6 regionale Repair Cafés verenigen zich

Onder het motto ‘samen staan we sterker’, verenigden zes regionale Repair Cafés zich in ‘Buurten met Repair Café’. Ze vinden het belangrijk dat mensen in hun eigen buurt terecht kunnen om kapotte spullen te laten herstellen. We gingen in gesprek met Hubert van Repair Café Evergem en Bernadette van Repair Café Eeklo.
Repair Café Eeklo
Repair Café Evergem in Ter Gulden Celle (© Hubert De Decker)

Buurten met Repair Café

De Repair Cafés van Schelde-Leie, Aalter, Zelzate (IDM), Evergem, Eeklo en Waasmunster besloten om de krachten te bundelen en ervaringen uit te wisselen. Ze noemen zich voor deze gelegenheid ‘Buurten met Repair Café’. De gemeenten (groepen) die de kern vormen van deze samenwerking, willen de waarden van Repair Cafés onder de aandacht brengen. “Door te gaan kijken bij andere Repair Cafés, leerden we heel wat nuttige dingen voor ons eigen Repair Café. Ieder Repair Café heeft z’n eigenheid, maar het is toch heel nuttig om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Daarom richtten we Buurten met Repair Café op, om via een netwerk van elkaar te leren en elkaar te inspireren”, zegt Hubert van Repair Café Evergem.

We hebben ook een horlogemaker en een hoedenmaker, wat een mooie meerwaarde is in ons Repair Café

Vrijwillige reparateurs maken Repair Café mogelijk

Een Repair Café is een bijeenkomst waarop vrijwillige reparateurs alle soorten spullen herstellen. In Repair Café Evergem hebben ze momenteel 10 vrijwillige elektro-reparateurs en 5 kledingherstellers. “We hebben ook een horlogemaker en een hoedenmaker, wat een mooie meerwaarde is in ons Repair Café.”, zegt Hubert.

In Repair Café Eeklo werken ze onder andere samen met het Rode Kruis Opvangcentrum van Eeklo. Momenteel kunnen ze rekenen op een 8-tal bewoners of ex-bewoners die komen helpen als reparateur. “De mensen daar staan er echt voor te springen. Zo kunnen ze hun skills gebruiken, maken ze deel uit van de gemeente én kunnen ze iets doen voor de gemeenschap. Zo diende zich bijvoorbeeld ook de kledinghersteller Hassan aan. Hij had reeds 20 jaar ervaring als kledingmaker in Syrië. Hij wou zich graag inzetten voor de buurt en mensen helpen, en dat doet hij graag in ons Repair Café. De taal is voor ons geen barrière. Soms praten ze niet via een taal, maar met handen en voeten via kapotte spullen”, zegt Bernadette van Repair Café Eeklo.

Bezoek ‘Buurten met Repair Café’

Van 10 november tot 8 december 2018 zet Buurten met Repair Café de bijeenkomsten van de deelnemende partners in de kijker. Op elke bijeenkomst is er ook een speciale (reparatie)workshop. “Op elk Repair Café kan je tijdens het wachten vaak iets drinken of eten. Bovendien is de kans dat je er buurtgenoten ontmoet en ermee in gesprek raakt groot. Sommige mensen komen zelfs enkel voor het sociale contact!”, zegt Bernadette.

Op zaterdag 24 november overhandigen de Repair Café-vrijwilligers het repareermanifest aan de kabinetsmedewerker van Joke Schauvliege, tijdens het Repair Café in Eeklo. Hiermee willen ze het belang aankaarten van het repareren van kapotte spullen, zowel voor de consument, producent als overheid. Het manifest pleit onder andere voor een btw-verlaging op herstelling, uitbreiding van de garantie en de verplichting voor de producent om vervangstukken te voorzien.

Hier kan je binnenkort terecht om jouw kapotte spullen te laten repareren:

  • Zaterdag 10 november van 9u30 tot 13u in Sint-Martens-Latem
  • Zaterdag 10 november van 10u tot 17u in Aalter
  • Dinsdag 13 november van 18u tot 21u in Zelzate
  • Zaterdag 24 november van 9u tot 12u in Evergem-Ertvelde
  • Zaterdag 24 november van 9u tot 12u in Eeklo
  • Zaterdag 8 december van 9u tot 12u in Waasmunster

 

De Organisaties van Buurten met Repair Café: vzw De Verstelling i.s.m. Wijkcentrum De Kring, Voedselteam Eeklo, vzw Mondina en Repair Café’s Schelde-Leie (Sint-Martens-Latem, De Pinte, Nazareth), Aalter, Evergem, Eeklo, Waasmunster en IDM (Lokeren, Lochristi, Wachtebeke, Moerbeke, Zele en Zelzate). Interesse om zelf een Repair Café op te starten? Dan kan je een opstartpakket aanvragen bij de bedenkers van het Repair Café: Repair Café International.

 

Lees ook:

Repair Café Waasmunster
© Repair Café Waasmunster
Repair Café Eeklo
© Repair Café Eeklo