Deelfabriek in Kortrijk verzamelt deelinitiatieven

Deelfabriek in Kortrijk verzamelt deelinitiatieven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 31/05/2018
Heb je een boor nodig voor één weekend? Heb je kleren die je wil ruilen? Of wil je graag op een leuke en goedkope manier je fiets herstellen? Het kan allemaal in De Deelfabriek in Kortrijk, een initiatief van de Stad Kortrijk. Netwerk Bewust Verbruiken ging op bezoek en liet zich inspireren!
© Netwerk Bewust Verbruiken
Het team van Netwerk Bewust Verbruiken op bezoek bij de Deelfabriek. © Netwerk Bewust Verbruiken

Nieuwe vormen van economie zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ook in Kortrijk hebben burgers de afgelopen jaren diverse initiatieven genomen in het kader van de ruil-, deel- en hersteleconomie. Die burgerinitiatieven kregen al steun van stad en OCMW Kortrijk. Nu schakelt Kortrijk nog een versnelling hoger. Alle initiatieven huizen voortaan onder één dak: de Deelfabriek op de Venning (Damastweversstraat 1, Kortrijk). Dat heeft als voordeel dat de verschillende initiatieven elkaar kunnen versterken. "Het maakt de deel- en ruileconomie toegankelijker voor iedereen", zegt Ruben Derhore, coördinator van de Deelfabriek.

Welke initiatieven vind je in de Deelfabriek?

  • Swop&Go
    Bij Swop&Go kan je terecht voor kinderkledij, van nul tot veertien jaar. Bezoekers kunnen kleding afgeven. Die moet wel netjes zijn, en nog bruikbaar. Wie wil kan in ruil voor die kleding bonnen krijgen. Die bonnen kan je dan inruilen voor andere kleding. Omdat er veel vraag is, werkt Swop&Go met een klantenkaart. Met de kaart kan je twee keer per maand bij de ruilwinkel terecht, en per beurt kan je maximum tien stuks meenemen.
    Website Swop & go
     
  • De Instrumentheek
    Hier kan je als  abonnee allerlei werkinstrumenten huren. Van een eenvoudige boor tot een betonmolen, van verfbrander over soldeerbout  tot grasmaaier, je kan er alles vinden. De Instrumentheek  heeft ruim honderd verschillende  werktuigen in bruikleen. Lid worden kan vanaf 20  euro per jaar. Mensen met een sociaal tarief betalen minder en kunnen al  voor 4 euro per jaar werktuigen ontlenen. Heb je zelf werktuigen liggen die je niet veel gebruikt, dan kan je die schenken aan de Instrumentheek. Als de cataloguswaarde hoger is dan het lidgeld, hoef je geen lidgeld meer te betalen. 
    www.instrumentheek.be
     
  • Switch
    De Deelfabriek is er niet alleen voor het delen, ruilen en herstellen. Je kan er ook terecht met allerhande vragen over opvoeding, onderwijs, vrije tijdsbesteding,… Daarvoor is er het gezinsondersteunend project “Switch”. “Ik ben een aanspreekpunt voor elke ouder die langskomt in de Deelfabriek. Ouders met vragen zoals ‘Ik wil mijn kind graag inschrijven in een sportclub? Heb ik recht op financiële steun? Hoe kan ik een studietoelage aanvragen?, enzoverder”... kunnen bij mij terecht tijdens de openingsuren van de ruilwinkel”, zegt Lisa De Meyer. Ik zorg ervoor dat de mensen bij de juiste dienst terecht komen en zo vlot verder worden geholpen. De bedoeling is dat mensen daarna makkelijker zelf hun weg vinden in het ruime aanbod. 
     
  • Boekdelen
    Links vooraan in De Deelfabriek staan enkele fijne tafeltjes en een mooie boekenkast. Die staat vol met boeken, en die staan er niet zomaar. De bibliotheek vulde de boekenkast, en de bedoeling is dat die volop wordt gebruikt. Het idee is dat je een boek gewoon kan meenemen, en dan later, als je het hebt gelezen of gebruikt, terugplaatst in de kast. Je kan het boek ook ruilen voor een ander boek, waarvan je denkt dat het anderen kan interesseren. Eigenlijk werkt het gewoon als een bibliotheek, maar dan wel helemaal gratis en zonder de administratie.
     
  • De Fietskeuken
    Een lekke band, een iets te losse rem of een versleten remblokje, een slepend wiel of een licht dat dienst weigert... Iedereen kent het wel, de kleine mankementen aan de fiets die erg vervelend zijn, die je niet zelf kan herstellen, maar waarvoor je ook liever niet aanklopt bij de fietshersteller. Daarvoor kan je nu terecht in de fietskeuken. Eén keer per maand, op de eerste dinsdag, zwaaien de deuren van de fietskeuken open, van 19 tot 22 uur. Je kan er onder begeleiding aan je fiets sleutelen, en je betaalt alleen de spullen die je nodig hebt. De begeleiders tonen je voor hoe het moet en helpen je bij de herstelling. Het is de bedoeling dat je zelf leert hoe je kleine herstellingen kan uitvoeren, zodat je het een volgende keer ook thuis zelf kan doen. Kom gerust eens langs, je zal merken dat samen aan fietsen sleutelen ook nog eens erg gezellig kan zijn!
    Facebookpagina Fietskeuken Kortrijk
     
  • 'T Goede Doel
    De focus ligt bij ’t Goede Doel op kleding voor mensen van 15 tot 100 jaar. Dat sluit mooi aan op de werking van Swop&Go, dat zich specialiseert in kinderkleding. Naast de kleding voor volwassenen verdelen zij ook kleding voor zwangere vrouwen. 't Goede Doel werkt net zoals Swop&Go met een bonnensysteem. Sommige mensen worden doorverwezen door het OCMW of een andere instantie, anderen komen zelf kleding binnenbrengen. In ruil daarvoor krijgen ze bonnen, die dan weer ingeruild kunnen worden voor andere kleding.
     
  • De Pamperbank
    De aankoop van luiers voor baby's en jonge kinderen neemt een serieuze hap uit het budget van jonge en kwetsbare gezinnen. Daarom zamelt de Pamperbank luieroverschotten in.  Deze ingezamelde luiers worden vervolgens gesorteerd per maat en in pakketjes van 25 stuks verkocht voor 1 euro, aan gezinnen die de luiers echt nodig hebben.
    www.depamperbank.be

Kom eens langs

Meer informatie over de openingsuren van alle deelinitiatieven vind je op de de website van De Deelfabriek.

© Netwerk Bewust Verbruiken
Het team van Netwerk Bewust Verbruiken op bezoek bij de Deelfabriek. © Netwerk Bewust Verbruiken
© Netwerk Bewust Verbruiken
Het team van Netwerk Bewust Verbruiken op bezoek bij de Deelfabriek. © Netwerk Bewust Verbruiken
© Netwerk Bewust Verbruiken
Het team van Netwerk Bewust Verbruiken op bezoek bij de Deelfabriek. © Netwerk Bewust Verbruiken