Jouw eigen groenten- en kruidenbak met oude fruitkisten

Jouw eigen groenten- en kruidenbak met oude fruitkisten

Stefanie Pype
geschreven door Stefanie Pypelaatst aangepast op 18/08/2015
De eetbare tuin is hot. Waarom het niet rugvriendelijk aanpakken en kweken in verhoogde bakken? Die hebben het voordeel dat je je minder diep moet bukken om het onderhoud van je moestuin te doen.
Maak een originele plantenbak van een oude fruitkist
Maak een originele plantenbak van een oude fruitkist

Zelf groenten en kruiden kweken in eigen tuin is in. Een zaadje of jong plantje zien opgroeien tot volwassen plant is leuk. Zowel voor  volwassenen als voor onze kinderen. Buiten zijn in het groen heeft een niet te onderschatten effect op onze gezondheid. Veel mensen ervaren de natuur als heilzaam. Uit een enquête onder duizend Nederlanders (december 2012) blijkt dat de meeste mensen denken dat er een positieve relatie bestaat tussen natuur en gezondheid. Vooral voor psychische problemen en voor aandoeningen aan de luchtwegen biedt de natuur volgens hen uitkomst. Groen maakt kinderen zelfs slim. Hoe meer groen op en rond een school, hoe slimmer de kinderen. Dat blijkt uit een studie van het Centre for Research in Environmental Epidemiology in Barcelona.

Oude fruitkisten

Op slechts één vierkante meter is al een moestuintje mogelijk. Een oude fruitkist is ideaal voor een kleine tuin, patio, terras of balkon of gewoon een hoekje in de tuin. Eén bak levert het hele jaar door genoeg opbrengst voor één volwassene. Het voordeel van de vierkante meter bak is dat de moestuin beperkt wordt in ruimte. Het is gemakkelijker te onderhouden en bij te sturen. Oude fruitkisten zijn van afmeting 1,20 m lengte x 1 m breedte x 0,75 m hoogte. Ze worden ook gebruikt om bomen in te planten als originele plantenbak. Past perfect in een landelijke tuin, maar zorgt in een strakke moderne tuin voor een warm en authentiek element. De fruitkisten worden ook gebruikt om originele meubelen te maken.

Hoe maak je de perfecte groentenbak?

  1. Leg er een EPDM of een wortelvaste folie in de fruitkist
  2. Maak een mengsel van 1/3 Planthumus + 1/3 Lava + 1/3 verteerde compost (of vivimus) + waterkristallen + traagwerkende meststof (3 maand nawerking)
  3. Bemest om de 3 maanden afhankelijk van het seizoen met een traagwerkende meststof (maart-juni-september) of met een vloeibare snelwerkende meststof om de 4 weken.

Hier vind je 500 oude fruitskisten