Buurderij-Verantwoordelijke: een beetje rebels en digitaal

Buurderij-Verantwoordelijke: een beetje rebels en digitaal

Boeren en Buren
geschreven door Boeren en Burenlaatst aangepast op 02/03/2017
Boeren & Buren is een plaats waar lokale boeren hun producten aanbieden. Ze bestaan ondertussen één jaar, tellen 20 Buurderijen, meer dan 15.000 aangesloten Buren en een honderdtal Boeren die er een nieuwe markt voor hun lokaal lekkers vonden. Alle buren, consumenten en geïnteresseerden kunnen een aantal dagen op voorhand online bestellen en deze bestelling vervolgens afhalen in de Buurderij. Jessica is Buurderij-Verantwoordelijke en getuigt over haar ervaring bij Boeren en Buren.
Jessica, Buurderij-verantwoordelijke in Leuven

Jessica is een jonge moeder én Buurderij-Verantwoordelijke in Leuven. Ze is al een tijdje zelfstandige in haar eigen natuurvoedingswinkel. Het is echter Alain, de Buurderij-Verantwoordelijke van Mechelen, die haar overtuigde om ook haar eigen Buurderij op te starten. “Ik was op Leuven ‘autovrij’ vorig jaar en daar stond Alain met een leuke stand. Ik was eigenlijk al geïnteresseerd om met iets gelijkaardigs aan de slag te gaan, dus zo heb ik me dan ingeschreven.”

Door haar Buurderij-avontuur heeft ze veel bijgeleerd over sociale media. “Nu ben ik daar wekelijks mee bezig, om zo mijn Buurderij vaak te promoten. Ook de interactie met de stad is écht iets nieuws geweest voor mij,” zegt ze. Zo staat Jessica in contact met de schepenen van Leuven. “Vroeger was ik wat rebels en wou ik daar eigenlijk weinig mee te maken hebben. Dat is toch een grote stap geweest voor mij, om met die mensen contact te leggen, maar dat is heel positief verlopen!” lacht Jessica.

Iedereen helpt elkaar, dat maakt dat we samen bouwen aan het lokale en die korte keten

“Het is heel fijn om de sfeer, de gezelligheid en de babbels tussen de Boeren en de Buren onderling te zien. Ook de band tussen de producenten onderling is leuk. Iedereen helpt elkaar. Bij het uitladen bijvoorbeeld, als er iemand wat later is, de bestellingen de trap op helpen, de deur openhouden voor elkaar. Dat maakt echt dat we samen bouwen aan dat lokale, aan die korte keten. Van de Buren zelf krijg ik heel toffe en enthousiaste reacties, we hebben zelfs echte 'fans'."

Heuvelachtig. Zo verliep haar parcours echter. Het ging niet altijd even gemakkelijk maar het enthousiasme van de Boeren deed haar volharden. “De Boeren zijn er altijd voor blijven gaan. Ze zijn die spirit blijven behouden omdat ze geloven in het concept en het verhaal van Boeren & Buren. Daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Die volharding werpt letterlijk vruchten af, want de wekelijkse bestellingen zijn gegroeid. Groenteboer Danny van Houte vertelde in geuren en kleuren hoe hij dankzij de vraag van de Buren zijn aanbod heeft aangepast. “Eerst teelde ik voornamelijk witloof, maar kijk, nu heb ik ook allerlei sla soorten en ik ga ook bessen planten.”

Wil je meer weten over Boeren en Buren? Hier kom je meer te weten over het concept van buurderijen en over de workshop 'hoe start je een buurderij'.

Met de app van Boeren en Buren kan je online kopen rechtstreeks bij de boeren van de streek.