Gent viert 150ste Repair Café

Op zaterdag 20 oktober 2018 vindt het 150ste Repair Café in Gent plaats, onder de noemer ‘Gent Repareert, dat ’t weer marcheert’. Een mijlpaal! Gent Repareert is een samenwerking tussen IVAGO, de Dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent en OCMW Gent.
Repair Café Watt Factory Gent ( © Gent Repareert )

150 keer gerepareerd, zodat ’t weer marcheert

Zaterdag 20 oktober vindt het 150ste Repair Café plaats op de Dracuna-site in de Dracenastraat. Je kan er terecht van 14 tot 17 uur. De organisatoren maken er een extra feestelijke editie van. De reparateurs staan klaar om fietsen, klein elektro, textiel, computers en multimedia te repareren. Daarnaast kan je twee workshops volgen, een over textiel en een over tinkering (de kunst om iets uit elkaar te halen, te onderzoeken hoe het werkt en er dan iets nieuws mee te maken).

Hoe werkt het?

In 2013 sloegen IVAGO, Stad Gent en OCMW Gent de handen in elkaar en bouwden ze een partnerschap uit om de Repair Cafés in Gent te verspreiden. De buurtcentra en lokale dienstencentra van Stad Gent en het OCMW staan in voor de realisatie van de Repair Cafés. IVAGO zorgt voor de overkoepelende communicatie. Ze kondigen op voorhand aan waar en wanneer de Repair Cafés plaatsvinden en wat je er kan laten repareren. Daarvoor hebben ze een website: www.gentrepareert.be. Maar ze maken ook gebruik van de IVAGO-wijzer, sociale media ….
Er worden ook repairkoffers voorzien die de vrijwilligers kunnen gebruiken. Bezoekers brengen hun kapotte stukken mee en gaan samen met de vrijwillige reparateurs aan de slag. Samenwerking staat centraal.

Betalen hoeft alleen als er een wisselstuk nodig is om je fiets, broodrooster, broek … te repareren. Een vrije bijdrage mag natuurlijk altijd. Die gebruiken de organisatoren om de repairkoffers aan te vullen.

Feiten en cijfers

Volgens cijfers uit 2017:

  • komen er gemiddeld 23 personen naar een Repair Café.
  • brengen bezoekers het vaakst elektrische apparaten mee om te repareren. Fietsen volgen op de tweede plaats.
  • worden meer dan de helft van de meegebrachte spullen gerepareerd.

Vrijwillige reparateurs bedanken

Om de vrijwillige reparateurs, die van elk Repair Café een succes maken, in de bloemetjes te zetten, lieten de organisatoren een kaartje maken voor het 150ste Repair Café. De bezoekers kunnen er een fijn compliment op achterlaten.