De Piraminder

Netwerk Bewust Verbruiken gelooft in minder consumeren en eenvoudiger leven als weg naar een duurzamere samenleving. Als hulpmiddel daarvoor ontwikkelden we de Piraminder, een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen.
piraminder netwerk bewust verbruiken

Voor je met de Piraminder aan de slag gaat: stel jezelf de vraag of je het product eigenlijk wel écht nodig hebt. Misschien is het gewoon een impulsieve ingeving, of wil je ergens bij horen. Ben je er toch van overtuigd dat je leven gemakkelijker of mooier zou zijn met het product? Ga volgend stappenplan af en ontdek of er alternatieven zijn voor een nieuwe aankoop.

1. Gebruik wat je hebt
Misschien heb je al in huis wat je zoekt, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken. Kijk nog eens goed in de kast of onder de trap.

2. Deel of ruil
Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, buren en vrienden. Gedeelddoor.be somt alle bestaande ruil- en deelintiatieven op.

3.Tweedehands
Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Om je op weg te helpen, maakten we een overzicht van de bestaande tweedehandskanalen.

4. Maak
Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen... er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan - uiteraard met duurzame materialen - sta je meer stil bij de waarde van een product.

5. Koop
Zijn vorige stappen te omslachtig, of leverden ze geen resultaat op? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen (fairtrade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch, biologisch). De online kaart Ecoplan toont verkooppunten in je buurt. 

Dit stappenplan werd ontworpen door de Amerikaanse illustratrice Sarah Lazarovic. Ze tekende de Buyerarchy Of Needs voor het leuke boekje A Bunch of Pretty Things I Did Not Buy. Speciaal voor ons maakte Sarah een Nederlandstalige versie, die we Piraminder doopten. Super hard bedankt!

Stel de piraminder in als cover van je Facebook-pagina als je anderen wil inspireren.
Wil je de piraminder graag gebruiken? Stuur een e-mail naar caroline@bewustverbruiken.be en we bezorgen je de hogere resolutie-afbeelding.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.

Ook gepost in: Genoeg