De Open Repair Alliance repareert wereldwijd

De Open Repair Alliance repareert wereldwijd

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/12/2017
Het internationale Open Repair Alliance wil repareerbaarheid op de kaart zetten. Is jouw smartphone ook te snel stuk en kan je die niet meer laten herstellen? Producten moeten volgens de organisatie duurzamer geproduceerd worden én gemakkelijker te repareren zijn. De 5 leden van de Alliance bundelen hun krachten om cijfers te verzamelen van alle producten die ze herstellen, bijvoorbeeld op Repair Cafés.

Wat is de Open Repair Alliance?

Elektrische en elektronische apparaten zijn steeds moeilijker te repareren. Vaak zijn toestellen zodanig ontworpen dat je ze niet meer uit elkaar kan halen om te herstellen. Daarnaast weigeren producenten vaak om het toestel te repareren na de garantieperiode. Aangezien er steeds meer toestellen geproduceerd worden, en bijgevolg ook kapotgaan, verhoogt de afvalberg dagelijks. Het gevolg hiervan is enorm: uitputting van grondstoffen, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen voor de mensen die werken in de afvalsector (want deze toestellen bevatten heel wat chemische bestanddelen).

De wereldwijde repareerbeweging groeit. Enkele organisaties hebben hun krachten gebundeld onder de noemer Open Repair Alliance. Samen willen ze ervoor zorgen dat elektrische en elektronische toestellen duurzamer worden geproduceerd én gemakkelijker te repareren zijn. Jaarlijks organiseren ze de 'International Day of Repair' om mensen aan te moedigen wereldwijd repareerprojecten op te starten.

Het internationale Open Repair Alliance wil ervoor zorgen dat elektrische en elektronische toestellen duurzamer worden geproduceerd én gemakkelijker te repareren zijn

De kracht van het getal

De repareerbweging is groot, divers en steeds groeiende. Organisaties en communities hebben wereldwijd hun eigen systeem om bij te houden hoeveel producten ze kunnen repareren en welke problemen ze tegenkomen bij welke toestellen. Sommigen houden hier helemaal geen cijfers en gegevens van bij. Daarom wil de Open Repair Alliance de krachten bundelen en cijfers verzamelen. Hoe meer organisaties zich hierbij aansluiten, hoe meer gegevens ze kunnen verzamelen en hoe sterker de stem zal klinken voor meer en betere repareerbaarheid.

De organisatie werkt momenteel aan een Open Repair Data Standard. In deze online tool zullen repareergroepen wereldwijd cijfers kunnen verzamelen over het aantal reparaties van toestellen én de moeilijkheden bij de reparaties, want de kracht van het cijfer telt. Met deze gegevens wil de organisatie de positieve impact van reparatie tastbaar maken en zo bedrijven, het beleid en de overheid beïnvloeden. 

Wereldwijde repareerbeweging

5 organisaties bundelden de krachten om de Open Repair Alliance op te richten:

  • The Restart Project: Deze Londense bottom-up organisatie werd opgericht in 2012. Ze willen aantonen dat toestellen veel waardevolle grondstoffen bevatten én dus gerepareerd moeten worden. De organisatie zet de moeilijkheden van reparatie en de levensduur van producten op de kaart en streeft naar een wereld zonder wegwerpeconomie. Ze lanceerden de Fixometer, een online tool dat gegevens verzamelt over de successen en uitdagingen van reparatie.
  • Repair Café.org: Deze organisatie werd in 2009 opgericht in Amsterdam door Martine Postma. Het doel is om Repair Cafés wereldwijd bekend te maken en zo steeds meer mensen samen te brengen om kapotte spullen te repareren. Momenteel ondersteunt de organisatie meer dan 1300 repareergroepen wereldwijd. Onlangs lanceerde de organisatie de Repair Monitor, een online tool om cijfers over reparaties bij te houden, bijvoorbeeld het aantal gerepareerde toestellen per Repair Café.
  • IFixit: Op de website www.ifixit.com kan iedereen handleidingen toevoegen om toestellen te herstellen. Wereldwijd dragen mensen bij aan deze gigantische online bibliotheek van repareerhandleidingen. Momenteel staan er zo'n 30.000 gratis en open source handleidingen op. Wil je graag het scherm van jouw smarthphone vervangen? Dan kan je hier terecht! Daarnaast verkoopt de organisatie tools en reserveonderdelen. 
  • Anstiftung: De Duitse Anstiftung Foundation zet lokale projecten in de kijker die streven naar een meer kwaliteitsvol leven. Eén van hun projecten is het coördineren van een nationaal netwerk van repareerinitiatieven. Dat netwerk bestaat ondertussen uit meer dan 700 Repair Cafés in Duitsland. Ook zij willen ze zich meer gaan focussen op het verzamelen van data, om zo de echte impact van hun werk te kunnnen meten.
  • Fixit Clinic: Deze Amerikaanse organisatie startte in Californië, maar is ondertussen ook actief in Colorado, Minnesota en Massachusetts. Ze organiseren lokale pop-up events waar mensen hun kapotte toestellen kunnen laten repareren. Hun nadruk ligt op educatie: ze willen deelnemers aanzetten om meer kritischer na te denken over de manier waarop we producten produceren en consumeren. 

 

www.openrepair.org