inspanningen tot een minimum kon beperken, terwijl iedereen een onvergetelijke tijd beleefde? Met deze simpele life hack kan het.

1. Maak "Simplify" het thema van het feest

De mate waarin mensen tevreden zijn over een ervaring heeft alles te maken met de verwachtingen die ze hebben. Als je bijvoorbeeld een fancy feest aankondigt, met een rijkelijk buffet en 29 verschillende soorten cocktails, dan zijn mensen snel ontgoocheld als er maar de helft van het beloofde op tafel ligt. Maar doop je "Eenvoud” als het thema van het partijtje, dan verandert alles. Dan mag je feest nog zo spaarzaam en primitief zijn, je gasten zullen nog enthousiaster reageren omdat ze krijgen wat je hen beloofd had.

2. Ontmoedig je gasten om een geschenk of drankje mee te brengen

Uit beleefdheid voelen gasten zich gauw verplicht om een geschenk mee te brengen. De inspiratie voor zulke geschenken komt vaak van ver, en meestal gaat het om zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Hou daarom zelf de touwtjes in handen van je Simplify-feestje. In plaats van je huis te vullen met prullaria en inpakpapier die toch de vuilnisbak ingaan, vraag de mensen om een financiële bijdrage. Zet een spaarpotje aan de ingang waar iedereen een paar euro’s in kan gooien om de kosten te dekken. Je gasten zijn opgelucht dat ze niet nog snel naar de winkel moeten vooraf, en jij waakt erover dat je afvalhoop zo klein mogelijk blijft.

3. Niet iedereen hoeft een stoel

Ga niet fanatiek op zoek naar zitplaatsen voor al je gasten. Gebruik de stoelen en de zetel die je al hebt voor diegenen die even willen uitrusten of een fysieke beperking hebben. De rest kan op de grond plaatsnemen, of gewoon rechtstaan. Want wist je dat de gemiddelde mens maar liefst 15 uur per dag neerzit? Op jouw Simplify-feestje kan het anders, en gezonder!

4. Gebruik geen papieren servetten

Papieren servetten zijn grote boosdoeners op een feestje. Mensen zijn zich niet bewust hoeveel ze er gebruiken, en dat terwijl servetten zelfs vaak overbodig zijn. Gevolg: een hoop vieze propjes verspreid over heel je huis. Leg daarom stoffen servetten klaar. Ik upcyclede gevierendeelde keukenhanddoeken. Ervaring wijst uit dat servetten voor slechts de helft van je gasten meer dan genoeg is.

5. Zet fingerfood klaar dat mensen zelf ter plekke klaarmaken (zonder borden!)

Je belooft je gasten een themafeestje, hou je dan vooral ook zelf aan de regels. Je wilt niet de hele dag in de keuken staan om eten klaar te maken, of uren afwas hebben wanneer iedereen terug naar huis is. Kies daarom voor fingerfood à la Spaanse tapas. Je gasten stellen hun eigen hapjes samen met een stukje baguette als basis, of nog eenvoudiger met hun eigen herbruikbare bamboestokje. Ga misschien nog een stapje verder en gebruik je tafel als bord. Reinig het tafelblad grondig vooraf, en leg je hapjes direct daarop. Het spaart jou heel wat afwas, en het geeft je gasten een nog intensere Simplify-ervaring!

6) Wees creatief met water

Haal niet iedereen’s favoriete drankje in huis, maar ga eerder voor water met een natuurlijk smaakje aan. Dat kan met stukjes komkommer, rozemarijn, citroen of munt. Het is niet alleen lekker en gemakkelijk, het ziet er ook nog eens fantastisch uit! Wil je alcohol op tafel? Misschien is er wel een brouwerij of wijnwinkel in je buurt waar je een paar flessen kan opvullen.

Op jouw Simplify-feestje ontvangt iedereen wat hij nodig heeft en verwacht. Bovendien heb jij meer vrijheid en om je bezig te houden met de essentie van een leuk samenzijn: de gesprekken en het samenhorigheidsgevoel. Geloof me, na dit minimalistische feestgedruis wil je nooit nog iets anders.

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.

Geef je gasten geen bestek, wel bamboestokjes om hun eigen hapjes in elkaar te knutselen.
Geef je gasten geen bestek, wel bamboestokjes om hun eigen hapjes in elkaar te knutselen.
Ik upcyclede keukenhanddoeken naar servetten.
Knip een keukenhanddoek in vieren, en je hebt rustieke stoffen servetten.