De capsulekleerkast stap voor stap

De capsulekleerkast stap voor stap

Ferm
geschreven door Ferm laatst aangepast op 05/04/2018
Shoppen uit verveling, om jezelf te troosten of omdat je mee wilt zijn met de allerlaatste trends. Ja, we snappen de verleiding. Maar wat als je nu eens wat minder in je kast zou hangen en er toch meer zou uithalen? Meer voldoening en minder keuzestress, bijvoorbeeld? KVLV geeft tips voor de capsulekleerkast.
© KVLV

Wat is dat eigenlijk, een capsulekleerkast?

Een capsulekleerkast bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling makkelijk kunt combineren. Naargelang de seizoenen pas je je kleerkast aan en wissel je stuks in. Het idee komt uit de wereld van de modebloggers en de achterliggende gedachte is dat we veel te veel onnodige spullen kopen. Gevolg: een uitpuilende, onoverzichtelijke kleerkast vol ongedragen stuks. Met een beperkte garderobe hoef je minder na te denken over outfits, bespaar je veel geld, koop je bewuster en doe je de kreunende kledingindustrie én het milieu een groot plezier, luidt het. Gedaan met al die impuls- en miskopen dus! KVLV-lid Davinia testte de capsulekleerkast, lees hier haar ervaringen.

Maar wat als je nu eens wat minder in je kast zou hangen en er toch meer zou uithalen? Meer voldoening en minder keuzestress, bijvoorbeeld?

De capsulekleerkast stap voor stap

Hoe je jouw capsulekleerkast samenstelt, kies je volledig zelf. Sommige bloggers doen het met 15 stuks, anderen gaan voor 30 of meer. Maar 37 is een mooi richtcijfer en een klassieker bij de capsule-adepten. Wil je het ook eens proberen? Met dit handige stappenplan ga je aan de slag. Volgens styliste Sandra is het belangrijk dat je capsulekleerkast volledig bestaat uit stuks waarin je je goed voelt: "Stel jezelf op voorhand een aantal vragen om daar zicht op te krijgen."

  • Welke stuks draag ik het liefst?
    “Je hoeft niet van elke categorie een aantal stuks in je capsulekleerkast te hebben. Draag je bijvoorbeeld nooit jurkjes, dan heeft het weinig zin om die te selecteren.”
  • Welke kleuren draag ik het liefst?
    “Tinten waar je je niet goed bij voelt, zul je niet dragen. Luister goed naar je gevoel. Best is om drie of vier basiskleuren te kiezen en die aan te vullen met trendkleuren. Niet helemaal zeker welke tinten je flatteren? Bij een kleurconsulente kun je een workshop volgen of persoonlijk advies krijgen.”
  • Hoe zit het met de seizoenen?
    “Logischerwijs bevat je capsulekleerkast in de zomer meer luchtige stuks en minder jassen dan in de winter.”
  • Welke accessoires draag ik het vaakst?
    “Denk ook hier eens over na. Draag je veel sjaals? Eerder oorbellen of kettingen? Wissel je graag van handtas of net niet?”
  • Is er een verschil tussen werk- en privékledij?
    “Heb je voor het werk andere kleren nodig dan in je vrije tijd, dan kun je hier rekening mee houden bij het samenstellen van je capsulekleerkast. Eventueel kun je het aantal stuks optrekken.”
  • Zijn er hobby's waarvoor ik bepaalde kledij nodig heb?
    “Deze kun je eventueel buiten beschouwing laten.”

De selectie

Stap 1 - Jassen

Selecteer minstens twee stuks. Als het ene natgeregend is, heb je nog het andere. Kies ook verschillende lengtes. Een lange jas is wat gekleder, een korte oogt meer casual.

Stap 2 - Broeken en rokken

Kies eerst en vooral enkele neutrale stuks die je goed kunt combineren. Een degelijke jeans en een zwarte broek mogen niet ontbreken. Hou je van prints en kleur, kies dan ook een of twee opvallendere stuks.

Stap 3 - Bovenstukken

Mik hier op acht tot tien stuks. Hou je selectie al eens naast je broeken en rokken om te kijken welke combinaties je kunt maken. Styliste Sandra: "Bij de bovenstukken kun je spelen met prints en kleur. Denk vooral na over wat je het liefst draagt, eerder dan van elke categorie iets te kiezen."

Stap 4 - Sjaals, mutsen en handschoenen

Deze categorie is uiteraard vooral van toepassing in de herfst- wintermaanden. In de lente kun je een of twee luchtige sjaaltjes selecteren. Check zeker of je keuzes passen bij de jassen.

Stap 5 - Schoenen en handtassen

Kies minstens drie paar schoenen en zorg dat je iets hebt voor elke gelegenheid. Ga voor minstens twee neutrale handtassen: 1 grote en een kleinere.

Stap 6 - Juwelen

Vertrek vanuit de vraag: waarmee wil je opvallen? Kies dus voor enkele statementjuwelen. Ringen en oorbellen die je nooit uitdoet, tellen hier niet mee.

Stap 7 - Speciale gelegenheden

De feestdagen, communiefeestjes, werkevents, recepties, ... neem ze even apart in beschouwing en bekijk welke stuks je hiervoor kunt kiezen.

 

Lees het volledige artikel in het KVLV-magazine Vrouwen met Vaart, editie april 2018.

© KVLV