10 straffe vrouwen die strijden voor duurzaamheid

10 straffe vrouwen die strijden voor duurzaamheid

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 05/03/2019
8 maart is internationale vrouwendag. Daarom zet Netwerk Bewust Verbruiken 10 straffe vrouwen uit haar lidorganisaties op een rijtje die strijden voor meer duurzaamheid.
In volgorde: Sarah van Riel - Eva Brumagne - Belinda Torres - Sara Ceustermans - Marjon Meijer - Lotte van Boxen - Isabelle Poppe - Green Evelien - Nele Colle - Magda Peeters

Sarah Van Riel van de Babytheek 

Sarah Van Riel zette jarenlang haar schouders onder Klimaatzaak, een collectieve zaak van burgers die een beroep doen op justitie om de Belgische staat en de gewesten te dwingen hun klimaatbeloftes na te komen. Sarah werkt ook in het gemeenschapscentrum Elzenhof in Elsene (Brussel) en zet daar duurzame initiatieven op. Momenteel is ze bestuurder van Netwerk Bewust Verbruiken én een van de initiatiefnemers van de Babytheek Elzenhof, de eerste bibliotheek voor babyspullen. Van een vrouw met engagement gesproken!
www.babytheek.be
www.klimaatzaak.be

Eva Brumagne van Femma 

Eva Brumagne is algemeen directeur van de vrouwenorganisatie Femma. Femma schept ontmoetingskansen, beweegt vrouwen en verdedigt hun belangen. De organisatie bouwt aan een rechtvaardige wereld waarin elke vrouw zich kan ontplooien. Bovendien bouwt Femma aan een betere combinatie arbeid en zorg door te pleiten voor een 30-uren werkweek. Daarnaast is Eva gekend voor haar blog www.evamaaktschoon.be, waar ze haar ervaringen deelt over de zoektocht naar meer tijd en balans, minimalisme en ontspullen. Met haar boek ‘Opgeruimd Leven’ zet Eva je op weg om rust en balans in je leven te scheppen. Lees hier ons interview met Eva. Ook Eva is bestuurder van Netwerk Bewust Verbruiken. 
www.femma.be

10 straffe vrouwen die strijden voor meer duurzaamheid!

Belinda Torres Leclercq van Boeren & Buren 

Boeren & Buren zet lokale voeding op de kaart in Vlaanderen. Belinda is een van de organisatorische krachten achter dit online platform dat consumenten en boeren samenbrengt. Je plaats online een bestelling en kan nadien jouw lokale producten afhalen op de Buurderij, waar ook de boeren aanwezig zijn. 
www.boerenenburen.be

Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne 

Sara Ceustermans is de drijvende kracht achter de Schone Kleren Campagne. De organisatie hangt de vuile was van de kledingindustrie buiten en eist schone kleren. Ooit al stilgestaan bij de oorsprong van jouw t-shirt of jouw broek? Sara zet zich in voor eerlijke werkomstandigheden voor de vrouwen en mannen die onze kleding maken.
www.schonekleren.be

Marjon Meijer van Fairfin 

Op een andere manier omgaan met geld? Daarvoor moet je bij Fairfin zijn, waar Marjon de algemene coördinatie doet. Fairfin voert campagnes die Belgische banken en het publiek informeren en aanzetten om anders om te gaan met geld. Daarvoor voert de organisatie onderzoek naar onverantwoorde of schadelijke investeringen van Belgische banken en brengt het duurzame bankproducten in kaart.
www.fairfin.be

Lotte Van Boxem van KVLV

Lotte is stafmedewerker duurzaamheid bij KVLV, de grootste vrouwenbeweging van Vlaanderen. Lotte zet duurzaamheidsthema’s zoals repareren en delen mee op de kaart, onder andere met de ShareFairs en Lang Leve Elektro. Bovendien sloot KVLV zich ook aan bij de statiegeldalliantie.
www.kvlv.be

Isabelle Poppe van Eva vzw 

Isabelle Poppe is teamcoach bij Eva vzw. Deze organisatie is een van de voorlopers van zelfsturende teams en 'lean en agile' management. Isabelle zorgt ervoor dat alle medewerkers hun job goed kunnen uitvoeren, efficiënt werken en vlot samenwerken. EVA vzw maakt het gemakkelijker om plantaardig te eten. Wil je meer veggie of vegan eten? Dan ben je bij EVA vzw op de juiste plaats!
www.evavzw.be

Blogster Green Evelien

De website van blogster Green Evelien is een inspiratiebron voor ecologische eenvoud. Per thema deelt Evelien haar ervaring met jou: schoonmaken, verwarmen, de tuin, gezondheid, afvalbesparing,… Voor bijna elk aspect uit het dagelijkse leven vind je een lijstje met praktische duurzame tips. 
www.greenevelien.com

Ontspulcoach Nele Colle 

Heb je te veel spullen? Kom je niet tot rust in je eigen huis? Wil je meer tijd om te doen wat je zelf wil? Dan kan je terecht bij Nele Colle. Nele profileert zich als ‘professional organizer’ en ontspulcoach en zet daarbij duurzaamheid voorop. Daarnaast geeft ze ook de workshop Simplify Life bij Netwerk Bewust Verbruiken. Om meer te weten over eenvoudig en duurzaam leven moet je dus bij Nele zijn! Lees hier ons interview met Nele.
www.ontspulcoach.be

Magda Peeters 

Magda Peeters is de drijvende kracht achter de Repair Cafés in Leuven. Daarnaast is ze een onmisbare trekker bij Maakbaar Leuven en de pas geopende MAAKbar, een experimenteerlabo van leren herstellen, delen, hergebruiken en doorverwijzen naar professionele herstellers.
Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid

 

Dit zijn slechts 10 vrouwen uit een ellenlange lijst van inspirerende vrouwen binnen (en buiten) onze lidorganisaties. Want dagelijks zetten massaal veel vrouwen zich in voor een meer duurzame wereld, zowel in kleine als grote initiatieven! Welke inspirerende vrouwen zou jij in de bloemetjes willen zetten?