10 tips voor een actieve en duurzame paasvakantie

10 tips voor een actieve en duurzame paasvakantie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
Als het weer even goed blijft als de afgelopen weken, dan kan deze paasvakantie nu al niet meer stuk. Zoek je nog extra inspiratie om er ook een duurzame topper van te maken? Bekijk dan deze 10 doe-activiteiten.
pasen paasvakantie

1. Trek je tuinlaarzen aan

Vorig jaar sneeuwde het nog deze periode van het jaar. Dit jaar staan de meiklokjes al in bloei. Rep je dus om kruiden te planten, bloemen te zaaien en groenten uit te zetten. Inspiratie vind je onder meer op de tuin- en plantenbeurzen van Edingen, Kalmthout en Ooidonk. Velt vertelt hoe je een ecologische moestuin maakt. Wil je nog snel een nestkastje ophangen? Houd dan rekening met deze richtlijnen.

2. Sla een vooraad fairtrade paaseieren in

Witte paasieren, fondant figuurtjes, kleine gevulde paaseitjes.... ze bestaan ook in fairtrade varianten. Ondersteun cacaoboeren in het Zuiden door dit jaar paaseieren afkomstig van eerlijke handel te kopen. Je vindt ze onder andere bij Oxfam Wereldwinkels, maar evengoed bij verschillende supermarkten en speciaalzaken.

3. Laat je kinderen eigen meubeltjes maken

Van7 tot 11 april 2014 kunnen kinderen vanaf zes jaar in het Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen hun eigen kindermeubelen maken. Door oude meubels te recycleren, steken ze een nieuw meubelstuk op kinderformaat in elkaar. De workshops kosten 35 euro per dag.

4. Knip, plak en verf leuke paasdecoratie

Wij houden wel van een streepje kitsch, dus ook van paasdecoratie. Wanneer je surft naar Pinterest en 'DIY easter' of 'knutselen Pasen' in de zoekbalk intypt, verschijnen in een mum van tijd honderden zelfmaakideeën. Onze favorieten? De Nijntje snoepzakjes, het paasei-bijtje en de eierdopjes gemaakt uit een eierdoos.

5. Wandel langs sporen in de tijd

Vijftig jaar na de laatste trein van Zottegem naar Ronse trekt Trage Wegen vzw een nieuwe trein op gang. Van april tot oktober 2014 kan je langs het Mijnwerkerspad, een verdwenen spoorweg die verder leeft als fiets- en wandelpad, de reizende tentoontstelling Sporen in de tijd bezoeken. Behalve een cultuurhistorisch onderzoek over de vergeten spoorlijn, is de tentoonstelling ook een pleidooi voor het herstel van het volledige spoortracé als trage weg.

6. Zet Linux op je PC

Vanaf morgen ondersteunt Microsoft computers met een Windows XP-besturingssysteem niet langer met veiligheidsupdates. Linux is een gratis besturingssysteem waarmee je oude computers nieuw leven kan inblazen. Wervel toont hoe je het kan installeren op je XP-computer.

7. Doorblader de nieuwe boekenoogst

De afgelopen maanden werden weer heel wat interessante boeken geschreven. Het moestuin- en receptenboek van Mme Zsazsa en Dorien Knockaert ligt vanaf morgen in de winkel. Ook het Velt-boek Lekker ecologisch! schotelt massa's duurzame recepten voor. Trek je er liever op uit, dan geeft het boek Plezant Platteland inspiratie voor dichtbijhuis-trips. Iets theoretischer, maar wel gratis, is het eBook Product <-> Dienst – Innovatie in de circulaire economie. En dan zijn er nog deze 10 boeken, die ons tijdens de Boekenbeurs in het oog sprongen.

8. Bezoek de mini-tentoonstelling Stoel Zoekt Lief

Netwerk Bewust Verbruiken en BOS+ lanceerden zopas de campagne Stoel Zoekt Lief. Die wil jongeren overtuigen dat een stoel meer is dan vier poten en een zitvlak. In het kader van de campagne namen 5 jonge kunstenaars 5 dezelfde houten stoelen onder handen en toverden ze om tot een karaktervol hebbeding. Van 21 maart tot 17 april reizen de stoelen in een mini-tentoonstelling door Vlaanderen en Brussel. Deze vakantie kan je ze bezoeken in Gent (De Wereld van Kina) en Kortrijk (deDingen).

9. Slaap eens op een bankje

Vakantie betekent ook een beetje uitrusten. Zoek je een comfortabel bankje of muurtje om buitenshuis een uiltje te knappen? Twee Nederlanders ontwikkelden de app Google Naps, een parodie op Google Maps. Geef je locatie in, en je ziet meteen waar in de nabije omgeving bankjes, bedden, bruggen en velden zijn om een dutje te doen. In Gent staat volgens het programma een leuk bankje dat een fantastisch uitzicht biedt op grasvelden.

10. Ga naar een Repair Café

Ook de komende twee weken vinden er weer op verschillende plekken in Vlaanderen Repair Cafés plaats. Je kan de kalender raadplegen op www.repaircafe.be. Nu Repair Café de Prijs voor het Vrijwilligerswerk heeft gewonnen, is het misschien een leuke gelegenheid om jezelf aan te melden als vrijwilliger bij een Repair Café in je buurt.

Een prettige en lekkere paasvakantie!