December Geefmaand: geef je ongebruikte spullen weg

December Geefmaand: geef je ongebruikte spullen weg

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/02/2023
Sinterklaas, kerst en nieuwjaar maken van december de cadeautjesmaand. Winkelstraten en webshops worden overrompeld. Ondertussen liggen heel wat spullen ongebruikt in onze kasten. Wat als je van december een echte geefmaand zou maken?

Maak van december een #geefmaand

Iedereen heeft heel wat ongebruikte spullen in z'n kast liggen. Netwerk Bewust Verbruiken roept op om die spullen tijdens de feestdagen weg te geven aan iemand die ze kan gebruiken. Eenvoudig, leuk, duurzaam én sociaal. Tijdens de maand december kopen we vaak veel nieuwe cadeautjes, maar waarom eens geen ongebruikte spullen uit jouw kast weggeven als cadeau? Wie weet is iemand heel blij met dat houten schommelpaardje dat je niet meer gebruikt, een interessant boek, de favoriete cd van je ex-lief, de handtas die je kreeg maar stiekem niet zo mooi vindt,... Je kan deze spullen gewoon weggeven aan een vriend, familielid, kennis, de kringloopwinkel,... Maar je kan ook een geefkast plaatsen in jouw bedrijf, organisatie, buurt,... Wat is dat zo'n geefkast? Dat lees je hieronder!

Geef je spullen weg via een #geefkast

De geefkast is een leuke manier om spullen weg te geven tijdens de feestdagen. Een geefkast is een kast, rek of tafel die je op een zichtbare plaats in jouw bedrijf, organisatie, buurt,... zet. Daarin kan iedereen spullen leggen die hij/zij niet meer nodig heeft. Iedereen kan vrij iets in de kast zetten of iets meenemen. En wat plaats je dan in zo'n kast? Een uitgelezen boek, een te klein kinderjasje, een dvd,... Kort samengevat: spullen die je zelf nooit gebruikt. De kast kan ook na de feestdagen blijven staan...

  1. Installeer een kast
  2. Plaats spullen in de kast die je zelf niet meer gebruikt
  3. Iedereen kan gratis iets uit de kast nemen
  4. Hang de Geefkast poster op om je kast bekend te maken bij collega's, vrienden,...

Meer tips nodig om van start te gaan?

Hier kun je tips en materiaal downloaden om zelf een geefkast te installeren

  • Een handleiding om zelf een kast op te zetten: hoe ga ik van start, waar moet ik op letten,...
  • Een reglement om aan de kast te hangen: met deze tips voorkom je dat de kast een rommeltje wordt
  • Promomateriaal zoals posters, flyers ...