De Piraminder

De Transformisten vzw zet je graag op weg naar een samenleving van genoeg waarin we minder produceren / consumeren en meer inzetten op welzijn en solidair delen. Doe je mee? Piraminder!

De Piraminder daagt je uit om te onderzoeken of je wel echt iets nieuws nodig hebt. De figuur prikkelt je om de spullen die je al hebt naar waarde te schatten en andere, circulaire modellen van consumeren uit te proberen.  

1. Gebruik wat je hebt
Misschien heb je al in huis wat je zoekt, levert een verkenning van je eigen kleerkast schatten op, kan een product na een reparatie of onderhoudsbeurt nog jaren mee. 
 
2. Deel of ruil
Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom zou je ze aankopen als je ze evengoed kunt lenen bij familie, buren en vrienden? Probeer platforms zoals Peerby of Hoplr om iets (uit) te lenen. Maak gebruik van de gereedschapsbibliotheek, spelotheek, Babytheek... in je buurt. 
 
3.Tweedehands
Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Om je op weg te helpen, maakten we een overzicht van de bestaande tweedehandskanalen.

4. Maak
Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen... er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan - liefst met lokale, duurzame materialen - ben je je meer bewust van de waarde van een product.

5. Koop
Leverden stappen 1 tot 4 nog geen bevredigend resultaat? Koop dan een nieuw product. Kies indien mogelijk voor een kwalitatief, duurzaam product. 

Deze driehoek werd bedacht door de Amerikaanse communicatie-expert, visual journalist en illustrator Sarah Lazarovic als de 'Buyerarchy of Needs'. Sarah Lazarovic maakte een Nederlandstalige versie voor De Transformisten, in 2023 gaf Zwerm.Studio die een frisse look. 

 

Wil je de Piraminder helpen verspreiden? 

Voor digitale verspreiding kun je via deze pagina verschillende kleurenversies van de Piraminder downloaden.

Wil je de piraminder graag gebruiken in drukwerk? Stuur een e-mail naar caroline@detransformisten.be en we bezorgen je de afbeelding in drukkwaliteit. Er bestaan verschillende kleurenversies van de Piraminder zoals je in hieronder kunt zien. 

Wil je postkaartjes van de Piraminder helpen verspreiden? Geef een seintje. Dan sturen we jou met plezier een pakketje op. 

 

Ook gepost in: Genoeg