Simplify Life, naar een eenvoudig duurzaam leven

Simplify Life, naar een eenvoudig duurzaam leven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/10/2016
Word je gelukkiger door altijd de nieuwste snufjes te kopen? Wil je overal en altijd aanwezig zijn? Of bezorgt al dat moeten je eerder stress en tijdsgebrek? Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren (of deel zelf je verhaal) en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling.
simplify life
Deze praminder helpt je bij het maken van duurzame keuzes.

We hadden met z’n allen nog nooit zoveel materiële welstand, maar ook nooit zo weinig tijd om van al die welvaart te genieten. De hectische combinatie geld-werk- gezin-sociaal leven valt steeds meer mensen zwaar en ook het milieu kreunt onder de overdaad aan spullen. Het project Simplify Life bewijst dat 'less' ook ‘better’ kan zijn. Dat je door minder te kopen meer financiële ruimte en/of tijd krijgt om te doen wat jou gelukkig maakt.

Simplify Life, dat is....

 • Ontspullen (alles wat je niet meer gebruikt uit huis doen)
 • Spullen en ruimte delen (ruilplatformen, samentuinen, geefpleinen...)
 • Wonen (compacter wonen, samenhuizen, kangoeroewonen...)
 • Mobiliteit (autodelen, fietsdelen...)
 • Wat stuk is repareren (Repair Cafés, makerijen, fablabs...)
 • Vrije tijd (vakantie in eigen land, boekenruil, upcycling...)
 • Voeding (voedselteams, zelfplukboerderijen, creatief met voedselresten, verpakkingsvrije winkels…)
 • Werk-gezin-vrije tijd (30-uren week, basisinkomen, deeltijds werken...)

Op www.simplifylife.be zetten we boeiende initiatieven en inspirerende verhalen in de kijker. Je vindt er tips om te ontspullen, inspiratie om meubels te upcyclen en krijgt handleidingen om zelf je spullen te repareren.

Pilootproject in Vlaams-Brabant

De aftrap van Simplify Life werd op 27 november 2015 gegeven tijdens de Klimaatmarkt in Leuven. Simplify Life krijgt financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, die ernaar streeft klimaatneutraal te zijn tegen 2040. Daarom organiseert het project tot augsustus 2017 in de hele provincie:

 • Do It Together-trajecten, waarbij verenigingen of buurtgroepen samen aan de slag gaan om een voedselteam, autodeelgroep of ruilplatform uit de grond te stampen.
 • Upcycling workshops, waarin deelnemers nieuw leven geven aan oude meubelen.
 • Workshops Lang Leve Klein Elektro, waarin deelnemers leren hoe ze kleine elektronische apparaten kunnen herstellen en onderhouden.
 • Een grote inspiratiedag, waar iedereen besmet zal raken met het virus om te delen, ruilen, repareren, dingen zelf te maken en duurzame initiatieven op te zetten in de buurt.

Netwerk Bewust Verbruiken krijgt hiervoor de enthousiaste hulp van onder meer van Femma en KVLV Vlaams-Brabant, Vormingplus Arch'educ, CC De Ploter Terna, Genoeg, Autodelen.net, Samenhuizen en andere deelorganisaties.

Laat ons weten wat jij doet!

Probeer je zelf te consuminderen? Ken je iemand die zijn/haar tuin deelt, trekker is van een geefplein of doelbewust minder gaat werken? Stuur een mailtje naar sofie@bewustverbruiken.be of schrijf een getuigenis op onze site.

www.simplifylife.be

Vlaams-brabant klimaat-neutraal