Het ontstaan van Repair Café ‘De Gouden Hand’ in Brugge
Freek speelde al langer met het idee om een Repair Café op te starten. Maar voordat hij er echt aan begon, werkte hij verschillende jaren als vrijwilliger in het buitenland. “Vooral om lokale opleidingen te geven, schooltjes te renoveren, het opbouwen van een dispensarium,... In Nepal hielp ik na de aardbeving met het heropbouwen van de scholen en huizen.” Eens terug in het land, besloot Freek om zijn Repair Café-droom waar te maken. Voor hij van start kon gaan, bezocht hij enkele Repair Cafés om inspiratie op te doen. “Ik luisterde naar de vele vrijwilligers en leerde veel bij uit hun ervaringen. Zo hoor je bijvoorbeeld welke dingen er goed of minder goed gaan. Die kennis kon ik meenemen naar mijn eigen Repair Café.”
Repareren doe ik met hart en ziel. De mensen gaan vaak naar huis met een glimlach, dat geeft een voldaan gevoel
Met die inspiratie en kennis startte hij op 1 mei 2018 een eigen Repair Café. “De naam van mijn Repair Café was snel gekozen. Ik woon in de ‘Gouden-Handstraat’ en op technisch vlak kan ik wel zeggen dat ik ‘Gouden Handen’ heb. Dus logischerwijze werd de naam Repair Café ‘De Gouden Hand’. Mijn concept is een beetje anders. In een gewoon Repair Café werk je met een team van vrijwilligers. Ik doe het alleen. Mensen kunnen bij mij thuis op afspraak komen om hun kapot toestel door mij te laten herstellen.”
Zijn idee kwam niet heel snel van de grond. “In het begin kenden weinig mensen het begrip Repair Café. De meesten onthouden ook enkel het woord ‘café’ en verwachtten iets anders. Het is pas een succes geworden van zodra een artikel over mijn concept in de plaatselijke krant verscheen”, zegt Freek.
Herstellingen in het Repair Café van Freek
In de paar maanden dat Freek actief is met z’n Repair Café, heeft hij al 68 toestellen op zijn werktafel gehad. Daarvan heeft hij er bijna 40 kunnen herstellen. “Wat me het meest bijgebleven is, is een dame rond de 50 die langs kwam met een zeer oud haarkrultoestel. Die had ze gekregen voor haar plechtige communie. Ik heb die zeer voorzichtig opengedaan, want plastic is na een zekere ouderdom heel broos. Na een uurtje was alles weer in orde. Ze zal het toestel waarschijnlijk niet meer gebruiken, maar het had een grote emotionele waarde voor haar. De tranen kwamen in haar ogen toen ze zag dat het hersteld was en dat het weer werkte na 35 jaar. Repareren is iets wat je met hart en ziel doet. De mensen gaan vaak met een glimlach naar buiten en dat geeft een voldaan gevoel.”
Veel mensen proberen vaak eerst de herstelling zelf uit de voeren. Lukt het dan nog niet, dan is een Repair Café of een professionele reparateur een oplossing. Dan begint het puzzelwerk voor de reparateur. “Laatst was er een man met een heggenschaar die helemaal uit elkaar gehaald was. Bij het openmaken van het toestel, vlogen de veertjes en onderdelen in het rond. Die man heeft alles samengeraapt en na een paar uur puzzelen, hebben we alles op z’n plaats gekregen. Maar de heggenschaar werkte nog steeds niet… Bij nader onderzoek bleek gewoon dat er een draadje los zat in de stekker van het toestel. Dan moet je gewoon even héél diep in- en uitademen”, lacht Freek.
Interesse om zelf een Repair Café op te starten? Dan kan je een opstartpakket aanvragen bij de bedenkers van het Repair Café: Repair Café International.
Lees ook: