Allereerst, wat houdt de ‘garantie zonnepanelen’ in?
Uw leverancier is verantwoordelijk voor een goede naleving van de garantie. Of het nu gaat om de garantie op de installatie of de fabrieksgarantie op de producten, dat maakt niet uit. De leverancier zal altijd het probleem op moeten lossen. Wettelijk gezien heeft u recht op minimaal 2 jaar garantie op de gehele installatie. De fabrieksgarantie die daarna van toepassing is kunt u zien als een extra garantie.
Stel mijn leverancier is failliet, op wie moet ik mij richten?
Het grote probleem ontstaat als uw leverancier niet meer bestaat of moeilijk gaat doen. U zult zich dan moeten richten tot de fabrikant. Maar wat als de fabrikant geen entiteit heeft in België of Europa? Dan gaat het lastig worden om uw garantie te behouden.
Hoe moet ik garantierisico’s inschatten?
Het meest kwetsbare onderdeel van een zonnepaneleninstallatie is de omvormer. De zonnepanelen zijn veel minder kwetsbaar. Tot 2012 kwamen de meeste omvormers uit Europa (voorbeeld Mastervolt, SMA, Fronius, Power-One, Kaco, Steca). Als u een probleem krijgt met deze omvormers, dan zijn deze Europese fabrikanten altijd verantwoordelijk voor de garantie, ook als uw leverancier niet meer bestaat. En deze Europese fa-brikanten zijn wat gemakkelijker te benaderen dan Chinese fabrikanten.
Maar het laatste jaar zijn er Chinese merken bijgekomen (voorbeeld Omnik, Growatt, Samil). Ze zijn veel goedkoper, het scheelt soms de helft. En de garantietermijn is hetzelfde als het Europese merken. Dus waarom zou ik die kans dan laten liggen? Dat is heel simpel. Als uw leverancier er niet meer is, dan is er een kans dat de fabrieksgarantie niet veel waard is. En mocht de leverancier nog wel bestaan dan is er een groter risico dat hij zich beroept op de fabrieksgarantie. Indien die door de Chinese fabrikant niet goed wordt gegeven, dan kunt u zelf in een ellendige discussie komen.
Moet ik dan geen Chinese omvormers kopen?
Dat willen wij niet direct beweren. U moet zich alleen realiseren dat u met Chinese omvormers een groter risico neemt als het gaat om de garantie. Alle Chinese omvormerfabrikanten zijn namelijk relatief kort op de markt en proberen met lage prijzen markt te veroveren, vooral in Europa. Als de garantie vanuit China wordt gegeven dan kan deze garantie wel eens erg fragiel zijn.
Hoe zit het dan met garantie zonnepanelen uit China?
Voor Chinese zonnepanelen geldt min of meer hetzelfde. En dat geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld Kore-aanse en Taiwanese zonnepanelen. Maar daarbij is nog wel enig onderscheid te maken. Er zijn Chinese fabrikanten van zonnepanelen die inmiddels stevige voet aan de grond hebben in Europa. Zij zullen de fa-brieksgarantie wel kunnen naleven. Voorbeelden van merken die hieronder vallen zijn onder andere Yingli, ET Solar, Canadian Solar en Upsolar.
Maar hoe kan ik beoordelen wie mij de garantie biedt?
Heel simpel. Vraag aan uw leverancier welk bedrijven u de fabrieksgarantie voor de verschillende compo-nenten bieden. U moet daarbij een bedrijfsnaam en land te horen krijgen. U zult verbaasd zijn dat het vaak bedrijven zijn die eindigen op ‘Ltd’ uit China of Taiwan. Weliswaar kunnen zij een verkoopkantoor in Europa hebben, zolang in de garantievoorwaarden het bedrijf in China/Taiwan is genoemd, bent u in de toekomst aangewezen op die Aziatische organisatie. En daarom is het dus veel prettiger om garantie te krijgen van een Belgisch bedrijf of een Duitse GmbH. Laat uw leverancier de garantievoorwaarden zien, op papier. Dat heeft u het zwart op wit.
Moet ik nu voor Chinese- of Europese merken kiezen?
Dat is geheel aan u. Hecht alleen meer waarde aan garanties die vanuit Europese bedrijven worden gegeven. Ga dus niet alleen af op prijsverschillen en bepaal uiteindelijk zelf of u het risico gaat nemen om goedkoper uit te zijn met fragiele garantie op zonnepanelen of omvormer