Bij de komst van een baby komt heel wat kijken. Als kersverse ouder moet je heel wat babyspullen in huis halen, dat zorgt enerzijds voor een hap uit het budget en anderzijds voor verloren ruimte in huis. Zeker voor Maud, die samen met Mario en Inès (11 maanden) in een klein appartement in het centrum van Brussel woont. De Babytheek, een bibliotheek voor babyspullen, kan een oplossing bieden.
Jonge ouders kopen vaak heel wat babyspullen aan de ze niet lang nodig hebben, want een baby groeit nu eenmaal snel. Na enkele maanden is een wippertje of een babybadje al overbodig. Om onnodige aankopen te vermijden, lanceren Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof binnenkort de Babytheek, een bibliotheek voor babyspullen. Daar kan je met een jaarabonnement voor 20 euro babyspullen ontlenen die je maar voor korte tijd nodig hebt. Maud wist niet dat er bij de komst van een baby zoveel verschillende spullen komen kijken. Ze is dan ook meteen overtuigd van het concept Babytheek.
Alle babyspullen op een rijtje
Op de vraag “Zou je gebruikmaken van de Babytheek?” antwoordt Maud meteen ‘ja!’. “Toen ik zwanger was, ontving ik een catalogus met al het babymateriaal, in allemaal verschillende maten en kleuren. Ik dacht dat ik alles nodig zou hebben. Maar babyspullen zijn duur en bovendien weet je niet altijd even goed wat je moet aankopen, want er is zoveel keuze. Het zou handig zijn om bepaalde spullen die je niet lang nodig hebt uit te lenen, of om bepaalde spullen even uit te testen”, zegt Maud.
Bij de Babytheek, de bibliotheek voor babyspullen, kan je met een jaarabonnement babyspullen ontlenen die je maar voor korte tijd nodig hebt
Het appartement van Maud meet 65 vierkante meter. Ze hebben dus enkel de meest noodzakelijke babyspullen aangekocht na de geboorte van Ines. “Het kinderbed, de kinderwagen en wat kledij. Sommige spullen wisten we nog niet goed of we die nodig zouden hebben of niet, dus die kochten we niet aan.” Eens Inès geboren was, bleken sommige dingen toch belangrijk. Ze kochten nog een speeltapijt aangekocht voor in de living, een zitstoeltje en een relax.
Hap uit het budget
Dat zijn meteen heel wat spullen die je als jonge ouder moet aankopen. Het budget dat je uitgeeft aan babyspullen loopt snel op. “Een kinderwagen kocht ik tweedehands voor 300 euro, een bed en matras voor 150 euro, een speeltapijt voor 60 euro,... Ik denk dat ik rond de 800 euro heb uitgegeven aan spullen. Maar als ik daarbij ook nog alle kleertjes en benodigdheden tel, dan kom je al snel aan meer dan 1000 euro. Babyspullen ontlenen bij de Babytheek voor 20 euro per jaar, zou dus heel handig zijn voor bepaalde babyspullen.”
Met de baby op reis
Sommige spullen heeft Maud niet nodig op haar appartementje in Brussel, maar wel als ze op verplaatsing gaat met haar dochtertje: “We houden heel erg van reizen of op weekend gaan. In ons klein appartementje hebben we geen babyfoon nodig, maar op reis zou dat heel handig zijn. Zo’n babyfoon zouden we zeker graag ontlenen bij de Babytheek omdat we het maar heel af en toe nodig hebben. Er bestaan ook handige trekrugzakken om te gaan wandelen met de baby, het zou heel handig zijn om zo’n zak te ontlenen om eens uit te testen. Dan hoeven we geen onnodige aankopen te doen.”
Steun de Babytheek
De Babytheek is een project van Netwerk Bewust Verbruiken en het Gemeenschapscentrum Elzenhof in Brussel. Om de Babytheek mogelijk te maken, hebben we jouw hulp nodig. Steun de Growfundingactie via www.growfunding.be/babytheek en maak de Babytheek mee mogelijk!