10 tips voor een duurzame Sinterklaas

10 tips voor een duurzame Sinterklaas

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/07/2024
Sinterklaas is de laatste jaren behalve een kinderfeest ook een consumptiemoment geworden. Cadeautjes zijn leuk, maar kunnen toch duurzamer dan nu vaak het geval is. Er bestaan verschillende manieren om de grote ecologische voetafdruk van het Sinterklaasfeest te verkleinen. 6 december zal er zeker niet minder leuk door worden. Integendeel.

10 tips voor lieve ouders en grootouders

  1. Kies voor duurzaam speelgoed, eerder gemaakt van hout dan van plastic. Duurzaam speelgoed kan gerecycleerd worden, niet duurzame materialen belanden na een tijd op de afvalberg en vergaan niet. I love eco geeft suggesties voor verantwoord speelgoed. Tips voor baby's, suggesties voor meisjes en ideeën voor jongens.
  2. Kijk naar de kwaliteit. Je kunt beter iets kleins geven van goede kwaliteit en dat jaren meegaat, in plaats van een groot, goedkoop iets van slechte kwaliteit. Ga eens kijken op www.greenbazaar.be. Ook Kudzu heeft leuke cadeautips.
  3. Vermijd speelgoed dat geluidjes maakt of knippert, want meestal werkt het op batterijen. Kies je toch voor speelgoed met batterijen, gebruik dan heroplaadbare batterijen, of neem speelgoed dat werkt op zonne-energie.
  4. Toch hoeft speelgoed helemaal niet nieuw te zijn. Ga eens snuffelen op rommelmarkten, in tweedehandswinkels, op tweedehandsverkopen van de Gezinsbond of bij de Kringwinkel. Daar vind je vaak heel leuk speelgoed voor een prikje. Je kan zelf ook speelgoed aanbieden op websites waar tweedehands spullen verkocht worden, zoals www.2dehands.be en www.kapaza.be.
  5. Heel wat gemeenten hebben een speel-o-theek, waar je spelletjes, speelgoed en boekjes voor kinderen kan ontlenen. Contacteer je gemeente voor meer informatie.
  6. Vroeg je kind knutselmateriaal aan de Sint? Kies dan voor klei, vingerverf, bijenwas krijtjes, waterverf, kleurpotloden en stiften op basis van natuurlijke materialen. Of geef het boek 'Knutselen met materialen uit de natuur.'
  7. Kinderen vinden dingen voor in de tuin ook heel leuk. Een kip bijvoorbeeld, of een appelboom. Velt heeft twee toffe publicaties voor kinderen. Met de tuinstarterskit 'Mijn eigen kleine moestuin' kunnen kinderen aan de slag met een eigen moestuin op een klein lapje grond. Het kwartetspel Pim Pompoen laat hen proeven van lekkere broodbelegrecepten en toont hoe een groente groeit uit een zaadje.
  8. Geef ervaringen. Kaartjes voor een evenement, zoals een musical, een sportwedstrijd of een leuke workshop.
  9. Vermijd of beperk het verpakkingsmateriaal. Hergebruik schoendozen of posters met leuke motiefjes, of kies gerecycleerd inpakpapier.
  10. Geen Sinterklaas zonder chocolade natuurlijk. Bij Oxfam vind je mannetjes gemaakt van fairtrade chocolade. Zo vieren de boeren in het Zuiden ook een beetje mee.

Heb jij zelf nog duurzame Sinterklaastips?

Dan mag je ze zeker hieronder geven in een reactie.
Lees ook ons artikel over duurzame geschenken. MOET ARTIKEL NOG OVERZETTEN,  VIND IK NIET MEER TERUG OP DE OUDE SITE