17 oktober, een dag vol klein verzet in Elsene

17 oktober, een dag vol klein verzet in Elsene

Eva Tack
geschreven door Eva Tacklaatst aangepast op 13/10/2015
Bibliotheek Sans Souci in Elsene en GC Elzenhof nodigen je op 17 oktober uit voor een dag vol klein verzet. Schrijfster en journaliste Tine Hens neemt de bib een week over en komt vertellen over haar gelijknamige boek. Onderzoeker Thomas Decreus en eco-duivel-doet-al Eva Peeters vervoegen haar. Maak kennis met Brusselse initiatiefnemers van stadstuintjes, kunst in de stad en breiguerilla-acties.

Bibliotheek Sans Souci vroeg journaliste en schrijster Tine Hens om een weekje bibcurator te worden van de bibliotheek. Recent verscheen haar boek Klein verzet, een reisverslag waarin ze burgerinitiatieven over heel Europa bezoekt. Tine geeft haar dromen vorm in de bibliotheek (‘ik wil groen in de bib, veel groen’) en stimuleert visueel uw daadkracht (‘het alfabet van het verzet’). Niet zomaar een lezing dus, de bib gaat in transitie. Zo kan je in de bib onder meer drie parcours terugvinden met boekentips die Tine uit onze collectie selecteerde: Het journalistieke pad, Het pad van het klein verzet en Het pad van koesterboeken. Ontdek de resultaten van dit ijverig bibcuratorschap in de bib zelf of neem online een kijkje.

Programma voormiddag

  • 10u - Ontbijt: Schuif mee aan de tafel tussen de boekenrekken voor het ontbijt. De bib voorziet de basis, jij neemt iets dat je zelf gemaakt hebt of een streekproduct mee.
  • 11u - Tine Hens praat met gasten: Tine Hens nodigt twee boeiende gasten uit, met wie ze in gesprek gaat over Klein verzet. Eva Peeters is blogger en schrijver van het boek Groeten uit Transitië, over duurzame oplossingen voor het dagelijkse leven. Thomas Decreus is onderzoeker aan de KUL en journalist. Hij schreef onder meer Een paradijs waait uit de storm. Over markt, democratie en verzet en legt momenteel de laatste hand aan Dit is morgen, waarin hij de lezer uitnodigt om een blik te werpen op concrete utopieën, zoals de dertigurenweek, progressieve belastingen die de rijkdom herverdelen of democratische experimenten met veel meer inspraak. Vragen uit het publiek zijn heel welkom.
  • 11u - Kinderworkshops: Voor de kinderen is er om 11u een workshop boekjes maken met recuperatiepapier, door Jan De Kinder, de illustrator van het boek Klein verzet. JNM helpt je kroost kroost zaadbommetjes maken.

Programma namiddag

  • Good practices in Brussel: Gemeenschapscentrum Elzenhof brengt in de namiddag initiatiefnemers en ‘good practices’ van klein verzet in Brussel samen. De voorbije jaren duiken in het straatbeeld immers tal van ludieke guerilla-acties op: een boom met breiwerk, een straat met plantenbakken uit recuphout, stadstuintjes op een braakliggend terrein, een straatexpo... Op dit inspiratie- en netwerkmoment leggen burgers, buren, wijkcomités en kunstenaars uit hoe je te werk gaat bij dergelijke creatieve acties, die de wijk leefbaarder maken en wijkbewoners met elkaar in verbinding brengen.

Praktische info

Inschrijven voor ontbijt, lezing en/of workshop is aangewezen en kan via 02/515.64.50 of elsene@bibliotheek.be. Alles is gratis.
Info namiddag en lunch: sarah.vanriel@vgc.bewww.gcelzenhof.be
Alle recente info kan je ook opvolgen op de Facebook-event-pagina van Klein Verzet.