Spullen delen met buren was nooit zo makkelijk

Spullen delen met buren was nooit zo makkelijk

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/09/2014
Wijdelen.be is een website die het mogelijk maakt om gebruiksvoorwerpen te (ont)lenen van mensen in je buurt. Sinds deze maand gaat WijDelen een versnelling hoger, dankzij de samenwerking met Peerby, een startup uit Amsterdam. WijDelen wordt met andere woorden Peerby België.
logo wijdelen en peerby
Het Vlaamse Wijdelen en het Nederlandse Peerby slaan de handen in elkaar, en gebruiken hiervoor het gezamenlijke kabouter-logo.

Gebruiksvriendelijk systeem met chatfunctie

Peerby stelt haar website en iOS app ter beschikking, zodat leden op een makkelijke manier in contact kunnen treden met mensen uit de buurt. Via de website of iOS app geef je aan wat je nodig hebt, en het systeem zoekt bij een aantal andere leden uit de buurt. Die kunnen aangeven of ze dat item willen uitlenen, of niet hebben. Via een chatfunctie kunnen beide partijen dan concreet afspreken om het voorwerp uit te lenen en zo concreet afspreken.

Via de website of iOS app geef je aan wat je nodig hebt, en het systeem zoekt bij een aantal andere leden uit de buurt.

Al 25.000 leden

Peerby is gratis en is nu al actief in Nederland, Berlijn en Londen, en telt nu reeds 25.000 leden. Peerby werkt vraag gestuurd: leden kunnen een oproep plaatsen als ze een item willen lenen van hun buren. De cijfers die Peerby voorlegt in Amsterdam zijn indrukwekkend: gemiddeld wordt 80 % van de oproepen binnen 30 minuten omgevormd tot een concrete afspraak voor een leen-transactie.

Gents proefproject gaat nationaal

WijDelen werd vorig jaar door 3 Gentenaren opgericht, met als doel de Vlaming te leren hoe ze hun gebruiksvoorwerpen kunnen delen. Sinds mei 2013 liep in Gent een testfase, waarbij ruim 450 Gentenaren zich aanmeldden om hun gebruiksvoorwerpen - zoals boormachines, ladders, rugzakken - uit te lenen aan mensen uit hun buurt. In november 2013 werd WijDelen nipt tweede in de wedstrijd “Wijs van Gent”, waarbij Gentenaren konden stemmen voor hun favoriete burger-initiatief.

Voorstelling in Café Corsari

Vorige week waren de oprichters van Wijdelen te gast in het tv-programma Café Corsari. Hier kan je de passage herbekijken.
Ook zin om je spullen te delen met je buren, of zelf beroep te doen op materiaal van anderen? Maak jezelf dan gratis lid via www.wijdelen.be. Het filmpje hieronder toont hoe de website werkt.

 

Ook gepost in: Producten & Diensten Delen